Viszlát, magyar foci!

Egy nagy horderejű döntésre szántam el magam: a közeljövőben nem vagyok hajlandó írni a magyar labdarúgásról. Elmondom, miért.

Akik rendszeres olvasói a Sportudvarnak, viszonylag sűrűn olvashattak a magyar focival kapcsolatos cikkeket, hiszen nagy érdeklődés nyilvánult meg a témával kapcsolatban, s engem is érdekelt, hogy mit művelnek a hazai klubok az itthoni és a nemzetközi színtéren, valamint a válogatott. Tavaly is elég sok írás született a különböző történésekről, azonban a 2021-es esztendő eseményei egy kemény döntés meghozatalát érlelték meg bennem.

Már hosszú évek óta komoly problémáim vannak a magyar labdarúgással, hiszen azt én sem tagadom le, hogy rossz a profi foci színvonala Magyarországon. Az elmúlt években erre még sikerült is rátenni egy lapáttal. Az NB I-ből bohócbajnokságot csinált az MLSZ hozzá nem értő, pénzéhes vezetése, s ez alatt nem csak a csapatok irtó kevés számára gondolok, hanem arra is, hogy mára néhány klub kizárólagos játszóterévé vált az élvonalbeli bajnokság, miközben nagy múltú, patinás egyesületek süppednek bele az NB II, vagy akár az NB III posványába. Múlttal és magyarokkal nem, sok pénzzel annál inkább rendelkező klubok vannak manapság az élmezőnyben, tisztelet a kivételnek.

Sajnos mára odáig zülledt a magyar labdarúgás, hogy a legjobban teljesítő kluboknál a magyarok lettek a légiósok, elég csak a Ferencvárosra és a Kisvárdára gondolni, de a többiek sem állnak sokkal jobban ezen a téren. Ma szinte senkit sem érdekel a klubvezetők és a tulajdonosok körében, hogy vannak tehetséges magyar fiatalok, akik megfelelő képzés esetén akár a hazai foci következő nagy generációját alkothatnák. Csak a sokadrangú afrikai, brazil vagy balkáni légiósok számítanak, akik az esetek túlnyomó többségében egy kukkot nem értenek magyarul, s amint jól megszedték magukat pénzzel, már lécelnek is le máshová.

A mérkőzések színvonaláról inkább nem is írok, mert azzal szerintem mindenki tisztában van. A meccsekhez igazodik a közvetítések színvonala is, hiszen a közpénzből kitömött királyi sportcsatorna beszélni, fogalmazni nem tudó kommentátorok és riporterek sokaságát alkalmazza, s a szakértői gárda sem éppen hozzáértő személyekből áll – itt is tisztelet a kivételnek, bár nagyon kevés akad.

Ami viszont elsődlegesen elvezetett engem oda, hogy mostani kemény döntésem meghozzam, a szurkolókkal szembeni bánásmód. Az elmúlt években sokszor volt rá példa és sajnos tavaly is láthattunk erre precedenst, hogy az MLSZ-t és a klubokat sem érdeklik a szurkolók. A szövetség részéről senki sem védte meg a magyar ultrákat, amikor az angolok és a németek hasukra ütve azzal picsogtak, hogy rasszista és közveszélyes megnyilvánulások érték játékosaikat a magyar válogatott elleni mérkőzéseken. Az MLSZ lényegében asszisztált a magyar szurkolók kollektív megbélyegzéséhez, holott semmilyen perdöntő bizonyíték nem került elő máig sem arra vonatkozólag, hogy a fölrótt kihágásokat bárki is elkövette volna. A modern labdarúgás egyik sajátossága, hogy a szurkolók nem, csak a pénzük számít. Ezen a téren a magyar foci is egyre jobban áll, de hát mit is várjunk egy, a sportághoz abszolút nem értő bankár vezette szövetségtől?

Ez volt az utolsó csöpp a pohárban, ekkor üvöltöttem azt magamban, hogy ebből elég!

A magyar és az egyetemes labdarúgás is a vesztébe rohan, s pár éven belül jó eséllyel nem beszélhetünk fociról, csak annak csúfolt bevételmaximáló, emberkínzó vállalkozásról. Ahogy tavaly tavasszal, a Szuperliga-cirkusz kapcsán megírtam, a sportág előbb-utóbb elveszíti közönségét, mert a szurkolók többsége nem hülye, s észre fogja venni, hogy ők nem számítanak. Azt hiszem, ha nem lesz gyökeres változás, ez az állapot pár éven belül be fog állni.

Tehát a közeljövőben nem fog cikk megjelenni itt, a Sportudvaron a magyar labdarúgásról. Sem tőlem, sem másoktól. Kevés esélyt látok rá, hogy valaha gyökeres változások fognak történni a honi fociban. Ha ez esetleg mégis bekövetkeznék, akkor talán újra elkezdek, elkezdünk írni a sportág hazai történéseiről. Tehát nem lesz cikk a magyar fociról, s a hétvégi összefoglalókban sem fogunk beszámolni az eseményekről.

Tudom, hogy ezzel a döntéssel olvasókat veszíthet a Sportudvar. Ha valaki ezek után nem kattint az oldalra, azt sajnálom, de elfogadom. Lesznek helyettük mások. És lesznek cikkek magyar sportsikerekről, mert szerencsére van bőven olyan sportág, ahol van miért büszkének lennünk honfitársainkra. A külföldi labdarúgás egyelőre nem fog teljesen háttérbe szorulni, de előbb-utóbb jó eséllyel erre is sor kerül.

Viszlát, magyar foci!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: ma7.sk

Leave a Reply