Szankciók jöhetnek a Szuperligát szorgalmazó klubok ellen

A madridi kereskedelmi bíróság csütörtökön helytadott az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fellebbezésének, s úgy ítélkezett, hogy nem kompetens az Európai Szuperliga nevű anyagias szakadárbajnokságot mindmáig támogató klubokkal szembeni intézkedések meghozatalában, mivel ez az UEFA és a Sportdöntőbíróság hatáskörébe tartozik. A Barcelona, a Juventus és a Real Madrid eddig azért úszhatta meg a jogi akciókat, mert elsőfokon még javukra ítélt a bíróság. Valószínűleg eljárás fog indulni a három egyesület ellen, amennyiben továbbra sem tesz le tervéről, márpedig a jelek alapján nem kívánják elengedni a senki által sem támogatott ötletet.

Öt karika – 53 olimpia története: Az első kötet már kapható a Google Play Könyvek felületén!

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

Sofia Gil, a madridi kereskedelmi bíróság bírónője csütörtökön hozott ítéletet másodfokon az Európai Szuperliga névre keresztelt szakadárbajnoksággal kapcsolatban. Az UEFA még egy évvel ezelőtt, a Szuperliga elindulásának bejelentése után néhány nappal fordult a bírósághoz, hogy tiltsa meg a liga megvalósítását. Azért Madridban került sor a perre, mert a Szuperliga legfőbb ötletgazdája Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke, de a kezdetektől fogva kőkeményen kiállt és mind a mai napig kiáll a projekt mellett a súlyosan eladósodott Barcelona és az anyagilag szintén nem túl egészséges állapotban lévő Juventus is.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2021. április 18-áról 19-re virradó éjszaka jelentette be 12 európai élklub, hogy megalapítja a Szuperligát. Az új sorozatnak az lett volna a lényege, hogy a résztvevők kilépnek a nemzeti és nemzetközi versenyrendszerekből, játékosaik számára pedig megtilthatják a válogatottakban való szereplést. A zárt rendszerű liga teljesen anyagi alapokon nyugodott volna, hiszen a Bajnokok Ligája pénzdíjainak többszörösét tehették volna zsebre a pénzéhes tulajdonosok, s azért a játékosok sem jártak volna rosszul. Akkora fölháborodás lett azonban az őrült és mindenfajta sportszakmaiságot nélkülöző tervezetből, hogy kilenc klub kettő napon belül kihátrált a Szuperliga mögül.

A föntebb említett három klub: a két spanyol gigász és a torinói Zebrák azonban mindmáig hisznek beteges ötletükben, amit bizonyít az is, hogy március elején, minden bizonnyal az ukrajnai háború körüli fölhajtást kihasználva, amolyan surranópályán próbálták volna meg ismét elindítani a Szuperligát, de végül a híresztelésekből nem lett valóság, már ha egyáltalán valóban arra készültek Pérezék, hogy újra nekifutnak a terv végrehajtásának, bár az tény, hogy sosem tettek le róla véglegesen. A pletykák alapján egyébként egyszerűbbé válna a Szuperliga, ugyanis nem lenne zárt, minden szezonban lennének kiesők és följutók. Az UEFA már a híresztelésekre is igen hevesen reagált, s ismét leszögezte, hogy nem járul hozzá a Szuperliga támogatásához.

Ilyen előzmények után jutottunk el a tegnapi ítéletig, amely kimondja, hogy a spanyol igazságszolgáltatásnak nincs hatásköre a Szuperligával kapcsolatos ügyekben eljárni. Erre az UEFA-nak és a Sportdöntőbíróságnak, mint független jogi testületnek van lehetősége. Magyarul: az UEFA most már nyugodtan a lausanne-i sportbírósághoz fordulhat, amelytől kérheti a Szuperliga és minden más, ahhoz hasonló rendszerű, s a meglévő versenyszisztémák megkerülésére hivatott sorozatok elindításának megtiltását. Ugyanakkor az ítéletben az is benne foglaltatik, hogy a három klubnak joga van keresetet beadni, hogy védelmet kérhessen az esetleges UEFA-beadványokkal szemben. A bírónő azt is megjegyezte az ítélet indoklásában, hogy a három egyesületet érintő szankciókkal való fenyegetőzés nem vezet a projekt megvalósításának ellehetetlenítéséhez, hiszen a Szuperliga finanszírozása független az UEFA-tól.

A Real Madrid, a Barcelona, a Juventus és az olasz liga sem reagált eme cikk megjelenéséig a döntésre, az UEFA ugyanakkor még tegnap üdvözölte az ítéletet, s jelezte, hogy jó irányba fordultak a dolgok, így a három klubnak szembe kell néznie a büntetések lehetőségével.

A tegnap megsemmisített elsőfokú ítéletnek köszönhetően mostanáig a három klub elkerülhette, hogy akár a FIFA, akár az UEFA, akár a nemzeti szövetségek, ligák büntetőintézkedéseket hozhassanak ellenük, vagyis kizárhassák a csapatokat az általuk szervezett sorozatokból, játékosaikat pedig a válogatottakból, amennyiben pályára lépnek a Szuperligában.

Jó kérdés, hogy ezek után mi fog történni. Azt szinte biztosra vehetjük, hogy az UEFA jogi akcióba fog kezdeni akár már a jövő héten annak érdekében, hogy Pérezék véletlenül se próbálhassák meg mégegyszer a Szuperligát beindítani. Nyilván a másik oldal sem fogja szó nélkül hagyni ezt a helyzetet, s minden követ meg fog mozgatni azért, hogy elérhesse célját. Az is nagy kérdés persze, hogy tudnak-e további csatlakozókat szerezni, hiszen a kilépők garanciákat vállaltak arra hazájuk hatóságai előtt, hogy nem fognak mégegyszer belépni a Szuperligába. Meglátjuk, mi fog történni, de az biztos, hogy jogilag most már könyebben megakadályozható az anyagias szakadárliga megvalósítása.

Öt karika – 53 olimpia története: Az első kötet már kapható a Google Play Könyvek felületén!

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply