UK Open: Új győztes, új világelső

VIDEÓVAL – Lezajlott az év méreteit tekintve legnagyobb dartstornája, a UK Open. A profik és az amatőrök részvételével megrendezett verseny idén is magas színvonalat, számos meglepetést és három darab kilencnyilast hozott. A tornát végül a holland Danny Noppert nyerte meg, aki életében először győzött majorversenyen. Michael Smithnek meccsnyila volt a fináléban, de sokadik majorfináléját is elvesztette. Ugyan Gerwyn Price messzebbre jutott a tornán, mint Peter Wright, azonban így is új világelsője van a profi dartsnak mától kezdve a skót világbajnok személyében, miközben a korábban majd’ tíz évig első Michael van Gerwen két helyet hátracsúszva már csak az 5.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

Igen jó hétvégének nézhettek elébe, s végül igen jó hétvégét kaptak a darts szerelmesei, hiszen a sportág FA-kupájának is nevezett UK Open magas színvonalat és több remek mérkőzést hozott. Azért nevezik FA-kupának a versenyt, mivel a 128 profi játékos mellett 32 amatőr státuszú nyíldobáló is eljuthatott a délnyugat-angliai Mineheadben rendezett tornára, ahol a 4. fordulótól kezdve nem ágrajz, hanem sorsolás alapján alakultak ki a párosítások, vagyis a legjobbak és az amatőrök is összekerülhettek egymással már a verseny korai fázisában. A 128 profi közül végül csak 126 jutott el Mineheadbe: a német Michael Unterbuchner nem nagyon jár a versenyekre valamilyen okból kifolyólag, míg az orosz Borisz Kolcov az országával szemben elrendelt légtérzár és egyéb szankciók miatt nem tudott elutazni Moszkvából a torna helyszínére.

A nagy nevek azonban kivétel nélkül ott voltak, s a 4. fordulóban, amikor bekapcsolódtak a küzdelmekbe, rögtön összejött egy döntőnek is beillő Michael van Gerwen – Gary Anderson párosítás a sorsolás szeszélyének köszönhetően. A holland végig kontrollálta a mérkőzést és végül viszonylag könnyedén győzte le a skótot, aki 2018-ban megnyerte a UK Opent, idén viszont a legjobb 64 között már búcsúzott is. A világranglista első tíz helyezettje közül a 2019-ben döntőt játszó, regnáló Európa-bajnok Rob Cross is kiesett pénteken este, mivel 10:7-re kikapott Gabriel Clemenstől. Kis híján szintén a legjobb 64 jelentette a végállomást Jonny Clayton számára: a walesi már 6:1-re is vezetett Martin Lukeman ellen, végül azonban 10:9-re győzött, vagyis döntőlegben sikerült diadalmaskodnia. A többi top 10-es játékosnak könnyebb dolga volt, hiszen többek között Dimitri van den Bergh 10:2-re lemosta a színpadról a korábban szebb napokat látott Daryl Gurney-t, a világbajnok Peter Wright 10:6-ra verte Joe Cullent, a világelső Gerwyn Price 10:5-re győzött Krzysztof Ratajski ellen, a címvédő James Wade pedig 10:6-ra verte Steve Lennont.

Szombaton került sor a legjobb 32, majd 16 küzdelmeire. Az 5. fordulóban több meglepő eredmény is született. Ezek közül kiemelkedik Michael van Gerwen igen pocsék játéka, amely 10:4-es vereséget eredményezett számára Damon Hetával szemben. A holland – aki korábban háromszor nyerte meg a UK Opent – mindössze harmadik alkalommal szenvedett hatleges vereséget ezen a tornán, pedig 2007 óta – egy év kivételével – mindig a mezőny tagja volt. Ez a zakó azt is jelenti, hogy van Gerwen azután, hogy 2014 és 2021 között folyamatosan vezette a világranglistát, mától már csak az 5. helyen áll, mivel kiesett nála a kettő évvel ezelőtti UK Open megnyeréséért kapott pénzdíj, s így Wade, illetve Smith is megelőzte. Kis híján szintén a kiesés sorsára jutott Gerwyn Price is, aki Jamie Hughest verte 10:9-re. Óriási fordítást mutatott be az ír William O’Connor. A bármikor bárkire veszélyes játékos nem kezdte jól Stephen Bunting elleni mérkőzését, ugyanis az amatőr világbajnok angol 8:2-re vezetett, vagyis igen közel volt a győzelemhez, azonban O’Connor innen is föl tudott támadni, s végül úgy nyert 10:9-re, hogy ellenfele 11 (!) meccsnyilat rontott el. Nagy meglepetést okozott a tavalyi UK Openen felfedezett Sebastian Bialecki. A fiatal lengyel 10:9-re győzte le Ian White-ot, így már a nyolcaddöntőben találta magát amatőr státusú játékosként. Megemlítendő még, hogy a két top tizes játékos mérkőzését Jonny Clayton 10:1-re nyerte meg José de Sousa ellen.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

Szombaton este került sor a legjobb 16 küzdelmeire. Amíg Price és Wade is viszonylag simán jutott tovább (utóbbi kilencnyilast is dobott), addig Wright számára ez a kör jelentette a végállomást. A világbajnok éppen O’Connort kapta ellenfélül a sorsoláson, s az ír nagy erőt merített előző körben aratott óriási sikeréből, s 10:7-re a skótot is elverte, így bejutott a negyeddöntőbe. Kiesett Jonny Clayton is, akit Heta vert 10:8-ra. Michael Smith döntő legben verte Mensur Suljovicot, míg Bialecki folytatta menetelését, mivel 10:6-ra legyőzte Ryan Searle-t – ismét bizonyítva, hogy a profik között lenne a helye.

Vasárnap délután rendezték a negyeddöntőket, s ezeknek sora rögtön komoly meglepetéssel kezdődött, ugyanis a 19 éves ír tehetség, Keane Barry nagyszerű játékkal, szenzációs kiszállózással 10:4-re kiütötte a címvédő James Wade-et. Később egy másik ír, William O’Connor is bejutott a legjobb négybe, mivel óriási csata végén 10:9-re legyőzte Sebastian Bialeckit, akinek szintén volt meccsnyila. Danny Noppert 10:5-re verte a nagyon rossz napot kifogó Damon Hetát. Az utolsó negyeddöntő egy igazi rangadót hozott, hiszen Michael Smith Gerwyn Price-szal találkozott. Fej-fej mellett haladtak a felek, ám a végét Smith bírta jobban, így 10:7-re győzött. Ez az eredmény nagyon nagy jelentősségel bírt abból a szempontból is, hogy Price kiesésével eldőlt, hogy mától Peter Wright személyében új világelsője van a profi dartsnak. Ez úgy jöhetett össze, hogy a világranglistán az elmúlt kettő év pénznyereményeit tartják nyilván, s Price-tól több pénzt vontak le, mint Wright-tól, ezáltal a világbajnok skót átvette a vezetést és 21 ezer fonttal előzi meg walesi riválisát, akit akár egy hete is megelőzhetett volna, ha nem kap ki tőle a németországi verseny döntőjében. Wright a profik között 1994 óta a 11. világelső és az első skót.

Két ír, valamint egy-egy angol és holland jutott be a UK Open elődöntőjébe. A sorsolás úgy hozta, hogy a két ír külön ágra került, így összejöhetett volna egy ír házidöntő is, ám végül sem Barry, sem O’Connor nem tudta megnyerni mérkőzését. Előbbi kezdetben több leggel is vezetett Michael Smith ellen, ám a meccs közepén látványosan visszaesett addig sziporkázó játéka, amit a följavuló angol kihasznált, s 11:6-os sikerével bejutott a fináléba. O’Connor 11:9-re kapott ki Danny Nopperttől.

Smith a 7., Noppert a 2. majordöntőjére készülhetett, ezen a versenyen azonban mindketten először jutottak fináléba. Korábban mindketten elvesztették valamennyi döntőjüket, így az is biztos volt, hogy új majorgyőztest avatnak. Szoros és magas színvonalú ütközetre került sor kettejük között. A meccs nagy részében Smithnek állt a zászló, azonban Noppert a találkozó második felében kihasználta ellenfele gyengülését, s végül 84.82-es meccsátlaga ellenére is meg tudta nyerni a darts FA-kupáját, mivel 11:10-re verte Smitht. Az idén vb-döntőt játszott angolnak nem ez volt az első majordöntője, amelyben meccsnyilai voltak, ám nem tudott élni az eséllyel. Smith a 7. nagy döntőjét is elvesztette tehát, ami az egyik legrosszabb arány a PDC mezőnyében. Noppert ezzel szemben először nyerte meg a UK Opent, így mától a karriercsúcsot jelentő 12. helyen áll a világranglistán. A hollandnak januárban született meg első gyermeke, így ez a tény nyilván komoly lökést adott neki, s ezt most ki is használta. Noppert mostani sikeréért 100 000 fontot kapott, amiből az adók levonása után körülbelül 60-70 000 fontot fog ténylegesen megkapni számlájára. Érdekesség még, hogy a tornán három darab kilencnyilas is született: a már említett Wade-féle tökéletes kör mellett a spanyol José Justicia és Michael Smith is dobott kilencnyilast még pénteken, illetve szombaton.

Danny Noppert így nyerte meg a döntőt:

https://twitter.com/OfficialPDC/status/1500606096863604741?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1500606096863604741%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nemzetisport.hu%2Fegyeb_egyeni%2Fdarts-smith-hatalmas-eselyt-szalasztott-el-a-friss-csaladapa-a-uk-open-bajnoka-2880437

Danny Noppert megérdemelte a győzelmet, mert ki tudta használni ellenfele botlásait. Michael Smith ellenben megint elbukott egy döntőt, ami karrierjére is kihatással lehet, hiszen az tegnap is kiderült, hogy mentálisan még mindig nincs teljesen a topon, s most már jó kérdés, mikor jöhet el az a pillanat, amikor le tudja győzni démonjait, s magasba emelheti egy nagy verseny trófeáját. Hamarosan megtudjuk.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply