Úszás: Leváltották az európai szövetség népszerűtlen vezetését

Lezajlott a rendkívüli tisztújító kongresszus az Európai Úszószövetségben (LEN). Ahogy az várható volt, a portugál Antonio José Silvát választották a szervezet elnökévé, aki a tavalyi, magyarországi kongresszuson bizalmatlansági indítványt nyújtott be a szövetség eddigi vezetésével szemben, amely aztán bele is bukott a szavazásba. A LEN új első embere megtisztulást ígér a szövetségben, amelynek gyanús pénzügyletei miatt rendőrségi nyomozás is zajlik. Az új elnökségnek tagja lesz Wladár Sándor, a magyar szövetség (MÚSZ) elnöke is, viszont Szabó Tünde sportállamtitkár kikerült onnan.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Tavaly szeptember végén számoltam be arról itt, a Sportudvaron, hogy igen feszült tanácskozást hozott az Európai Úszószövetség (LEN) magyarországi kongresszusa. Sok dologban történtek döntések az eseményen, de ezek közül messze a legnagyobb horderejű az a határozat volt, amellyel a tagság megbuktatta a hosszú évek óta regnáló Paolo Barelli elnököt. 24 szövetség csatlakozott egy petícióhoz, amelyet Antonio José Silva, a portugál és Josip Varvodic, a horvát szövetség elnöke terjesztett elő. Az aláírók ebben többek között kifogásolták, hogy a LEN elnöksége csak a tisztújítást megelőző és követő évben, illetve magában a voksolás esztendejében nyújt anyagi támogatást a szövetségeknek, holott erre minden évben szükség volna. Az aláírók a nyilatkozatban kifejezték a LEN pénzügyeinek kezelésével, a szövetség átláthatatlanságával kapcsolatos kritikáikat, s kijelentették, hogy elveszítették bizalmukat a jelenlegi vezetéssel szemben, ezért bizalmi szavazást kértek, hogy megbuktathassák Barellit.

A bizalmi szavazás kiélezett küzdelmet hozott, ám végül 46:44 arányban (2 tartózkodó szavazat mellett) az elnökséggel szembenállók diadalmaskodtak, vagyis a Barelli-féle vezetés megbukott, s ki kellett írni a rendkívüli tisztújító kongresszust. Erre került sor az elmúlt hétvégén Frankfurtban.

Ahogy a föntiekből kitűnhetett, a vezetőséggel szembeni bizalmatlanságnak sok oka volt, de ezek közül egy valami kiemelkedik.

Még tavaly márciusban történt, hogy a svájci rendőrség házkutatást tartott a LEN Nyonban található irodájában, ahonnan különböző dokumentumokat vittek el, mivel pénzügyi szabálytalanságok és hűtlen kezelés gyanúja merült fel. Az intézkedésre Bartolo Consolo, a svájci szövetség korábbi elnökének feljelentése nyomán került sor, aki a LEN végrehajtó bizottságának több tagjával, illetve a svájci és az olasz ügyészséggel is közölte aggályait. A nyomozás azóta is tart, eredménye még nincs, viszont annyit lehet tudni, hogy azzal az időszakkal kapcsolatban folyik a vizsgálódás, amikor már szintén Barelli volt a LEN elnöke, a főtitkári feladatokat pedig ezt a tisztséget ma is betöltő David Sparkes, a brit szövetség korábbi vezetője látta el, ugyanakkor a szövetség pénztárnoka egy bizonyos Gyárfás Tamás volt, aki ellen jelenleg is zajlik a Fenyő-gyilkosság ügyében kitűzött büntetőper, hiszen emberölésre való felbujtással vádolják. Emellett emlékezhetünk arra is, hogy annak idején igen viharos körülmények között távozott a Magyar Úszószövetség elnöki posztjáról.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

A svájci hatóságok azzal gyanúsítják Barellit, Sparkes-t és Gyárfást, hogy öt éven keresztül hatszámjegyű összegeket fizettek ki harmadik felek részére a szövetség végrehajtó bizottságának és tagságának tudomása nélkül. A LEN előző vezetése tagadta a vádakat, amelyek szerinte hamisak.

A belső ellenzék azonban petíciójában többek között azt is sérelmezte, hogy az elnökség nem számolt be a közgyűlésnek a pénzügyi problémákról és az azokkal kapcsolatban indított svájci nyomozásról, de azért is támadta a LEN vezetését, mert “haszontalan és szégyentelen” jogi küzdelmet folytatott a FINA-val, amelynek hatalmas költségeit sportszakmai projektekre lehetett volna fordítani. Paolo Barelli – a petíció tanúsága szerint – nem tűrte meg az őt támadók véleményét, elnyomta ellenfeleit és büntette is őket.

Az aláírók azt is szemére vetették Barellinek, hogy az ő és az elnökség tagjainak viselkedése és hozzáállása Európa elszigetelődéséhez vezet a FINA-családon belül, s nem védi megfelelően az európai szövetségek érdekeit.

Paolo Barellit 2020 novemberében még elsöprő, 86:13-as szavazataránnyal választották meg harmadik alkalommal a LEN elnökévé négy évre egyedüli kihívójával, a francia Gilles Sezonale-lal szemben. Ehhez képest kevesebb, mint másfél évvel később dicstelenül és akár a börtöntől fenyegetve kellett leköszönnie tisztségéről.

Az új elnök a várakozásoknak megfelelően a 100 tagból 96 szavazatát elnyert, egyedüli jelöltként indult Antonio José Silva lett, az egyik alelnöki posztra pedig az eddigi ellenzék másik vezérét, Josip Varvodicot választották meg. Jogtechnikai okokból megszavazták az eddigi Büró (a szövetség döntéshozó testülete) visszahívását, így elvesztette ebben elfoglalt helyét Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes úszónő, jelenlegi sportállamtitkár, mivel az új Büróba nem került be. Tagja lett viszont a Bürónak Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke, valamint az orosz Vlagyimir Szalnyikov – mindketten azért kerültek be, mert olimpiai bajnokok.

Az eddigi ellenzék nyerte a FINA, a nemzetközi szövetség Bürójába küldendő LEN-tagok kilétéről megtartott szavazást is, így aligha lesz akadálya annak, hogy az európai úszás új vezetése érvényesíthesse az öreg kontinens érdekeit a világszervezetben. Ez pláne igaz abból a szempontból, hogy videókonferencia keretében bejelentkezett a frankfurti kongresszusra Huszain al-Muszallam, a FINA tavaly megválasztott elnöke, aki köszöntötte az új vezérkart, és jelezte, egy családként kell dolgozniuk a vizes sportágak további fejlődéséért.

A LEN-ben tehát megtörtént a tisztulás, de a nyomozások még mindig folyamatban vannak, úgyhogy lehetnek még megbújó csontvázak a szövetség irodáinak szekrényeiben. Ugyanakkor máris megkezdődött Európa visszatérése a FINA vérkeringésébe, hiszen a nemzetközi szövetség elnöke tegnap bejelentette, hogy idén is lesz vizes világbajnokság, amelyet Magyarországon rendeznek meg.

Reméljük, sikeres lesz a vébé, mint ahogy a LEN új korszaka is.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: musz.hu

Leave a Reply