Jao Ming meghívta hazájába a Kínát támadó NBA-játékost

Már csak alig kettő hét van hátra a pekingi téli olimpia kezdetéig, ám a Kínával szembeni ellenérzések továbbra is erősek, olyannyira, hogy nem csak a téli sportok világából érik támadások a kommunista berendezkedésű országot. Enes Kanter Freedom, a Boston Celtics kosárlabdacsapatának játékosa a napokban a téli játékok bojkottjára buzdította a sportolókat, mivel Kína állítása szerint kegyetlenül bánik a területén élő kisebbségekkel, így a tibetiekkel és az ujgurokkal. Jao Ming, az NBA történetének első kínai játékosa erre reagálva meghívta a távol-keleti országba Kantert, hogy személyesen győződjék meg arról, nincsen igaza.

Rengeteg támadás érte, éri Kínát az utóbbi hónapokban és napokban az emberi jogok megsértése, korlátozása miatt a sportvilág részéről is. A február 4-én startoló pekingi téli olimpia közeledtével természetesen fölerősödtek az elsősorban az ujgur és tibeti kisebbséget érő vélt vagy valós megtorlások elleni fellépésre buzdító hangok, s a politika sem marad ki a “buliból”, hiszen többek között az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland és legújabban Észtország, valamint Koszovó is diplomáciai bojkottot hirdetett az ötkarikás játékokra vonatkozólag, vagyis sportolóit elengedi Kínába, de kormányzati szinten nem képviselteti magát a nyitó- és a záróünnepségen sem.

Olaj volt a tűzre tavaly novemberben Peng Suaj, a párosban korábban világbajnok teniszezőnő ügye, aki egy korábbi miniszterelnök-helyettest vádolt meg azzal, hogy szexre kényszerítette és lényegében megerőszakolta. A kínai hatóságok ahelyett, hogy a pártfunkcionárius ellen indítottak volna eljárást, Penget utasították rendre, s egy nevében írt, de minden bizonnyal kamu levéllel, valamint a játékos több, a botrány kitörését követő hetekben történt, hirtelen megsokasodott közszereplésével igyekeztek bizonyítani, hogy Peng nem mondott igazat, s kizárólag a sporttal járó nagy lelki teher váltotta ki belőle erős szavait. A teniszvilágot nem hatotta meg mindez, s a női játékosok szervezete jelezte, hogy felfüggeszti kínai tornáit mindaddig, amíg Peng ügyében nem történik független, átlátható és eredményre vezető nyomozás.

Kína tehát támadások kereszttüzében áll, s most a sportélet egy újabb szereplője szólalt meg igen éles hangon az országgal szemben. Enes Kanter Freedom, a Boston Celtics NBA-csapat török-svájci származású amerikai kosárlabdázója közösségi oldalán odáig ment, hogy magukat az olimpikonokat szólította föl a februári játékok bojkottjára. Kanter évek óta rendszeresen támadja a kínai kormányt, elsősorban az ország északnyugati részén, Hszincsiang tartományban élő török eredetű kisebbség, az ujgurok elleni állítólagos megtorlások miatt. Gyakorlatilag nincs olyan élsportoló, aki nála erélyesebben rúgna bele a pekingi kommunista rezsimbe.

Kanter mostanában több bejegyzésében is élesen kikelt az ujgurok, a tibetiek, illetve a Tajvan és Hong Kong ellen végrehajtott “brutális és diktatórikus” kínai intézkedések ellen. Egy tévéinterjúban azt mondta, szerinte Kína megvásárolja a csendet, amely a kényes ügyeket körülveszi, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a sportolók ne vegyenek részt a téli olimpián. A kosaras úgy véli, a több nyugati ország által meghirdetett diplomáciai bojkott jó dolog, de nem elegendő.

Enes Kanter (Forrás: Wikimedia Commons)

Jao Ming, aki a 2000-es években az NBA történetének első kínai játékosa volt, napjainkban pedig a Kínai Kosárlabda-szövetség elnöke, egy hétfői sajtótájékoztatón reagált Kanter vádjaira. Elmondta, hallott már az amerikai játékos Kínával kapcsolatos kijelentéseiről, azonban nem ismeri őt eléggé. Éppen ezért azt az ajánlatot tette neki, hogy látogasson el Kínába, hogy személyesen győződhessen meg arról: nincs elnyomó diktatúra ebben az országban.

“Nem tudom, mik a motivációi és mi a véleménye, ezért ezekről nem feltétlenül tudok nyilatkozni” – mondta a Houston Rockets egykori sztárja, majd hozzátette: “Különböző információs csatornák vannak, ez pedig lehetővé teszi, hogy eltérő nézőpontok alakuljanak ki, de ha lesz rá lehetőség, remélem, sikerül meghívnom, hogy jöjjön el és nézze meg Kínát. Én vagy más kosárlabda-rajongók lehetnénk az idegenvezetői, és utazhatnánk vele az egész országban. Mindez segítené őt abban, hogy általános véleményt alkothasson”.

Enes Kanter Törökországban nőtt föl, ahol a törökhöz nagyon hasonló nyelvet beszélő északnyugat-kínai ujgur kisebbség helyzete szinte folyamatosan a közbeszéd része. Hszincsiang tartományban gyakran történnek véres terrortámadások, amelyek mögött vagy iszlamisták vagy pedig a terület autonómiáját követelő szeparatista csoportok állnak.

Hivatalos dokumentumok értelmezésén, feltételezett áldozatok meghallgatásán és statisztikai kimutatások elkészítésén alapuló nyugati tanulmányok hosszú évek óta azt állítják, hogy a kínai rezsim fogolytáborokat létesített és tart fönn mind a mai napig Hszincsiangban, s ezekben mintegy egymillió ujgurt tart fogva. A gyanú szerint a nőket sterilizálják, a férfiakat pedig erőltetett fizikai munkára kötelezik. Kína határozottan tagadja a vádakat és rendszeresen azt állítja, hogy “szakmai képzőközpontokat” hozott létre táborok helyett, s ezekben az intézményekben kísérlik meg eltéríteni az ujgur lakosságot az iszlamista nézetek követésétől a terrorfenyegetettség megszüntetése érdekében. A külföldi újságírók eljuthatnak Hszincsiangba, de ott folyamatos megfigyelés alatt állnak, így pedig nagyon nehéz, szinte lehetetlen megerősíteni vagy megcáfolni a különböző állításokat.

Az NBA számára anyagilag kellemetlen lehet, hogy egy játékosa összeszűri a levet a kínai rendszerrel, ugyanis Kína az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság legnagyobb külföldi piaca. A Kína-NBA viszony egyébként már 2019 óta gondterhelt, ugyanis Daryl Morey, a Houston Rockets akkori menedzsere támogatásáról biztosította a demokratikus jogokért küzdő Hong Kong-i tüntetőket. Enes Kanter mostani kifakadása csak tovább fagyaszthatja a két fél között nem olyan régen még igen melegséges kapcsolatokat.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnél magas színvonalú sportszakmai cikkeket olvasni egy éttermi pizza áráért? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: NOEL CELIS / AFP

Leave a Reply