Turi-ügy, Peng-ügy – Novemberi összefoglaló

Bár az év utolsó előtti hónapjában is sok sporteseményre került sor, sajnos sok figyelem irányult a sport sötét oldalára is, hiszen az egyik legrutinosabb és legsikeresebb magyar úszóedzőről kiderült, hogy bántalmazta, zaklatta több versenyzőjét, egy kínai teniszezőnő pedig hetekre eltűnt, miután nemi erőszakkal vádolt meg egy korábbi miniszterelnök-helyettest, majd a Kínára nehezedő nyomás miatt hirtelen ismét jelentkezett, s visszavonta vádjait. A Sportudvar ezúttal ennek a nem éppen nyugodt hónapnak krónikájával jelentkezik.

Turi György lebukása

Pár éven belül a sokadik nem éppen fényes ügy bontakozott ki a magyar úszásban novemberben. Cseh László még októberben vallott arról a Nemzeti Sportnak, hogy sok harag és düh van benne egykori edzőjével, Turi Györggyel szemben, akivel állítása szerint együttműködésük utolsó éveiben már nem is voltak igazán beszélő viszonyban. Cseh arról is beszélt, hogy Turival már 2000-től kezdve rengeteg veszekedése volt, mivel nem tetszett neki az edző minden módszere. Ahogy november első felében több más úszó megszólalásaiból kiderült, ezen metódusok között nehezen vagy semennyire sem elfogadható dolgok is voltak, pl. a pofonvágás. Turi eléggé izzadtságszagú védekezéssel állt elő, pedig többek között Kozma Dominik, Kiss Noémi vagy éppen Dara Eszter is döbbenetes dolgokról beszélt vele kapcsolatban. Turi november végén távozott a Magyar Úszószövetségből, de mostanáig nem vallotta be nyíltan, hogy mit tett és nem kért bocsánatot senkitől:

Kínai teniszbotrány: Súlyos vád, majd annak kényszerített visszavonása és totális cenzúra

November 2-án nagy port kavart a Weibón, a kínai Twitteren egy bejegyzés, amelyet Peng Suaj, a női teniszezők korábbi páros-világbajnoka tett közzé. Peng ebben, a cenzúra miatt csupán 30 percig látható szövegben azzal vádolt meg egy korábbi miniszterelnök-helyettest, hogy szexre kényszerítette. A cenzúra ugyan gyorsan cselekedett, de nem elég gyorsan, mivel sokan elmentették a bejegyzést, így világméretű fölháborodás alakult ki, ami aztán gyorsan aggodalomba váltott át, mivel Peng hetekre eltűnt. Egyre többen (pl. Novak Djokovics) követelték az ügy kivizsgálását. Emiatt Kína lépett, s nyilvánosság elé állította Penget, aki egy, a női tornákat szervező WTA-nak elküldött e-mailben visszavonta vádjait és nyugalmat kért magának. Teljesen világos, hogy irányított folyamatról van szó, hiszen a kommunista rezsim keményen föllépett Penggel szemben, miközben a szóbanforgó bűnös ellen semmilyen eljárás nem indult és nyilván nem is fog indulni. A WTA december elején bejelentette, hogy amíg nem lesz átlátható vizsgálat Peng ügyében, felfüggeszti kínai tornáit. Azóta nem történt komolyabb fejlemény ebben a szomorú történetben:

Ez volt a novemberi összefoglaló. A holnapi, decemberi összefoglaló vidámabb lesz, pláne szilveszter apropóján.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply