Benzema Szupersztár, Donnarumma a negatív hős – a Real Madrid-PSG mérkőzés legfőbb tanulságai

A Real Madrid 3:1-re legyőzte a Paris Saint-Germaint a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, így 3:2-es összesítéssel továbbjutott. A spanyoloknál Karim Benzema nagyon elemében volt, miközben a franciák kapusa, Gianluigi Donnarumma elég pocsék napot fogott ki. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

POZITÍVUMOK
Benzema mindent megváltoztatott

Amíg az első mérkőzésen elég gyenge teljesítményt nyújtott, addig a visszavágón lélegzetelállító játékkal rukkolt elő Karim Benzema. Lényegében ő döntötte el a párharcot. Már az 1. félidőben, amikor csapata még nehézkesen játszott, ő volt a mezőny egyik legveszélyesebben focizó játékosa. A fordulás után ez már gólokban is megnyilvánult részéről, ugyanis a 61. percben Donnarumma kapus bakiját kihasználva, Vinícius gólpasszából megszerezte a vezetést csapatának, majd a 76. és a 78. percben is mattolta a párizsiak olasz hálóőrét. Gyakorlatilag a francia csatár temette el a francia kirakatcsapat minden reményét. Egészen elképesztő estéje volt!

Modric világklasszis passza

Luka Modric már 36. évét tapossa, de mitsem vesztett elképesztő kvalitásaiból. A horvát játékos ismét csapata motorja volt, a középpálya ura. Hatákonyan működött közre a védekezésből támadásba vagy fordítva történő átváltásokban, de elsősorban a támadásokból vehette ki részét. Ezt különösen a 76. percben tette meg, amikor zseniális gólpasszal szolgálta ki Karim Benzemát. Az utolsó percekben rengeteget jegelte a labdát, amivel szintén nagy szolgálatot tett csapatának, hiszen egy második párizsi gól hosszabbítást eredményezett volna. Így azonban Modric is készülhet a negyeddöntőre.

Vinícius őrületbe kergette a párizsi védelmet

A Real Madrid brazilja egészen keményen elemében volt tegnap este. Szinte folyamatosan fenyegetést jelentett a PSG-re nézve. Amíg az 1. félidőben olykor elég durva volt, a 2. játékrészben inkább éles. Gyakorlatilag mindhárom gólból kivette részét, hiszen a párizsiak nem tudtak mit kezdeni hatalmas sebességével és remek cseleivel sem. Őt is a Real Madrid győzelmének megalapozói között kell említenünk.

Mbappé volt az egyetlen színvonalasan játszó párizsi

Kylian Mbappé gyakran volt már a PSG hőse. Tegnap is ő volt a francia csapat legjobbja, ám játéka ezúttal nem volt elég a továbbjutáshoz. 48 órával korábban még bizonytalan volt, hogy játszhat-e, de végül játszhatott, s nem is látszott rajta az az erős rúgás, amelyet a hétfői edzésen kapott. Tele volt élettel, konstans fenyegetést jelentett a madridi kapura, ám két veszélyes lehetőségéből nem született gól. A 2. félidőben már ő is beleszürkült a mezőnybe, így a PSG nem is juthatott tovább.

NEGATÍVUMOK
A PSG ismét a 16 között vérzett el

Barcelona 2017, Manchester 2019, Madrid 2022: Öt éven belül harmadszor szálltak el igen korai fázisban, a nyolcaddöntőben a kerete minősége alapján BL-győzelemre hivatott Paris Saint-Germain esélyei. Ráadásul a franciák ismét előnyből bukták el a párharcot. Pedig a mérkőzés elején vezetéshez juthattak volna, amennyiben Nuno Mendes nincsen lesen. Ezt követően azonban alárendelt szerepet játszottak, ráadásul Donnarumma nagy hibája rányomta bélyegét teljesítményükre. Az utolsó fél órára mentálisan teljesen összeomlott a Párizs, amely képtelen volt fizikai tartalékait mozgósítani. Így borítékolható volt a búcsú.

Donnarumma fatális hibája

Keylor Navas helyett ezúttal is Gigi Donnarumma védett a BL-ben, ám az olasz kapusnak sókáig álmatlan éjszakákat okozhat még 2022. március 9. Bár az utóbbi időben brillírozott a kiváló portás, s a tegnapi meccs 1. félidejében is nagyszerű védéseket mutatott be, azonban a 61. percben végzetes hibát követett el, hiszen sokáig tanakodott, hogy kit hozzon játékba, ám túl későn passzolt, így Vinícius elcsente tőle a labdát, amelyet Benzemának csak az üres kapuba kellett bepasszolnia. Donnarumma szabálytalanságot reklamált, de erről szó sem volt. A mérkőzés akkor dőlt el véglegesen.

Marquinhos, az elsüllyedt kapitány

Marquinhos sem villogott tegnap a Bernabeuban. A PSG csapatkapitánya gyakorlatilag teljesen eltűnt a pályán. Rengeteg párharcot vesztett, s neki köszönhetően a párizsi védelem egyik oldala szinte átjáróház volt. Benzema 3. gólja előtt veszélyes passzt produkált, amely aztán a franciánál kötött ki, aki meg sem állt a labdával a kapuig. Neki is nehéz lesz ezt az estét elfelejteni.

Messi ismét csalódást okozott

Lionel Messi a Barcelona mezében rengeteg bosszúságot okozott a Santiago Bernabeu Stadion közönségének az elmúlt közel húsz évben. Párizsiként először lépett pályára Madridban, ám gyenge formája itt is megmaradt. Messi néha mintha erőltette volna játékát, hogy fokozza a tempót, de nyilvánvaló, hogy már nem olyan hatékony, mint korábban. Majdnem 100 labdaérintése volt a meccsen, de gyakran megelégedett rövid passzokkal, amelyekkel bizony nem sokra ment csapata.

A Real Madrid tehát 3:1-re nyert és 3:2-es összesítéssel ott van a negyeddöntőben.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply