Djokovicsnak nehezére esett megnézni az Ausztrál Open döntőjét

Tegnap Novak Djokovics számára is megkezdődött a 2022-es esztendő. A férfi tenisz szerb világelsője idei első mérkőzését játszhatta Dubajban, amelyet simán meg is nyert. Az Ausztráliából kitiltott játékost a meccs utáni sajtótájékoztatón természetesen a botrány óta eltelt egy hónapban történt dolgokról is kérdezték.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

“Nem is remélhettem ennél jobb fogadtatást. Sok idő telt el, amióta utolsó mérkőzésemet lejátszottam, s emiatt nem is választhattam volna jobb tornát a visszatérésre, mint ezt a versenyt” – mondta Novak Djokovics tegnap este Dubajban, az olasz Lorenzo Musetti ellen 6:3, 6:3-ra megnyert 1. fordulós mérkőzését követő sajtótájékoztatón. A 34 éves szerb világelső mindössze 74 perc alatt tudta le idei első összecsapását – Djokovics tavaly december elején játszotta utolsó meccsét.

“Összességében véve ez egy kétszettes sima győzelem volt. Elégedettnek kell lennem mai teniszemmel, főleg azután, hogy nem játszottam három hónapon keresztül” – tette hozzá.

Novak Djokovicsot persze nem csak a tegnapi mérkőzésről kérdezték az újságírók, hanem kíváncsiak voltak arra is, hogy mi történt vele az Ausztráliából történt kiutasítása és három évre szóló kitiltása óta eltelt egy hónapban. A szerb a múlt héten interjút adott a BBC-nek, így ebből bizonyos dolgokat már meglehetett tudni, de tegnap nyílt meg igazán az utóbbi heteivel kapcsolatban. Megpróbáltam nem nézni az Ausztrál Open döntőjét, de mivel az egész családom: a feleségem és a gyermekeim is nézték, ezért nekem is ezt kellett tennem” – mondta.

Mint ismert, Djokovics eredetileg felmentést kapott az Ausztráliába történő beutazás egyik feltétele, a tüdőgyulladás elleni “védőoltás” alól, így beutazhatott a távoli országba. Csakhogy ez óriási fölháborodást keltett a liberális sajtóban, s az ausztrálok nem elhanyagolható hányada emiatt ellenezte Djokovics odautazását. Az ausztrál kormány – saját maga által hozott előírásait teljesen félredobva – kezdeményezte a szerb kiutasítását az országból és törölte vízumát, ám az elsőfokon eljáró bíróság helyt adott Djokovics fellebbezésének, így többnapos idegenrendészeti őrizet után elkezdhette az edzéseket az Ausztrál Open helyszínén. Az ausztrál bevándorlásügyi miniszter ugyanakkor ismét úgy határozott, hogy törli a világelső vízumát, arra hivatkozva, hogy a szerb közismert oltásellenes álláspontja veszélyezteti az ausztrál társadalmat, mert az ott élőket is az esetek többségében bizonyítottan rossz, de a globális egészségügyi maffia hálójába került kormányok által erőltetett vakcinák fölvételének megtagadására buzdíthatta, amely miatt elszikkadtak volna az országnak a fertőzéssel szemben tett “hatalmas erőfeszítései”. Djokovics ismét fellebbezett, de ezúttal a másodfokú bíróság már a kormánynak adott igazat, így a szerbnek nem maradt más választása, mint Ausztrália elhagyása, s az év első Grand Slam-tornáját nélküle rendezték meg. Djokovics elvileg három évig nem léphet ausztrál területre, vagyis nem kizárt, hogy többé nem látjuk Melbourne-ben játszani.

