Olimpiai érem a zöld asztalról, bravúros ferencvárosi pontmentés – Hétvégi Összefoglaló

Igen eseménydús hétvégén vagyunk túl, ugyanis megkezdődött a téli olimpia és emellett a különböző labdajátékokban sem állt le az élet. A Sportudvar most tömör összefoglalót ad arról, mi minden is történt az elmúlt kettő napban a magyar sportéletben.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Olimpia: Bronzéremmel kezdett a magyar csapat

Szombaton került sor a 2022-es téli olimpia első hivatalos versenynapjára, amelyen egyből érdekeltek voltak a magyar rövidpályások, akik férfi 1000 és női 500 méteren, valamint a játékokon debütáló mixváltóban szerepeltek. Előbb a két egyéni táv előfutamaira került sor. A férfi 1000 méteres versenyben mindhárom magyar: Krueger John-Henry, Lio Shaolin Sándor és az egészségügyi problémák miatt Kínába csak szerdán megérkezett Liu Shaoang is magabiztos korcsolyázással nyerte saját futamát, s jutott az elődöntőbe. A hölgyek 500 méteres számában már nem voltak ennyire sikeresek a mieink: Jászapáti Petra 2. lett előfutamában, így ő továbbjutott, Kónya Zsófiának viszont nem sikerült ugyanez, mivel csak 3. lett, így összesítésben a 21. helyet érte el. Mindkét távon ma, magyar idő szerint 12:30-as kezdettel kerül sor az elődöntőkre, a B-döntőre és a fináléra.

A mixváltóban három negyeddöntőt rendeztek. Az öt magyar mindegyike tagja volt a csapatnak, amely megnyerte negyeddöntős futamát. Az elődöntőben szintén 1. helyen végzett a gárda, így megnyílt az út az éremszerzés felé, amire előzetesen volt esély, bár magam csak titokban bíztam benne. A fináléban Kína, Olaszország és Kanada voltak az ellenfelek, s igen kemény csatára került sor. Szívbajt kaptunk a rajtnál, ugyanis a kanadaiak első embere az első kanyarban kiütötte Jászapáti Petrát. Szerencsénkre ilyenkor még van mód új rajtot elrendelni, ami meg is történt. Sokáig kiélezett küzdelem dúlt a felek között, s bár a magyar váltó inkább a 3-4. helyen haladt, volt olyan időszak, amikor már a 2. volt az együttes. Ekkor viszont az egyik kanyarban a kanadaiak embere nekiment Kónya Zsófiának, aki kicsúszott, s úgy tűnt, elúszik az érem. Liu Shaolin Sándor behozta a magyar váltót a 4. helyre, azonban a zsűri visszanézte az incidenst, s úgy döntött, hogy a kanadai koris szabálytalanul érintkezett Zsófiával, ezért az észak-amerikaiakat kizárták, s Magyarország olimpiai bronzérmes lett. 1956, vagyis 66 év után szerzett ismét bronzérmet magyar induló téli olimpián, s ha minden igaz, most először történt meg, hogy már a játékok első napján magyar medál született. Több, mint bíztató kezdés ez, hiszen az egyéni számok java és a férfi váltó (amelynek címvédője a magyar csapat) még hátra van. Ma tehát 12:30-kor kezdődnek a rövidpályás események Pekingben, s férfi 1000 méteren igen jó esély van arra, hogy legyen magyar, vagy legyenek magyarok a döntőben. Női 500 méteren erre kisebb esélyt látok, de ebben a sportágban bármi megtörténhet. Hajrá magyarok!

Női kézilabda: Nehézkes győri győzelem, bravúros ferencvárosi döntetlen, sima EL-vereségek

Újabb fordulót rendeztek a hétvégén az európai női kézilabdakupákban. A Bajnokok Ligájában már hetekkel ezelőtt eldőlt, hogy a Győri ETO csoportelsőként automatikusan bekerül a negyeddöntőbe. Ennek ellenére győzni ment Moszkvába az együttes, s ugyan a CSZKA nem adta könnyen magát, végül a 2. félidőben kijött a két csapat közti különbség és a Rába-partiak 27:23-ra győztek. A Győrnél a dél-koreai Riu 7, a francia Nze Minko 6 gólt dobott, vagyis javarészt nekik köszönhető a siker.

A Ferencváros szombaton a szintén orosz Rosztov-Don együttesét fogadta, amelyet idegenben le tudott győzni. Mostanában azonban nem sziporkázott a fővárosi zöld-fehér együttes, s ennek majdnem újabb vereség lett a vége. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, ám az utolsó percekben a Rosztov vezetett 1 góllal többször is. Így volt ez az óra lepergésének pillanatában is, azonban az FTC kapott egy időntúli büntetőt, amelyből gól született, így 25:25-ös döntetlen lett a vége. A bravúros pontmentés nagyon kellett a Ferencvárosnak, amelynek így még van esélye a negyeddöntőbe jutás kiharcolására, ám ehhez az utolsó kettő mérkőzést meg kéne nyerni. Jelenleg 4. az együttes, vagyis nyolcaddöntőt kellene játszania a nyolc közé jutáshoz. A következő fordulót szombaton rendezik, amikor a Ferencváros Kaproncába utazik, a Győr pedig a Sävehofhoz.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Az Európa Ligában a csoportját a forduló előtt vezető Mosonmagyaróvár pénteken kikapott a norvég Solától. A mérkőzésre papíron a magyar csapat pályaválasztása mellett került sor, azonban mivel ez a találkozó korábbról lett elhalasztva, ezért az a furcsa döntés született, hogy kettő napon belül mindkét egymás elleni meccsét lejátssza a két csapat Norvégiában. Sajnos a kisalföldiek nem tudtak jól alkalmazkodni a körülményekhez, hiszen előbb 31:26-ra, majd tegnap 27:22-re kaptak ki. A Sola hibátlan mérleggel vezeti a csoportot, a Mosonmagyaróvár pedig a 2., de a jövő héten mindenképpen győznie kell a francia Besancon otthonában, mivel mindkét csapat 4-4 ponttal áll a tabellán.

