A Manchester United egy nagy csődtömeg

9:0 – ennyi lett összesítésben az angol labdarúgó-bajnokság idei kiírásában lejátszott két mérkőzés végeredménye a Liverpool és a Manchester United között. Alighanem ezzel a statisztikával nagyon jól lehet jellemezni a Vörös Ördögök idei szereplését, amely teljesen hű a Ferguson-éra vége óta eltelt, immár 9 éves időszakhoz: a manchesteri piros-fehérek ott vannak a tágabb értelemben vett élmezőnyben, de mindig van legalább 3-4, ha nem több jobb csapat náluk. Jelenleg 6. az MU a tabellán, de még ez a pozíció is hízelgő, elnézve a csapat teljesítményét. Úgy néz ki, elindul egy bizonyos megtisztulási folyamat a klubnál, de egyelőre óriási kérdőjel, hogy ez hova fog vezetni. Addig pedig marad a csipkelődés, amely teljesen jogosan éri a játékosokat és a csapatot.

Öt karika – 53 olimpia története: Az első kötet már kapható a Google Play Könyvek felületén!

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

Súlyos vereséggel kezdte a hetet a Manchester United, hiszen tegnap 4:0-ra kikapott a Liverpooltól az Anfielden. Akármennyire is hihetetlennek tűnik, nem ez volt a legsúlyosabb veresége idén a csapatnak az ősi rivális Vörösökkel szemben, hiszen ősszel az Old Traffordon 0:5 lett a végeredmény. Ez tehát azt jelenti, hogy 9:0-ás összesítést hoztak a két nagymúltú csapat idei bajnoki találkozói, amire nem tudom, volt-e példa valaha, de nem volnék meglepve, ha nincs.

A Manchester United 33 forduló után 54 ponttal a tabella 6. helyét foglalja el, előnye kettő pont a mögötte álló West Hammel szemben. Az MU ugyan azonos pontszámmal áll az előtte elhelyezkedő Arsenallal egyetemben, de az Ágyúsok kettővel kevesebb mérkőzést játszottak. A 4. helyet elfoglaló Tottenham is csupán három ponttal előzi a manchesterieket, ám egy meccsel kevesebbje van, vagyis valójában a Bajnokok Ligája-indulás pillanatnyilag valószínűtlennek látszik, bár mindkét észak-londoni együttes hullámvölgyben van.

Ennek ellenére nem gondolom, hogy a Manchester United idei teljesítménye alapján méltó lenne a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban való indulásra, sőt, lehet, az lenne a legjobb, ha egyik európai kupában sem szerepelne jövőre, annyi a gond.

A szezont még Ole Gunnar Solksjaerral kezdte meg a Manchester, s a klublegendával kezdetben még úgy tűnt, harcban lehet a csapat a bajnoki címért is, azonban csakhamar eljött a visszaesés, s gyakorlatilag ugyanazt láthattuk a Vörös Ördögöktől a 2021-2022-es kiírásban is, mint 2013, a Ferguson-éra vége óta mindig: jó a rajt, de a folytatás borzalmas, s a szezon végén amiatt izgulhatnak a csapat szurkolói, hogy meglesz-e egyáltalán a BL-indulás. Többször sem sikerült ez és csak az Európa Liga jutott osztályrészül az MU-nak, igaz, ott legalább elért egy győzelmet 2017-ben, tavaly pedig döntőzött, igaz, ott alulmaradt a Villarreallal szemben. Nagyon jó esély van arra, hogy a 2022-2023-as idényben is legfeljebb a második számú sorozatban szerepeljen az együttes.

Solksjaert ősszel elküldték, s Ralf Rangnick személyében a klub történetének első német vezetőedzője került a kispadra, igaz, átmeneti jelleggel a szezon végéig. Nagyon furcsa volt ez a választás, hiszen sosem követte a német irányvonalat korábban a csapat, s őszintén szólva én már Rangnick kinevezésekor biztosra vettem, hogy vele nem fog jobban gördülni a szekér. Ez így is lett. Liverpoolban évek kellettek ahhoz, hogy Jürgen Klopp vezetésével a világ legjobb csapatai közé kerüljenek a Vörösök, akik harcban állnak a bajnoki címért, a hétvégén a Manchester City legyőzésével bejutottak az FA-kupa döntőjébe, a Bajnokok Ligájában pedig elődöntősök, s a Villarreal ellen jó esélyük van a fináléba jutásra.

Mint pár napja tudjuk, Manchester piros-fehér felén nem a német stílust kívánják elsajátítani, ami persze érthető is, hiszen ahogy Ralf Rangnick a liverpooli vereség után fogalmazott, hat évnyi elmaradásban van a Manchester United a Liverpoollal szemben. Bár hivatalos bejelentés még nincsen, de egybehangzó értesülések szerint a holland Erik ten Hag lesz a csapat új menedzsere a nyártól kezdve. Ten Hag ma az Ajax edzője, irányításával pedig tisztesen helytállt a gárda a Bajnokok Ligájában, ahol csoportját megnyerve jutott az egyenes kieséses szakaszba, ott azonban némi meglepetésre kiesett a Benficával szemben. Holland mestere volt már az MU-nak Louis van Gaal személyében, ám ő sem tudta megváltani a világot annak idején.

Az, hogy holland edzője lehet a Manchesternek, annak nyilvánvaló jele, hogy a klubvezetés sem akar hat évet várni a következő bajnoki címre, pláne, hogy 2013-ban, Sir Alex Ferguson utolsó évében sikerült utoljára fölülni az angol foci trónjára. Ten Hag hasonló filozófiát képvisel, mint van Gaal, s mivel 52 éves, tehát edzőnek még nem túl koros, ezért nagy energiával rendelkezik, márpedig ami az MU-ból nagyon hiányzik, az éppen az energikusság.

Persze önmagában egy edzőváltás nem fog megváltást is hozni, s ezt tudja a klub új sportigazgatója, John Murtough is, aki éppen ma rendelkezett a klub két játékosmegfigyelőjének: a scoutgárdát vezető Jim Lawlornak és a nemzetközi megfigyelőhálózatot irányító Marcel Bout elbocsátásáról. Lawlor 2005, Bout 2014 óta szolgálta a klubot, elbocsátásukat a BBC szerint a rossz átigazolásokkal indokolta a klub vezetősége. Tevékenységük során olyan szupersztárok szerződtek a csapathoz és maradtak el a hozzájuk fűzött várakozásoktól, mint Paul Pogba, Alexis Sánchez, Donny van de Beek vagy Raphaël Varane. A vezetőség szerint az ő szerződtetésük az ékes bizonyítéka annak, hogy az MU játékosmegfigyelő-rendszere nem működött megfelelően.

Gary Neville, a klub korábbi játékosa, aki kommentátorként dolgozik, a Twitteren azt írta, Lawler csak bűnbaknak lett kikiáltva, ugyanis évek óta alig volt beleszólása az átigazolásokba.

Ralf Rangnick vezetőedző a Liverpooltól elszenvedett 4:0-s bajnoki vereség után azt mondta, a nyáron legalább tíz új labdarúgóra lenne szüksége a Manchester Unitednak ahhoz, hogy versenybe szállhasson az angol bajnoki címért. A fentiek alapján úgy tűnik – és ebben sok igazság van -, hogy Pogba, Sánchez, van de Beek és Varane is átadólistára kerülhet nyáron, de alighanem ebbe a kategóriába tartozik Harry Maguire is, aki kis túlzással a 2020 nyarán történt görögországi balhéja óta nem képes huzamosabb időn keresztül jó teljesítményt nyújtani, s az utóbbi hetekben különösen pocsékul játszik. Így volt ez a Liverpool ellen is, hiszen az egyik gól az ő helyezkedési hibájának (is) köszönhetően született:

Maguire ezt követően a következőket találta mondani:

Nem lennék ott minden meccsen a Manchester United kezdőcsapatában, ha folyamatosan rosszul játszanék

Normál esetben ez az állítás aligha állná meg a helyét, hiszen Maguire folyamatosan rosszul játszik, csak sajnos a teljes Manchester United rosszul játszik (talán De Gea kapust kivéve), így tök mindegy, Rangnick kit állít a csapatba. Amennyiben javulni fog a gárda játéka, de Maguire nem tud magára találni, akkor nem biztos, hogy szeptemberben is MU-mezt húzhat magára.

Az biztos, hogy ennél lejjebb nem nagyon van egy ilyen nagymúltú csapat számára, de ha a most megindulni látszódó tisztulási folyamat nem megy végig, akkor nem lesz változás, legalábbis pozitív irányban semmi esetre sem. Én, mint MU-szurkoló, bízom a legjobbakban, de azt hiszem, pártállástól függetlenül mindenki egyetért velem abban, hogy az angol foci szegényebb egy jó Manchester United nélkül.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

Öt karika – 53 olimpia története: Az első kötet már kapható a Google Play Könyvek felületén!

A kiemelt kép forrása: Getty Images

Leave a Reply