Van Dijk jó volt, Alexis már nem annyira – a Liverpool-Inter mérkőzés legfőbb tanulságai

Masszív védelmek, egy gyengén focizó Alexis Sánchez és egy végül semmit sem érő egyéni villanás – röviden így lehetne összefoglalni a Liverpool – Inter (0:1) Bajnokok Ligja-visszavágót. A Sportudvar azért ennél kicsit részletesebben értékeli a tegnapi mérkőzést.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

POZITÍVUMOK
Van Dijk kontra Skriniar: Sziklák raktáron

Mindkét védelem vezére brillírozott tegnap este. Virgil van Dijk esetében ezt eleve el lehetett várni, hiszen ő volt a Liverpool csapatkapitánya, egyben stabil vezére. Az Inter részéről Milan Skriniar alakított nagyot a hátsó alakzatban. A fáradhatatlan felvidéki harcos még a 88. percben is képes volt egy szuperszónikus visszafutásra, hogy megakadályozza a Liverpool egyenlítő gólját, s ezzel életben tartsa csapata reményeit, amelyek aztán nem váltak valóra a győzelem dacára sem. Mindkét hátvédre elmondható, hogy dominálta párharcait, hiszen Skriniar folyamatosan gátolta Mané kibontakozását, van Dijk pedig minden lövést blokkolt, kivéve Lautaro életerős löketét, amiből a gól született. A két irányítótorony a védekezés mellett támadásban sem volt inaktív, s néha az akciók elején, néha azok végén volt szerepük. A 32. percben egymással is csatáztak, mivel van Dijk szöglet utáni veszélyes fejesét Skriniar bólintotta ki a gólvonal elől.

Lautaro magára talált és életben tartotta az Inter reményeit

Lautaro Martinez tíz, gól nélkül teljesített találkozó után a hétvégi, Salernitana ellen 5:0-ra megnyert mérkőzésen talált be ismét a kapuba, s úgy látszik, ez a találat kinyitotta nála a gólzsákot, mert az Anfielden is eredményes volt. Az argentin a 62. percben eresztett meg egy erős lövést, amelyet Alisson kapusnak esélye sem volt hárítani. Martinez ki tudta használni van Dijk pillanatnyi elalvását, így lefelezte csapata összesítésbeli hátrányát. Akár már a 60. percben gólt érhetett volna el, de akkor hibázott. Lautaro idei első és utolsó gólját szerezte a Bajnokok Ligájában, de ezt egy nagyon jó pillanatban tette, akkor, amikor még bőven szorossá tudta tenni a párharcot. Gólja végül csupán arra volt elég, hogy a Liverpool több, mint egy év után ismét vereséget szenvedjen saját közönsége előtt, de az, hogy visszatalált góllövő formájához, nagyon jó hír az Internazionale számára az olasz bajnoki címvédésért folytatott versenyfutásban, ami egészen kiélezettnek ígérkezik idén.

Lautaro Martinez visszaadta az Inter hitét tegnap este (Forrás: Paul Ellis / AFP)
Alexander-Arnold kezében volt a pálca

Kivételes centerezési és passzolási képességei senki sem előtt sem ismeretlenek. Trent Alexander-Arnold ebben a szezonban már 17 gólpassznál tart, s közel volt ahhoz, hogy meglegyen a 18. is. Az öt topbajnokság leggólerősebb hátvédje a 31. percben majdnem gólpasszt adott Matipnak, aki azonban a kapufát találta el, majd egy perccel később ő ívelte be a szögletet, amelyet van Dijk fejelt kapura, ám Skriniar ki tudta fejelni a gólvonal elől. Mindig ott volt, ahol lennie kellett, s egészen elképesztő statisztika vele kapcsolatban, hogy 126 labda fordult meg az ő oldalán és konkrétan nála a mérkőzés alatt. Lendületet vitt csapata játékába, bár Szalahhal volt egy-két nem éppen bölcs megoldásuk. A 45+6. percben volt egy életerős szabadrúgása, amit csak bravúrral tudott védeni Handanovics. Remek mérkőzése volt, s a folytatásban is segítségére lehet csapatának.

NEGATÍVUMOK
Jotának hiányoztak a párharcok

Meglepetésre került be a Liverpool kezdőjébe, mégpedig Luis Diaz helyére Diogo Jota, aki az elmúlt hetekben nem volt alapember Jürgen Kloppnál. A portugál tegnap este sem tudta bebizonyítani, miért is kellene rá kezdőemberként számítani. Ezt megelőzően utoljára egy FA-kupa-mérkőzésen volt kezdő, de akkor edzője a félidőben lecserélte. Most Klopp egészen a 82. percig szavazott neki bizalmat (akkor éppen Diaz állt be a helyére), de majdnem kétszer annyi játékidő alatt sem javult Jota teljesítménye: 40 labdát játszott meg, ám ezekből 12-t elvesztett, s ezen kívül egy sor rossz megoldása volt még. Veszélyes megoldásaival kétszer is nehéz helyzetbe hozta csapatát hátul, s a 41. percben az ő szabálytalanságát követő szabadrúgásból kis híján vezetéshez jutott az Inter. Jota egy hónapja nem tud gólt rúgni, s erre tegnap sem volt reális esélye. Kioszthatott volna egy gólpasszt az 52. percben Mohamed Szalahnak, de passza rövid lett. Miután labdát szerzett, annak birtoklása során szinte mindig hiányzott belőle a sebesség, ami különösen a 74. minutumban volt feltűnő, amikor sikertelenül akart kontrát indítani. Nem lennék meglepve, ha idén már nem sokszor kapna lehetőséget, mert látszik, hogy nincs élete formájában, csapatának pedig a Premier League-ben, az FA-kupában és a Bajnokok Ligájában is van esélye a végső győzelemre, így Klopp nyilván azokra fog építeni, akik teljesítenek is.

Sánchez mindent tönkretett

Az Inter szurkolói Edin Dzekótól vagy Alexis Sáncheztől remélhették, hogy továbbjuttatják a csapatot a BL-ben kétgólos hátrányból is. A chilei egészen 2019-ig az angol bajnokságban focizott, úgyhogy számára ismerős volt az Anfield. Ennek ellenére nem volt hasznára csapatának, hiszen az 1. félidőben nem kevesebb, mint három alkalommal futott lesre, s támadó létére csupán 35 labdát játszott meg, ebből viszont 10-et eladott. A 45+4. percben csúnyán megrúgta egykori barcelonai csapattársa, Thiago Alcantara térdét, aki kis híján a kórházban kötött ki. A 2. félidőben sem bírt magával, a 63. percben ugyanis Fabinhót rúgta le – mindezt egy perccel azután tette, hogy gólpasszt adott Lautarónak. Ennyi legyen a javára írva, de egyébként nagy csalódás volt játéka.

A Liverpool tehát 1:0-ra kikapott otthon az Intertől, de 2:1-es összesítéssel bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: REUTERS / PHIL NOBLE

Leave a Reply