Külföldi túrára indult a Dinamo Kijev, hogy pénzt gyűjtsön az ukrán lakosságnak

Azzal, hogy véget értek a harcok az ukrán főváros térségében és kivonultak az orosz erők a régióból, kissé szabadabban élhetnek a kijeviek. Ezt használja ki a Dinamo Kijev labdarúgócsapata is, amely a továbbra is szünetelő ukrán bajnokság miatt keletkezett nagy űrt egy külföldi túrával igyekszik kitölteni. A fővárosi csapat Lengyelországban és Németországban is barátságos mérkőzéseken lépett, illetve lép pályára ezekben a napokban. A mérkőzések teljes bevételét az ukrán lakosság megsegítésére fordítják.

Öt karika – 53 olimpia története: Az első kötet már kapható a Google Play Könyvek felületén!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A Dinamo Kijev, az ukrán labdarúgás egyik zászlóshajója ezen a héten európai turnéba fogott, amelynek keretében a kontinens több ismert csapatával fog barátságos mérkőzéseket játszani, amelyeknek bevételeit a sokat nélkülöző ukrán lakosság megsegítésére fordítják. Az első ilyen mérkőzésre kedden Varsóban került sor, ahol a kijeviek a Legia Warszawával csaptak össze és 3:1-es győzelmet arattak.

Ennek a sikernek nem csak lélektanilag van óriási jelentősége a kijevi játékosok számára, hanem azért is, mert az együttes régen nem játszott mérkőzést. Az ukrán bajnokság tavaly decemberben téli szünetre vonult, amelyből február utolsó hétvégéjén kellett volna visszatérnie, csakhogy egy nappal a folytatás előtt, február 24-én kitört a háború, ami miatt félbe kellett szakítani a bajnokságot.

A 16-szoros ukrán bajnok tehát győzött Varsóban, ahol csaknem teltház előtt zajlott a Legia elleni mérkőzés, melyet a lengyel állami televízió is közvetített. A mérkőzés kezdete előtt a két csapat játékosai és a mintegy húszezer szurkoló egyperces néma csönddel emlékezett a háború eddigi áldozataira.

A kezdő sípszó előtt a lengyel és az ukrán himnuszt is elénekelték. A mérkőzés alatt az egyik kapu mögött az “Elég a háborúból!”, a lelátó egy másik részén pedig az “Állítsák meg Oroszországot most!” feliratú transzparens volt olvasható. A mérkőzés teljes bevételét átadták a szervezők a varsói ukrán nagykövetségnek, amely azt olyan humanitárius szervezeteknek juttatja el, amelyek a belső menekültek, tehát a harcok elől elmenekülni kényszerült és javarészt az ország nyugati, békésebb részébe ment lakosokon igyekeznek segíteni.

A Dinamo Kijevnek a varsói kiruccanás után Isztambulba kell utaznia, ahol a Galatasaray lesz az ellenfele, majd onnan visszatér Bukarestbe, átmeneti szálláshelyére. Az ukrán klub több hasonló mérkőzést is bejelentett, így pl. a Borussia Dortmunddal április 26-án csap össze, a későbbiekben pedig a Dinamo Zágráb, a Manchester City, a Barcelona, a Paris Saint-Germain, a Milan, a Benfica, a Sporting, az Ajax és a Basel ellen is pályára lép.

Mivel Kelet-Ukrajnában még javában folynak a harcok, ezért egyelőre kilátástalan, hogy folytatódik-e az ukrán bajnokság félbeszakadt szezonja. Az viszont egyre biztosabbnak tűnik, hogy a júniusra halasztott skót-ukrán vb-pótselejtezőt le tudják játszani, hiszen más klubok is ki tudtak már jutni az országból. Bízzunk abban, hogy minél előbb visszatérhetnek oda, s folytathatják működésüket biztonságosan.

Öt karika – 53 olimpia története: Az első kötet már kapható a Google Play Könyvek felületén!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply