Katarba költözött a FIFA elnöke

Érdekes és váratlan információt közölt oknyomozó cikkében egy svájci vasárnapi újság a múlt héten. Kiderült, hogy Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke tavaly október óta a katari fővárosban, Dohában lakik. A szövetség igyekezett titokban tartani ezt a tényt, ám most kénytelen volt beismerni, hogy a hír igaz. Persze, rögvest igyekezett leszögezni, hogy Infantino továbbra is Zürichből, a szövetség székhelyéről irányítja a szervezetet. Természetesen arról továbbra is hallgat a FIFA, hogy elnöke milyen okból költözött Katarba, mert az egészen biztos, hogy nem azért, hogy a november-decemberi világbajnokság előkészületeit személyesen felügyelje, irányítsa. Ahogy elődje, az egyébként szintén nem tiszta Sepp Blatter Twitter-bejegyzésében utalt rá, Infantino minden bizonnyal nem érzi jól magát Svájcban, ahol büntetőeljárás folyik ellene, mert kényszeríteni akarta az ügyészséget a FIFA elleni nyomozások eltussolására, ám ezzel is lebukott.

A SonntagBlick című svájci vasárnapi újság egy érdekes tényről rántotta le a leplet legutóbbi számában közzétett oknyomozó cikkében: Gianni Infantino, a FIFA elnöke tavaly október óta Dohában, Katar fővárosában él. Az újság információi szerint a sportvezető kibérelt egy házat Dohában, két gyermeke pedig egy ottani iskolában tanul. Az oknyomozás azt is kiderítette, hogy a FIFA sosem hozta nyilvánosságra ezt a tényt. Persze, itt még lehet azzal érvelni, hogy Infantino magánügyéről van szó, de aki ismeri az elnök tevékenységét, pontosan tudja, hogy nem véletlen a Katarba költözés és itt nem az év végén esedékes világbajnokságra gondolok…

A FIFA a SonntagBlick-nek tett nyilatkozatában leszögezte, hogy Infantino továbbra is Svájcban adózik és a szövetség zürichi székhelyén végzi elnöki munkáját, azaz ingázik Katar és Svájc között. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy Infantino azért költözött Katarba, hogy a világbajnokság előkészületeit személyesen felügyelje, nehogy véletlenül bármilyen probléma is fölmerüljön, ami hátráltatná az esemény sikeres lebonyolítását. Azonban eléggé hihetetlen lenne egy ilyen érvelés, mivel most még január van, vagyis a vébé még messze van.

Így marad az, amire Sepp Blatter, a FIFA előző, korrupciós ügyei miatt leváltott és hosszú évekre elmeszelt elnöke is utalt vasárnapi Twitter-bejegyzésében. “Gianni Infantino Katarba költözése nem lepett meg. Megértem, hogy nem érzi jól magát Svájcban. Arra készül, hogy a FIFA székhelyét áttegye Párizsba, az adminisztráció egy részét pedig az Egyesült Államokba” – írta Blatter.

Ebből a három mondatból a második az igazán kiemelendő. Infantino nem érzi jól magát hazájában, Svájcban. Ezen a mondaton nem csodálkozik az, aki hozzám hasonlóan tisztában van a FIFA-n belüli folyamatokkal, azzal, hogy a labdarúgás csúcsszerve évek, évtizedek óta korrupt, részrehajló módon működik, s lényegében a tőkeerős szponzorok irányítják, akiknek kezében az elnök csak egy bábfigura.

Rengetegszer írtam arról itt, a Sportudvaron, hogy milyen ocsmányságok történnek a sportágban, s elsősorban a FIFA háza táján. Nagy botrány lett abból még 2020-ban, amikor kiderült, hogy Infantino titkos találkozóra hívta az akkori svájci legfőbb ügyészt, mégpedig annak érdekében, hogy elérje nála a szövetség ellen zajló nyomozások megszüntetését. Amint ez kiderült, az ügyészt leváltották, s ellene, valamint Infantinóval szemben büntetőeljárás indult, hiszen a nyomozó hatóság munkájának befolyásolása és az ügyészek megvesztegetése bizony súlyos bűncselekmény.

Az persze jó kérdés, hogy a svájci igazságszolgáltatás malmai miért őrölnek talán még a magyarnál is lassabban ebben az ügyben, hiszen mindmáig nem történt semmilyen döntés, s nem kezdődött semmiféle jogi akció Infantino és bűntársai ellen. A nyomozás ettől függetlenül tart, s a FIFA-elnök minden bizonnyal tart attól, hogy egy szép napon kattanhat kezén a bilincs vagy lábszárán a nyomkövető, s ezért búvóhelyet keresett, hogy oda menekülhessen. Bizonyára a katari állam nem lenne hajlandó kiadni Infantinót a svájci hatóságoknak, amennyiben kiadatási parancsot kellene kiadni ellene, így simán eléldegélhetne a korrupciós ügyleteiből keresett pénzéből, amihez amolyan keresetkiegészítés gyanánt Katar is valószínűleg szívesen hozzátesz egy “csöppet”, s közben gyermekeivel is együtt tudna lenni, akik jó kérdés, hogy önszántukból költöztek-e a távoli Katarba.

Nyilván most könnyű a világbajnokság mögé bújni, s erre hivatkozni Infantino Katarba költözése kapcsán, de aki nem ostoba, az bizony átlát a szitán. Gianni Infantino mindenre felkészül. Vajon még mindig maradtak kapcsolatai a svájci ügyészséggel, s onnan azt az információt kapta, hogy küszöbön áll ellene valamilyen kényszerintézkedés? Bujdosni készül, ezért költözött Katarba? Vagy teljesen biztos a dolgában, de azért B-terv gyanánt kibérelt egy házat egy olyan országban, amelynek aligha van kiadatási egyezménye Svájccal? Nem tudjuk, de sejtjük a válaszokat.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnél magas színvonalú sportszakmai cikkeket olvasni egy éttermi pizza áráért? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply