Peking 2022: Súlyosan bűnhődhet, aki politikai akciót hajt végre a téli olimpián

Már csak 15 nap van hátra a pekingi téli olimpiáig és mivel Kínát rengeteg támadás éri politikai színtéren, ezért a szervezők siettek leszögezni, hogy semmilyen politikai színezetű megmozdulást nem fognak eltűrni az ötkarikás játékok ideje alatt a versenyhelyszíneken. Bár a NOB előírásai bizonyos mértékben megengedik az ilyen akciókat, de a szervezőbizottság egyik tagja most kilátásba helyezte, hogy hazaküldhetik azokat a sportolókat, akik pl. a dobogón tiltakoznak bármi ellen vagy olyan nyilatkozatot tesznek, ami sérti a kínai rendszert. Emellett az olimpia hivatalos alkalmazása körül is sok probléma van – legalábbis ezt állítják nyugati szakértők.

Talán még emlékeznek rá a Sportudvar rendszeres és régi olvasói, hogy a 2020-as tokiói nyári olimpia előtti időszakban mennyi fejtörést okoztak a sportvezetőknek az amerikai sportolók különböző versenyeken végrehajtott tiltakozó akciói. Akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az Olimpiai Chartába foglalta, hogy tilos bármilyen politikai, vallási vagy bőrszínhez kötődő megmozdulás az olimpiai versenyek során, valamint az olimpiai faluban vagy a sajtóközpontban tett nyilatkozatok keretében. Tavaly enyhítettek a szigoron, s megengedték az olimpikonoknak, hogy interjú vagy nyilatkozattétel során kifejezzék ezekben a témákban is véleményüket az olimpiai helyszíneken, de ugyanezt a versenyeken továbbra sem tehetik meg, ugyanakkor a demonstrálásnak minden olyan formája tolerálva van, amely nem akadályozza az adott esemény lebonyolítását és nem sérti mások önérzetét.

Persze egy olimpián nem kizárólag a NOB szabályai diktálják, hogy mit lehet és mit nem, hanem bizony a rendező ország nemzeti törvényei is. Márpedig a kommunista Kínában erősen korlátozva van a szólásszabadság, s lényegében erre hívta fel a figyelmet szerdai nyilatkozatában Jang Su, a téli olimpia szervezőbizottságának nemzetközi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese is, aki kijelentette, hogy az Olimpiai Chartát és a kínai törvényeket megsértő sportolókat büntetni fogják.

Jang elmondása szerint többféle szankció is szóba jöhet, de külön fölhívta a figyelmet arra, hogy a szervezőknek joguk lesz a szabályokat megsértő sportolók olimpiai akkreditációját visszavonni, magyarul: kiutasítani őket Kínából. Szerintem nem kell attól rettegni, hogy bárkit is ilyen retorzió érjen a kínaiak részéről, mivel abból így is, úgy is botrány lenne, márpedig abból kijutott az országnak bőven az elmúlt hónapokban, elég csak az ujgurok ügyére vagy Peng Suaj volt teniszezőnő botrányára gondolni.

Ettől függetlenül lehetnek még cirkuszok az olimpián, ugyanis a hét elején arra is fény derült, hogy súlyosnak vélt hiányosságokat találtak szakemberek az ötkarikás játékok hivatalos alkalmazásában, amelyet az összes sportolónak, edzőnek és egyéb hivatalos személynek is használnia kell. A Citizen Lab kanadai kutatócsoport közzétett egy jelentést, amely szerint több kritikus hiányossága is van az applikációnak, amelyek veszélyessé teszik a program használatát. Az alkalmazáson keresztül a felhasználóknak meg kell adniuk többek között útlevelük számát, az őket delegáló szervezet elérhetőségeit, származási országukat, oltottsági státuszukat és vírusteszt-eredményeiket is.

Az első hibára a feltöltött dokumentumok hitelesítési folyamatánál bukkantak a szakértők, ugyanis kiderítették, hogy ennél a folyamatnál két szervezet között titkosított kommunikáció folyhat le, azonban nincsen megszabva, hogy mely entitások férhetnek hozzá az alkalmazáshoz és az abban tárolt adatokhoz, vagyis nem elismert szervezetek is könnyedén megtekinthetnek olyan iratokat, amelyekhez egyébként semmi joguk sem lenne. A második hiba abból adódik, hogy bizonyos információkat a tanúsítványokra jellemző titkosítás nélkül továbbítanak, ami sebezhetővé teszi az alkalmazást. Azt is kiderítették a kanadai kutatók, hogy egy 2442 kifejezésből álló ún. “cenzúralista” is része az alkalmazásnak, amelyben javarészt tibeti vagy ujgur eredetű szavak találhatók, de szerepel köztük a Hszincsiang és a Tienanmen tér szó is – előbbi arra az északnyugat-kínai tartományra utal, ahol állítólag népirtást hajtanak végre az ujgur kisebbséggel szemben, utóbbi pedig az 1989-es diáklázadás helyszínét jelöli. Bár egyelőre inaktív a lista, de egy gombnyomással aktiválható, s onnantól fogva a felhasználók jelenthetik a rendszergazdának, ha ezeket a kifejezéseket használta bárki az olimpia helyszínein.

Fölmerül tehát a kémkedés veszélye és gyanúja, ami miatt az elmúlt napokban több ország, pl. az Egyesült Államok, Kanada és Németország is arra kérte sportolóit, edzőit, hogy lehetőleg ne saját okostelefonjukat és laptopjukat használják Pekingben, mivel a kínaiak simán képesek lehetnek az ezekbe történő behatolásra is. A német sportolók szövetsége élesen bírálta és felelőtlenséggel vádolta a NOB-ot, hogy egy súlyos informatikai réssel működő, kémkedésre és hackerkedésre is lehetőséget adó alkalmazás használatát követeli meg az olimpikonoktól.

A NOB az aggodalmakra és támadásokra reagálva közölte, hogy két kiberbiztonsági céggel is megvizsgáltatta a szóban forgó applikációt és állítólag mindkét szakértői csapat arra a megállapításra jutott, hogy nincsenek kritikus hiányosságai és sérülékenységei a programnak. A bizottság leszögezte, hogy a sportolóknak nem kötelességük telefonjukra telepíteni az alkalmazást, mivel azt egy internetes oldalon keresztül is elérhetik és használhatják. A NOB hozzátette, hogy az applikáció a Google és az Apple alkalmazásboltjának jóváhagyását is megkapta, így ezekből az üzletekből is telepíthetők.

Bár már csak 15 nap van hátra az olimpia kezdetéig, de egyelőre nem túl nyugodt környezetben folynak az előkészületek. Sportszerető emberként bízom benne, hogy nem fog botrányoktól hemzsegni az olimpia és sokkal inkább az elképesztő sportemberi teljesítményekről beszélhetünk majd február 4. és 20. között.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnél magas színvonalú sportszakmai cikkeket olvasni egy éttermi pizza áráért? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: insidethegames.biz

Leave a Reply