Drámai F1-zárás és korai Barcelona-búcsú – Decemberi összefoglaló

Az év utolsó napjához érkeztünk, úgyhogy itt van az év utolsó hónapjának összefoglalója. Decemberben egészen hihetetlen körülmények között dőlt el a Forma-1-es világbajnoki cím és végleg megpecsételődött az ezer sebből vérző Barcelona sorsa is, amely nem jutott tovább a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköréből.

Forma-1: Elképesztő ütközet és szerencsétlenkedő versenyirányítás Dzsiddában

Talán még nem volt annyira késhegyre menő ütközet a XXI. században a Forma-1-ben, mint december 5-én. Az első alkalommal megrendezett Szaúdi Nagydíjon Max Verstappen és Hamilton között több incidens is volt, végül azonban utóbbi nyerte meg a versenyt a jobb állapotban lévő gumikon. Ezzel pontazonosság alakult ki a két pilóta között az egy héttel később rendezett abu-dhabi szezonzáró előtt. A két bajnokesélyes egyaránt feszegette a szabályosság határait, de a nem éppen összeszedett versenybíróság ténykedése is sokakból kiverte a biztosítékot:

Az egykörös világbajnoki döntő Abu Dhabiban

A létező legizgalmasabb lezárást hozta a 2021-es Forma-1-es szezon számára az Abu Dhabi Nagydíj, amelynek utolsó körében Max Verstappen megelőzte Hamiltont, ezzel megszerezte első világbajnoki címét. Az egész versenyen úgy álltak a dolgok, hogy Hamilton megvédi címét, ám a biztonsági autós kavarodás végül a hollandnak kedvezett, aki hazája első F1-világbajnoka lett. A versenyirányítás ismét sokak célkeresztjébe került, s mindmáig vannak olyanok, akik emiatt kétségbe vonják Verstappen elsőségének jogosságát. Pedig abszolút megérdemelten lett világbajnok, amit le is írtam ebben a cikkemben:

Elvérzett az erőtlen Barcelona

A Barcelonának mindenképpen győznie kellett volna Münchenben ahhoz, hogy továbbjusson csoportjából a labdarúgó Bajnokok Ligájában, azonban a katalán együttes teljesen reménytelen játékot mutatott be, így végül a Bayern 3:0-ára legyőzte a spanyol csapatot, amely a 2000-2001-es szezon után nem tudott továbbjutni kvartettjéből, s jövő tavasszal az Európa Ligában folytathatja, ahol a Napoli ellen kőkemény csatára számíthat az együttes. Ebben az írásomban összefoglaltam, miért is alakult így ez a mérkőzés:

Ez volt az éves összefoglaló utolsó része itt, a Sportudvaron. Egy év múlva ismét összefoglalom majd, hogy mi minden is történt az esztendő során, s melyek voltak a Sportudvar legolvasottabb cikkjei.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply