Peking 2022: Valijeva folytathatja, de…

A Sportdöntőbíróság (CAS) magyar idő szerint ma reggel úgy döntött, hogy nem ad helyt azoknak a fellebbezéseknek, amelyeket Kamila Valijeva orosz műkorcsolyázó ideiglenes eltiltásának felfüggesztésével szemben benyújtottak hozzá. A téli olimpia múlt heti vegyescsapat-versenyében diadalmaskodó orosz együttes legjobb tagjáról pár nappal a siker után derült ki, hogy még tavaly decemberben pozitív doppingtesztet produkált. A mostani döntés azt jelenti, hogy Valijeva indulhat a nők holnap kezdődő egyéni versenyében, ugyanakkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közölte, valószínűleg az olimpia ideje alatt már nem kerül sor a vegyescsapat-verseny éremátadó ceremóniájára.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

A CAS az eredetileg tervezett kedd helyett már ma tárgyalta Kamila Valijeva ügyét. Ahogy pár nappal ezelőtti cikkemben összefoglaltam, a mindössze 15 éves orosz műkorcsolyázónő a tavaly decemberi országos bajnokságon tartott ellenőrzés során pozitív doppingmintát szolgáltatott az ellenőröknek, mivel ebben a tiltólistán szereplő trimetazidin nevű anyagot mutatták ki. Az elsősorban szívbetegségek kezelésére alkalmazott szer elősegíti a vérbe történő oxigénszállítást is, ezáltal teljesítményfokozó hatással bír – legalábbis a hivatalos álláspont szerint, ugyanakkor több orvos kétségbe vonja ezt az állítást.

Valijeva volt az egyik oszlopos tagja az orosz vegyescsapatnak, amely megnyerte az olimpiai versenyt. A kamaszkorú versenyző volt az első az ötkarikás játékok történetében, aki meg tudta csinálni a négyfordulatos gyakorlatot, emiatt egyből róla kezdett beszélni a nemzetközi közvélemény. Mindmáig ő van a célkeresztben, csak most már inkább doppingügye miatt.

Az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) felfüggesztette Valijeva versenyzési engedélyét, azonban ő fellebbezett ez ellen, s az Orosz Olimpiai Bizottság (OOB) már neki adott igazat, így megszűnt az eltiltása. A NOB, a Nemzetközi Korcsolya Unió (NKU) és a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (NTÜ – az olimpiai doppingellenőrzésekért felelős szerv) fellebbezést nyújtott be a CAS-hoz, s kérte, hogy állítsa helyre Valijeva ideiglenes eltiltását. Eredetileg kedden született volna meg ezügyben a döntés, mivel azonban Valijevának aznap jelenése lenne a jégen a nők egyéni versenyének rövidprogramjában, ezért már ma sor került a határozathozatalra.

Eszerint a CAS engedélyezte Kamila Valijevának, hogy folytathassa versenyzését az olimpián. A bíróság háromtagú, Pekingbe kitelepült testülete arra hivatkozva hozta meg döntését, hogy az ominózus doppingmintát 2021. december 25-én vették le a sportolótól, ám kielemzésére csak idén február 8-án került sor, holott a szabályok 20 napos határidőt írnak elő a levételtől számítva. A stockholmi, WADA által akkreditált laboratórium azzal indokolta a késlekedést, hogy több munkatársa is beteg lett január elején, emiatt akadozott a működés. A CAS azonban úgy látja, hogy az elemzés megkésettsége “kellemetlen” helyzetbe hozta Valijevát és az olimpia szervezőit is, mivel normál esetben bőven a játékok kezdete előtt meg kellett volna ejteni az ellenőrzést. Amennyiben ez így történt volna, akkor Valijeva alighanem el sem indulhatott volna Pekingben, mert még az olimpia előtt kizárhatták volna az orosz csapatból doppingvétsége miatt.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

A CAS szerint tehát nem Valijeva hibája, hogy mintáját nem elemezték ki idejében, ami persze igaz is, de ez szerintem nem igazán függ össze azzal, hogy a fiatal hölgy a jelenlegi szabályozás értelmében tiltott szert használt egy olyan versenyen, amelyet megnyert. A WADA ma délelőtt azt rótta fel az orosz ügynökségnek, hogy jeleznie kellett volna Valijeva tesztje esetében, hogy az prioritást élvez az olimpiai részvétel miatt, így kérnie kellett volna a mintának egy másik laborban történő kiértékelését, de ezt nem tette meg. Az Amerikai Doppingellenes Ügynökség (USADA) azon gyanújának adott hangot, hogy az oroszok Valijeva tudta nélkül juttattak doppingszert a lány testébe, hogy így ő legyen a legjobb. Olyan, érzelmektől átfűtött nyilatkozat is elhagyta az egyik észak-amerikai megszólaló száját, hogy Oroszország zsinórban a hatodik olimpiát teszi tönkre azzal, hogy sorozatos botrányaival aláássa a tiszta sportba vetett bizalmat.

Én egyelőre nem foglalnék állást abban, hogy ki mit csinált, de a hivatalos tények alapján Kamila Valijevának bizony nem kellett volna eljutnia az olimpiára, hiszen a trimetazidin tiltott szernek minősül, s ha idejében kielemzik mintáját, akkor kizárták volna a játékokról még jóval a kezdés előtt. Úgy vélem, hogy a CAS nem akart az olimpia alatt nagyon belefolyni ebbe az ügybe, s egy olyan döntést hozott, amivel biztosította azt, hogy jóval az olimpia után, nyugodtabb körülmények között lehessen dönteni Valijeva sorsáról és persze a vegyescsapat-verseny végeredményéről is, hiszen az oroszok győztek az amerikaiak és a japánok előtt, Kanada pedig a 4. lett. Bár az NKU szabályai szerint csak abban az esetben zárhatnak ki egy csapatot, ha valamelyik tagja az adott versenyen követett el doppingvétséget, de nem kizárt, hogy a NOB saját hatáskörben úgy dönt, hogy kizárja az oroszokat az olimpiai versenyből, s így az amerikaiak lennének az új győztesek.

Az már biztosnak látszik, hogy az olimpia ideje alatt nem fog sor kerülni a vegyescsapatok éremátadó ceremóniájára, hiszen a NOB szóvivője szerint nem volna tiszta egy kérdéses végeredmény alapján érmeket osztani. Azt hiszem, hogy sokáig el fog húzódni ez az ügy. Kérdések vannak bőven, de ezek közül kettő kiemelkedik:

  • Valijeva tudott-e arról, hogy doppingszert fogyaszt? (nem kizárt, hogy átverték a kamaszlányt)
  • Mi értelme van műkorcsolyában a doppingolásnak?

Remélhetőleg még ebben az évben választ fogunk kapni ezekre a kérdésekre, s megtudjuk, mi lesz a vegyescsapat-verseny végeredménye.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: infostart.hu

Leave a Reply