Peking 2022: Kőkemény kiképzést kaptak az olimpia orvosai

Már javában a finis fázisában tartanak a jövő pénteken kezdődő téli olimpia előkészületei, s ez igaz az ötkarikás játékokon szolgálatot teljesítő orvosokra is. Közülük különösen nehéz és kemény időszakon vannak túl azok a szakemberek, akiknek többek között az alpesi sí eseményein is közre kell működniük, hiszen ebben a sportágban a nagy sebesség miatt súlyos sérülések történhetnek, ráadásul maguknak az orvosoknak is meg kellett tanulniuk síelni, méghozzá nem is akármilyen sebességgel. Most páran megszólaltak az egészségügyisek közül és meséltek élményeikről.

10 kg-nyi orvosi felszereléssel a hátukon kell leereszkedniük az igen meredek alpesisípályán a -20 fokos hidegben – finoman szólva sem leányálom a pekingi téli olimpián közreműködő orvosi személyzet azon részének dolga, amely a síversenyeken fog szolgálatot teljesíteni. Kőkemény kiképzést kaptak a szakemberek, akiknek már a jelentkezésnél szigorú feltételeknek kellett megfelelniük, hiszen csak olyanok lehetnek tagjai az olimpiai orvoscsapatnak, akiknek legalább minimális sítudásuk van.

Aneszteziológusok, traumatológusok, infektológusok és sebészek is szép számmal vannak a szakemberek között, akik 2019-ig még csak egyszerű hobbiként tekintettek a síelésre, ám azóta már munkaeszközként, hiszen három éven át zajlott kiképzésük az olimpia miatt. A 33 és 62 év közötti orvosok ezekben a napokban már az utolsó simításokat végzik a felkészülésben a Pekingtől 80 km-re északnyugatra fekvő Jankingban, amely az alpesisí-versenyek helyszíne lesz.

Az orvosi személyzet tagjai narancssárga kabátot fognak viselni, amelyen fehér kereszt fogja jelezni, hogy kik is ők. Az utolsó gyakorlatozások során az egyik legfontosabb dolgot igyekeznek tökéletesíteni, mégpedig a sérült versenyzőkhöz minél rövidebb idő alatt történő eljutást. Sajnos alpesi síben volt már példa halálos kimenetelű vagy akár tartós fogyatékosságot előidéző bukásra, éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az orvosok a lehető leggyorsabban odaérjenek az ellátásra szoruló sportolóhoz. Nagyon fontos, hogy mindenki teljesítsen egy bizonyos szintidőt a síelés során, mert enélkül az illető nem lehet az orvoscsapat tagja.

Li Kicsi, Peking egyik legelismertebb kórházának, a Hszehüe-nek 49 esztendős ortopéd sebésze elmondta, hogy nem volt természetes a kiképzés, hiszen olykor -20, -30 fokos fagyban és szakadó hóban kellett teljesíteniük a gyakorlatokat, ráadásul ezek az eleve igen alacsony hőmérsékletek a nagy szél miatt még hidegebbnek tűntek. Li hozzátette, hogy néhány embernél fagyási sérülések alakultak ki a lábakon vagy az arcon.

A szervezők már 2018-ban felhívást intéztek a régió tíz kórházához, hogy orvosokat, ápolókat toborozzanak az olimpiára. A jelentkezőknek szakmájuk legjobbjainak kell lenniük, éppen ezért szigorú válogatási elvek alapján döntöttek arról, hogy kiket alkalmaznak a játékok ideje alatt.

4 perc a szintidő

“Füves pályákon síeltem korábban, s ott jó voltam, de amikor a felkészítés során havon kellett teljesíteni, akkor rájöttem, hogy még sokat kell fejlődnöm” – mesélte Li Kiucsun, a pekingi Csisuitan-kórház 39 éves altatóorvosa. Hasonlóképpen nyilatkozott az 51 esztendős Li Dong, aki a Csangping kínai hagyományos orvoslást alkalmazó kórház infektológusa. A hölgy hozzátette, hogy nehéz volt megtanulni a sílécek fel- és levételét a havon, ráadásul különösen oda kell figyelni arra, hogy amennyiben elesik az ember, akkor teljesen le fog lecsúszni, mivel ennyire meredek és csúszós a pálya.

Leereszkedés a síléc széleivel vagy szögestalpú cipőben, mentőakció szimulációja, a kommunikációs eszközök elsajátítása – többek között erre tanították meg Kína első, sürgősségi símentésre specializálódott orvosait és ápolóit, akik a jövőben is kamatoztathatják eme tudásukat.

“Mi mindannyian orvosok vagyunk, akik hozzászoktak ahhoz, hogy sürgősségi eseteket lássanak el a kórházakban. Az viszont, hogy egy meredek síversenypályán kell extrém hidegben és változatos terepviszonyok között helytállni, egészen más” – magyarázta Liu Kiucsun.

Az olimpiákon is volt már példa halálos kimenetelű balesetre alpesi síben, de sosem versenyen, hanem edzésen. Különösen nagy veszély leselkedik a lesiklásban indulókra, akik akár 140 km/órás sebességet is elérhetnek a pálya leggyorsabb részein, s bizony, ilyen tempónál minden bukás súlyos következményekkel járhat, s az ilyen szituációkban szükség van az azonnali elsősegélyre. Li Kicsi elmondta, hogy ha az olimpián egy versenyző megsérül, négy perc alatt a segítségére kell lenni, tehát ennyi idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy odaérjenek hozzá és megkezdjék a szükséges beavatkozásokat. Li elmondta, hogy először föl kell mérni a sérülés súlyosságát, majd elsősegélyben kell részesíteni az érintettet, utána pedig gyorsan le kell hozni a pályáról a saját lábán vagy hordágyon, hogy jobb ellátást kaphasson.

“Nagyon veszélyes”

Az orvosi stáb kijelzővel és videókamerával fölszerelt 5G-s adóvevőkkel lesz ellátva, az orvosi felszerelés pedig egy nagy hátizsákban lesz elhelyezve. Ennek részét képezi egy oxigénpalack, intubációs eszközök, injekciós fecskendők, altatógáz, sebtapasz, sztetoszkóp, defibrillátor és tenziométerek. Az orvosoknak ezen kívül tudniuk kell kommunikálni a külföldi versenyzőkkel is, tehát bizonyos idegen nyelveket is legalább alapszinten meg kellett tanulniuk.

Igen nehéz időszak van az olimpiai orvoscsapat tagjai mögött, hiszen az elmúlt négy évben minden télen meg kellett osztaniuk idejüket kórházi munkájuk és az olimpiára való felkészülés között – ez évente 4-5 hetet jelentett.

“Szüleim már elmúltak 80 évesek és a felkészítés elején féltettek engem, mert nagyon veszélyesnek találták ezt az egészet, de mivel látták, hogy milyen lelkesedést vált ki belőlem, támogattak. Egyszeri alkalom az életben, hogy részt vehetek egy ilyen nagy eseményen” – mondta Li Dong, aki mellett további mintegy negyven orvos fog dolgozni a következő hetekben a téli olimpia helyszínein, de elsősorban a sípályák mentén. Reméljük, minél kevesebb dolguk lesz és nem kell senkinek az életéért sem küzdeniük.

Most ingyenes regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: chinadaily.com.cn

Leave a Reply