Folytatja az örökifjú japán

Miura Kazujosi nem bír leállni. A japán csatár egy hónap múlva lesz 55 éves, de még mindig aktívan focizik, s ebben az évben is láthatjuk a zöld gyepen, ugyanis a helyi negyedosztályban szereplő Szuzukához szerződött, ahol bátyja lesz edzője. Miura a nyolcvanas évek óta profi és 60 éves koráig szeretne játszani.

Talán még emlékeznek olvasóim egy évvel ezelőtti cikkemre, amelyben arról írtam, hogy van Japánban egy labdarúgó, aki bőven túl van az ötödik ikszen, de még mindig aktívan rúgja a bőrt. Miura Kazujosiról, egy csatárról van szó, aki 2021-hez hasonlóan 2022-t is szerződéskötéssel kezdte. A finoman szólva veterán játékos februárban lesz 55 esztendős, de a magyar idő szerint ma hajnalban megtett bejelentés alapján az új évben is aktív marad, ugyanis az idei szezonra szerződést kötött a japán negyedosztályban szereplő Szuzuka Point Getters együttesével.

A Kazu Király becenévvel illetett játékos leigazolását ma, vagyis január 11-én, helyi idő szerint 11:11-kor jelentették be a Twitteren, mivel a 11-es Miura mezszáma.

A csatár tavaly még az élvonalban, azaz a J-League-ben szerepelt Jokohama FC csapatát erősítette, azonban csupán egy percnyi játéklehetőséget kapott, így nem igazán tudta segíteni csapatát, amely végül sereghajtóként zárta a 2021-es bajnokságot, vagyis kiesett. Miura decemberben azt mondta, hogy bel- és külföldi ajánlatokat is kapott, s ugyan többen nehezen hitték el ezt, de ma kiderült, nem a levegőbe beszélt. Előző klubja szerződéshosszabbítást kínált neki, de ezt visszautasította, mivel több játéklehetőséget szeretne kapni. Miura Kazujosi megköszönte a Szuzukának, hogy esélyt ad neki a bizonyításra.

Alighanem új állomáshelyén több percet fog a pályán tölteni, mint tavaly egész évben, ugyanis amellett, hogy az autóversenypályájáról ismert Szuzuka focicsapata a 4. vonalban szerepel, vagyis gyaníthatóan kisebb az iram, mint a J-League-ben, az együttest Miura bátyja, Jaszutosi irányítja vezetőedzőként. Miura Kazujosi most is elismételte korábban többször hangoztatott célkitűzését, miszerint 60 éves koráig szeretne aktívan focizni, s most is érez magában annyit, hogy ezt elérje. Rekordhosszúságú pályafutása során hazáján kívül játszott pl. Brazíliában, Ausztráliában, Horvátországban és Olaszországban is. Az 1980-as évek elején Brazíliába költözött, s ott kapta meg első profi szerződését a Santos együttesétől, méghozzá 1986-ban, azaz 36 évvel ezelőtt – vagyis akkor lett profi focista, amikor a magyar válogatott utoljára szerepelt a világbajnokságon.

Miura Kazojusi az 1990-es években az egyik legismertebb ázsiai labdarúgó volt, akinek nagy szerep jutott abban, hogy Japán fölkerült a nemzetközi labdarúgás térképére, amikor 1993-ban elindult a szigetország első osztályú bajnoksága, a J-League. Miura 1990 és 2000 között 89 mérkőzésen léphetett pályára a japán válogatottban, s 55 gólt szerzett ezeken, ennek ellenére nem volt ott az 1998-as világbajnokságon, s a 2002-es, Dél-Koreával közösen rendezett vb-n sem. 2012-ben 6 meccs erejéig a japán futsalválogatott tagja volt. Hivatalos statisztika szerint 854 nagypályás mérkőzése volt eddig, amelyeken 221 gólt szerzett.

A veterán támadó tehát folytatja kalandját. Új klubjáról annyit érdemes még megjegyezni, hogy 2019-ben első japán csapatként alkalmazott női edzőt a spanyol Mila Martinez személyében. Idén Miura Kazojusi miatt hárulhat figyelem a Szuzukára.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply