Nagy siker volt a hazai rendezésű birkózó-Eb

A múlt hét egyik legfőbb hazai sporteseménye volt a birkózó Európa-bajnokság. A Papp László Sportarénában rendezett kontinensbajnokságon a magyarok kitettek magukért, hiszen kilenc érmet szereztek, ami rendkívül jó eredmény, s mutatja, hogy van szufla a hazai birkózásban és szép jövő előtt állhatunk.

Öt karika – 53 olimpia története: Az első kötet már kapható a Google Play Könyvek felületén!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

Március 28. és április 3. között ismét Magyarországra figyelt a sportvilág, hiszen hazánkban került sor a birkózó Európa-bajnokságra. Az eseményen 37 ország 385 versenyzője gyűlt össze – köztük voltak az ukránok is, az oroszokat és a fehéroroszokat viszont kizárták. Magyarországot 25 küzdősportoló képviselte, ezzel a második legnagyobb csapat volt a mieinké, hiszen csak a törökök küldtek több, szám szerint 30 birkózót fővárosunkba.

Összesen 30 kategóriában osztottak érmeket, s mivel volt vigaszág, ezért két bronzérem is gazdára talált minden súlycsoportban és szakágban. A férfiak számára kötött- és szabadfogást is rendeztek, míg a nők kizárólag szabadfogásban mérethették meg magukat.

Férfi szabadfogásban három magyar érem született. A legutóbbi olimpián is látott Muszukajev Iszmail 65 kg-ban indult, s végigverte Európát, ugyanis aranyérmes lett. Iszmaila döntőben 12:1-es technikai tussal győzte le az azeri Haji Alijevet.

97 kg-ban egy szintén Oroszországból honosított magyar, Bajcejev Vlagyiszláv is döntőbe jutott és neki is azeri riválisa volt, ám sajnos ő nem járt sikerrel, mivel 11:5-re kikapott Magomedkan Magomedovtól.

A második legnagyobb, 125 kg-os súlycsoportban az a Ligeti Dániel képviselte a magyar színeket, aki tíz évvel ezelőtt szerzett utoljára Eb-n érmet, akkor 2. lett, 2011-ben pedig 3. Ezúttal megint csak egy 3. helyezés jött össze a 32 éves szombathelyi birkózónak, de azt gondolom, hogy egy küzdősportban nagy dolog, ha valaki egy évtized elteltével ismét dobogóra állhat egy Európa-bajnokságon. Ligeti Dániel egyébként a negyeddöntőben 7:0-ra győzte le német ellenfelét, ám az elődöntőben 10:0-ás vereséget szenvedett a későbbi végső győztes török Taha Akgültől. Itt azonban még nem szálltak el az éremremények, hiszen a vigaszágon, a bronzmérkőzésen léphetett szőnyegre, s végül kiélezett küzdelemben 6:4-re legyőzte a szerb színekben versenyző Magomedgadzi Nuraszulovot, ezzel tíz év után ismét Európa-bajnoki érmes lett, s fölállhatott a dobogó legalsó fokára.

A férfi kötöttfogású mezőnyben négy magyar érem is született. Ezek közül a legfényesebben Fritsch Róbert (a kiemelt képen) tegnap szerzett aranyérmet csillog, aki 72 kg-ban 3:2-re verte a döntőben a grúz Smagi Bolkvadzét. Fritsch Róbert mind a négy küzdelmében óriási csatára kényszerült, hiszen a 16 között 5:3-as, a 8 között 5:4-es győzelmet aratott, az elődöntőben pedig 1:1-re végzett, ám aktívabbnak ítélték, ezért őt juttatták a döntőbe. Ennek meglett az eredménye, így a fiatal birkózó, aki tavaly még bronzérmes lett ugyanebben a súlycsoportban, most fölülhetett Európa trónjára.

67 kg-ban Váncza István volt érdekelt, aki a legjobb 32 között simán verte portugál ellenfelét, majd a nyolcaddöntőben moldáv riválisa ellen is nullára nyert. A negyeddöntőben a grúz Ramaz Zoidze ellen is nagyon könnyedén, 10:2-re győzött, majd az elődöntőben már egy jóval szorosabb mérkőzést csinált végig, de 4:2-re megverte az örmény Slavik Galstyant. A döntőben a török Murat Firat volt az ellenfél és sajnos ellene már nem sikerült győzni, 3:1-es vereség lett a vége, de a hazai pályán elért ezüstéremnek is komoly értéke van.

82 kg-ban Lévai Tamás a legjobb 16 között aratott sima győzelme után a negyeddöntőben 2:0-ra kikapott az azeri Rafik Huszejnovtól, ám mivel legyőzője végül meg sem állt az aranyéremig, így a magyar birkózó a vigaszágon folytathatta. Ott előbb 9:0-ra legyőzte a cseh Petr Novákot, majd a bronzmérkőzésen 4:1-re verte a moldáv Mihail Bradut, ezzel fölállhatott a dobogóra.

A legnagyobb, 130 kg-os kategóriában Vitek Dáriusz szintén simán vette az első akadályt, azonban a negyeddöntőben 6:0-ra kikapott a török Riza Kayaalptól. Itt is az történt, mint 82 kg-ban: Vitek Dáriusz legyőzője aranyérmet szerzett, a magyar pedig a vigaszágon román, majd azeri ellenfelét is legyőzte, így szintén bronzérmet akasztottak a nyakába.

A hölgyeknél kizárólag szabadfogású versenyeket rendeztek. 57 kg-ban Dollák Tamara finn riválisát könnyedén verte, a negyeddöntőben azonban technikai tussal kapott ki a bolgár Evelina Nikolovától, aki aztán ezüstérmes lett. Dollák Tamara a vigaszágon 7:2-re verte a török Elvira Kamaloglut, így bronzérmes lett.

A nőknél a 76 kg-os kategória volt a legnagyobb súlycsoport. Itt Nagy Bernadett egy osztrák és egy német riválissal szemben aratott győzelmek után az elődöntőben szoros csatában szenvedett vereséget a török Yasemin Adartól. Aztán a bronzmeccsen 8:2-re győzött a bolgár Marija Orjaskova ellen, ezzel ő is a 3. helyen végzett.

Ami a többi magyart illeti, férfi szabadfogású 61 kg-ban Halidov Gamzatgadzsi nagy küzdelemben legyőzte a grúz Vanishvilit, ám a török Süleyman Atli elleni negyeddöntőre, majd a bolgár Georgi Vangelov elleni vigaszági bronzmérkőzésre sem tudott kiállni combsérülése miatt. 70 kg-ban Antal Dániel első mérkőzésén kikapott, így a 9. helyen zárt. 74 kg-ban Kuramagomedov Murad egy brit ellenféllel szemben aratott 11:0-ás diadala után a negyeddöntőben elvérzett egy örménnyel szemben, aki aztán nem jutott döntőbe, így a honosított magyar birkózó nem került a vigaszágra és a 9. helyen zárt. 79 kg-ban Vida Csaba nagy csata végén 9:8-ra kikapott grúz ellenfelétől és a 9. helyen végzett. 86 kg-ban szintén a 9. hely jutott Püspöki Patriknak, aki a legjobb 16 között 6:0-ás vereséget szenvedett egy izraeli versenyzőtől.

Férfi kötöttfogású 60 kg-ban az Eb-bronzérmes és Európa Játékok-ezüstérmes Torba Erik a nyolcaddöntőben simán kikapott bolgár ellenfelétől, aki aztán elment egészen a döntőig, így a magyar birkózó bekerült a vigaszági mezőnybe. Ott az elődöntőben 3:0-ra nyert egy ukránnal szemben, ám a bronzküzdelemben 5:1-re alulmaradt az örmény Gevorg Garibjánnal szemben, így ezúttal az 5. lett. A 63 kg-os kategóriában Kecskeméti Krisztián első mérkőzésén kikapott török ellenfelétől, így a 9. helyen végzett. 77 kg-ban Lévai Zoltán a legjobb 16 között győzött, a negyeddöntőben azonban kikapott és végül a 9. helyen fejezte be a küzdelmeket. A 87 kg-os súlycsoportban Szilvássy Erik elvesztette első mérkőzését és a 9. helyen zárt, míg 97 kg-ban Érsek Róbert kikapott a nyolcaddöntőben, azonban legyőzője később Európa-bajnok lett, így a vigaszágon még próbálkozhatott, ám ott sem járt sikerrel, ugyanis első meccsét elvesztette, így a 7. helyen zárt.

A nőknél az 50 kg-os Szekér Szimonetta első mérkőzésén kikapott azeri ellenfelétől és a 9. lett. 53 kg-ban Dénes Mercédesz szintén a 9. helyen végzett, míg 55 kg-ban Bognár Erika a 7. helyet szerezte meg. 62 kg-ban Szabó Nikolett nyeretlenül zárt. 68 kg-ban Szabados Noémi két mérkőzését egyaránt elvesztette, de így is 5. lett. 72 kg-ban Elekes Emese szerepelt volna, de sérülés miatt visszalépni kényszerült.

Így teljesítettek tehát a magyarok a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A mieink 2 arany-, 2 ezüst- és 5 bronzérmet szereztek. Ez a szereplés az éremtáblázat 5. helyére volt elég, a tabellát egyébként a sportág nagyhatalmának számító Oroszország távollétében egy másik nagyhatalom, Törökország nyerte meg. A magyar birkózók legutóbb a 2017-es, szintén hazai rendezésű kontinenstornán tudtak az 5. helyre befutni, akkor nyolc érem jött össze.

Azt hiszem, nagyon boldogok lehetünk az eredmények miatt, hiszen hazai szőnyegen sikerült megmutatni, hogy a magyar birkózás a Lőrincz-testvérek visszavonulása után is Európa elitjéhez tartozik, sőt, megmerem kockáztatni, hogy a világelithez is. Ezek az eredmények nagyon bíztatóak a 2024-es olimpia előtt, de addig még sok tennivaló van, közte a kvótaszerzés. Reméljük, minden jó lesz és akkor újabb magyar sikereknek örülhetünk majd a közeljövőben.

Öt karika – 53 olimpia története: Az első kötet már kapható a Google Play Könyvek felületén!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: origo.hu

Leave a Reply