Az Ausztrál Opent a kilencszeres győztes Djokovics távollétében, egy elképesztő csata végén Rafael Nadal nyerte meg, aki ötórás mérkőzésen győzte le Danyiil Medvegyevet. Így ugyan Djokovics helyett a spanyol lett a férfi tenisz első 21-szeres GS-győztese, de egyben nagy szolgálatot is tett a szerbnek fordításával – erről lentebb még írok.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

Novak Djokovics ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban is nyilatkozott: “Gratuláltam Rafának a győzelméhez. Ez egy hihetetlen teljesítmény volt tőle. Ő egy hihetetlen harcos. Semmit sem akarok levonni sikerének értékéből még úgy sem, hogy nem vehettem részt a tornán. Természetesen nem volt kellemes élmény elhagynom egy olyan országot, mint Ausztrália, s a távolból néznem a tornát”.

A szerb tegnap rengeteg támogatást kapott a dubaji teniszstadionban összegyűlt nézőktől. Djokovics PR-szakemberekkel egyeztetett az elmúlt hetekben, hiszen imidzsének nem tett jót az ausztráliai cirkusz. A világelső igyekezett megérteni helyzetét, s ehhez mérten viselkedni, hiszen nem kizárt, hogy máshol ellenségesen fognak viszonyulni hozzá a nézők. Elmondása szerint végig azon volt, hogy a sportra tudjon koncentrálni, s ne tudjon beleszólni felkészülésébe a politika.

“Természetesen nem sok pozitív hangvételű cikket szenteltek nekem az utóbbi hónapokban ezzel a helyzettel összefüggésben. Úgy gondolom viszont, hogy a dolgok most már változnak és változni is fognak. Ebben reménykedem. Ugyanakkor megértem, hogy vannak még spekulációk és emiatt az emberek bizonytalanok” – mondta tegnap.

Novak Djokovics azért tud résztvenni a dubaji 500-as tornán, mert az Egyesült Arab Emirátusokba történő beutazáshoz csupán negatív PCR-tesztre van szükség, az oltottsági státusz nem számít. Jelen pillanatban ugyanakkor erősen kérdéses, hova tud még elutazni a kötelező oltást továbbra is ellenző szerb, mert pl. az Egyesült Államok legtöbb államába nem léphetne be vakcinával szerzett “védettség” nélkül, márpedig márciusban lesz az Indian Wells-i és a miami torna is, s a Kaliforniában rendezendő előbbi versenyen történő induláshoz oltottnak kellene lennie. Állítólag Djokovics már az ottani hatóságoknál is elkezdett tájékozódni, hogy kaphatna-e felmentést a feltétel alól, de szerintem aligha kivételeznek vele az Ausztráliában történtek függvényében. Jelen állás szerint az év hátralévő Grand Slam-tornái közül a wimbledoni bajnokságon biztosan részt vehet, bár ehhez 10 napot karanténban kellene töltenie, mielőtt szabadon mozoghatna. A francia előírások alapján ott lehet a Roland Garroson oltatlanul is, mivel a torna kezdete előtt kevesebb, mint fél évvel volt pozitív vírustesztje – a párizsi verseny május végén kezdődik, Djokovics pedig tavaly december közepén volt fertőzött. A US Open még időben nagyon messze van, de a dolgok mostani állása szerint New York-ba nem mehet el a világelső, mivel ott oltatlanul nem lehet sportolni. Ezek a szabályok persze még változhatnak a következő hónapokban ilyen-olyan irányba, úgyhogy korai megmondani, mennyire lesz teljes vagy éppen csonka Djokovics szezonja.

Amia világelsőséget illeti, a szerbnek azért tett nagy szolgálatot Nadal azzal, hogy megverte Medvegyevet a melbourne-i döntőben, mert az orosz veszélyezteti Novak Djokovics 1. helyét. Amennyiben Medvegyev megnyeri a szintén ezen a héten zajló acapulcói tornát (ahol Nadal is elindul), akkor hétfőtől új világelsője lesz a férfi tenisznek hosszú idő után attól függetlenül, hogy Djokovics milyen eredményt ér el Dubajban.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: SUHAIB SALEM / REUTERS

Leave a Reply