A Vác a dán Viborg otthonában lépett pályára. A magyar csapat számára nem volt sok köszönet a mérkőzésben, ugyanis a hazaiak kétszer annyi gólt dobtak, s 42:21-es diadalt arattak. A Vác ezzel a megsemmisítő vereséggel tényleg megsemmisült, ugyanis már biztosan nem juthat tovább.

Magyar szempontból tehát nem volt túl sikeres ez a hétvége, reméljük a jobb folytatást.

Férfi kézilabda: Veszprémi győzelem a tatabányai csarnokavatón

Az elmúlt hónapok kézilabdacsarnok-avatási hullámának legújabb epizódjaként szombaton este fölavatták a Tatabánya új arénáját. A nyitómérkőzésnek illusztris vendége volt a Veszprém személyében, amely azonban nem volt hajlandó a hazai közönség kedvében járni, ugyanis 34:23-as győzelmet aratott a bányászvárosban. Végig sokkal jobb volt a vendég együttes, amely ezzel a sikerrel megőrizte veretlenségét a bajnokságban. A Szeged ugyanígy tett, hiszen 39:23-ra verte odahaza a Dabast. Némi meglepetésre otthon kapott ki a 3. helyen álló Balatonfüred, amelyet a Komló vert meg 31:26-ra. A Ferencváros 40:31-re nyert a Veszprémi KKFT ellen, a Budakalász kiélezett csatában verte az Egert 28:27-re, a Gyöngyös a NEKA ellen győzött 35:29-re, az idén gyengélkedő Csurgó pedig 25:22-re verte a Kecskemétet. A tabellát a Szeged vezeti, de a Veszprémnek kettővel kevesebb mérkőzése van.

Kosárlabda: Nyert a Falco és a Szolnok, égett a DEAC

A nőknél nem, a férfiaknál viszont rendeztek bajnoki fordulót február első hétvégéjén. A listavezető Falco az OSE-hez látogatott és az 1. negyedben tapasztalt gyengélkedés után beindította a rakétákat a szombathelyi csapat és a játéknap legkevesebb pontot hozó összecsapásán 73:55-re győzött. A 2. helyen álló Szolnoki Olajnak nem kellett messzire utaznia, ugyanis Kecskeméten volt jelenése. Ez egy jóval szorosabb és magasabb színvonalú mérkőzés volt, amelyen a nagyszünetben még a hazaiak vezettek kettő ponttal, ám a 2. félidőben beindultak a Tisza-partiak, akik végül 81:74-re diadalmaskodtak, így tartják a lépést a Falcóval. A legjobb formában lévő Sopron kis híján elszórakozta 9 pontos fórját Székesfehérváron, ám végül 83:80-ra megverte az Albát. A Körmend szintén szoros csatában múlta fölül a Pécset (80:84), a Kaposvár pedig utolsó negyedbeli szenzációs játékának köszönhetően 86:78-ra legyőzte a Nyíregyházát. Nagy meglepetésre kikapott, ráadásul nem is kicsit a 6. helyen álló DEAC a sereghajtó Zalakerámia otthonában. A zalaegerszegiek végig kontrollálták a találkozót, amelyet 91:67-re nyertek meg, igaz, maradtak az utolsó, 14. helyen, ám még esélyük van elmozdulni onnan. Az alsóházi rangadón a Szeged 100:79-re verte a Paksot.

Vízilabda: Nem hibáztak az élmenők

A nőknél itt sem rendeztek fordulót, a férfi vízilabda-bajnokságban viszont az alapszakasz 19. fordulójára került sor a hétvégén. A listavezető OSC a nem túl acélos Kaposvárhoz látogatott, s a papírformának megfelelően simán, 16:7-re legyőzte a somogyi együttest. A 2. helyen álló Szolnoknak sem okozott gondot az Újpest megverése (19:8), mint ahogy a 3. helyen álló, de vesztett pontok tekintetében a legjobban álló Ferencváros is szinte edzőmeccset játszott a Szentessel, igaz, egyik csapat védelme sem lehet túlzottan büszke magára, ugyanis 21:12-re nyert az FTC, márpedig vízilabdában ritkán kap egy csapat egy mérkőzésen tíznél több gólt. A 4. Vasas 17:10-re győzött Miskolcon. Ez a négy csapat már most kibérelte magának a rájátszást érő négy pozíciót, mivel kevés esély van rá, hogy a többi gárda közül bármelyik utol tudja érni őket a hátralévő hét fordulóban.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: alfahir.hu

Leave a Reply