A FIFA partvonalra tette a kétévenkénti focivébét

Váratlan fordulat állt be a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) eszement és pénzéhes elképzelése, a kétévenként rendezendő világbajnokság ügyében. Kiderült ugyanis, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem szerepel a ma kezdődő dohai FIFA-kongresszus napirendjén a kérdés, pedig korábban az volt a terv, hogy most dönthetnek róla. Azt egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy végleg megbukott a sportszakmaiságot teljesen nélkülöző ötlet, de talán lehet bizakodni abban, hogy révbe érhet a tervezet elleni széleskörű tiltakozás.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A FIFA levette ma kezdődő dohai kongresszusának napirendjéről a kétévenkénti labdarúgó-világbajnokságra vonatkozó javaslatát – derült ki a napirendi tervezetből. Ez azt jelenti, hogy a korábbi tervekkel ellentétben most biztosan nem lesz végső döntés a sokak által, de különösen Európában és Latin-Amerikában támadott javaslatról.

Jegelés vagy színtiszta lemondás a nagy tervekről? Lehetetlen választ adni jelen pillanatban erre a kérdésre, de az biztos, hogy sokkal több kárt okozna a sportágnak megvalósulása, mint amennyi hasznot termelne – legalábbis sportszakmai értelemben. A FIFA elképzelése az, hogy 2026-tól kezdve minden 2. évben rendeznének világbajnokságot (48 csapat részvételével), a köztes esztendőkben pedig kontinensbajnokságokra kerülhetne sor. Meg kell jegyezni, hogy a férfiak számára 1930, a nők számára 1991 óta rendeznek világbajnokságokat – mindkét nem esetében (előbbieknél a II. világháború okozta 12 éves szünetet leszámítva) a kezdetektől fogva négyévente.

Amennyiben a FIFA bűnelkövetéstől sem visszariadó elnöke, a svájci bűnöldöző szervek elől nemrég Katarba menekült Gianni Infantino javaslata megvalósulna, akkor nagy mértékben nőne a játékosokra és a klubokra nehezedő, már napjainkban is szinte elviselhetetlen sorozatterhelés, hiszen egy idényben egy topcsapat legjobb játékosai akár 60 mérkőzést is játszhatnak. A jövőben ez a szám akár 70-80-ra is nőhetne a válogatott- és klubösszecsapások számának emelésével, hiszen ne feledjük, a Bajnokok Ligája 2024-től bevezetendő új formátuma is több meccset fog generálni.

Ezzel a tervvel – mármint a kétévenkénti vb-vel – csak és kizárólag a pénzemberek járnának jól: a FIFA dúsgazdag szponzorai, a szövetséggel néha túlságosan is közeli viszonyt ápoló televíziós társaságok, a meccseken hirdető vállalkozások, nomeg maga a szövetség.

Ahogy föntebb említettem, Európa és Dél-Amerika az a két kontinens, amely ellenzi a minden második évben rendezendő világbajnokság ötletét, holott az UEFA-nak is vannak a BL kapcsán olyan reformjai, amelyek tovább növelik a ma is nagyon nagy terhelést a játékosok esetében.

Alekszander Cseferin UEFA-elnök, aki szintén nem egy ma született bárány, de valamiért – nyilván anyagi érdekek miatt – a kezdetektől fogva ellenezte Infantino ördögi tervét, már március elején tudhatott valamit, mert akkor azt mondta, örül annak, hogy a FIFA kezd észhez térni és már számára sem kérdés, hogy mekkora a kétévenkénti világbajnokság támogatottsága.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A FIFA egyébként nem először napolta el a döntést a javaslatról, hiszen már tavaly decemberben, az ugyancsak Dohában tartott kongresszuson is tervbe volt véve, hogy szavazás lesz a témában, de akkor is az utolsó napokban vették le a napirendről a kérdést. Több sportági vezető már akkor azt mondta, valószínűleg a nemzetközi szövetség letehetett a vb-rendezéssel kapcsolatos elképzeléséről, bár a FIFA akkori kommunikációja úgy szólt, hogy 2024-ben széles körben szeretnék megvitatni a nemzetközi versenynaptár átalakítását.

A FIFA továbbra is azt szeretné, ha minden nyáron lenne egy nagy válogatott torna, ennek keretében kerülne sor a páros években világbajnokságra, a páratlan esztendőkben kontinensbajnokságokra. Azzal érvelnek a javaslat mellett, hogy azzal mindenki jól jár.

A nemzetközi szövetség tavaly decemberi kongresszusán Infantino elnök azt az ígéretet tette, hogy a következő négy évben 6.2 milliárd forinttal több támogatást nyújt minden egyes nemzeti szövetségnek, az ún. szolidaritási támogatásokat pedig 2-ről 8 milliárd forintra emelnék, vagyis megnégyszereznék – abban az esetben, ha a kétévenkénti vb-rendezést támogatják a szövetségek.

A FIFA-elnök visszautasította azt az állítást, hogy szövetsége csak saját bevételeit akarja növelni a sűrűbb vb-kkel, s hangsúlyozta, hogy a játékosok számára szeretnének nagyobb megjelenési lehetőséget biztosítani, mivel folyamatosan növekszik az irántuk megnyilvánuló érdeklődés, a klubok életét pedig könnyebbé tennék, mivel kevesebb válogatott szünetre kerülne sor.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy ezek az ajánlatok sem hozták lázba a tiltakozókat, így jó eséllyel nem lesz ebből semmi. Más kérdés, hogy a FIFA eddig amolyan védőernyőt jelentett a szegény afrikai és ázsiai szövetségek számára a rendkívül gazdag európai labdarúgással szemben, s igyekezett a pénzügyi egyenlőtlenségeket mérsékelni. Nem véletlen, hogy ezek a földrészek a kezdetektől fogva támogatták a kétévenkénti világbajnokság ötletét, hiszen több pénzhez juthattak volna. Most bizonytalan, mi lesz velük, ha ez a javaslat nem válik valóra, s a FIFA kénytelen lesz más megoldásokhoz nyúlni.

Egy biztos: Mi, igazi sportrajongók nem akarjuk a kétévenkénti világbajnokságot, mivel ezáltal unalmasabbá válna a labdarúgás, s a világbajnoki címnek, mint legnagyobb presztízsű elismerésnek csökkenne az értéke. Reméljük, végül a józan ész végleg diadalmaskodni fog.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: gyorihirek.hu

Leave a Reply