Fociválságok, tulajdonosváltás és zöld üzemanyag – Októberi összefoglaló

Októberben is rengeteg esemény történt a sportvilágban, így a Sportudvaron is bőven születtek cikkek. Ezek közül szemezgettünk az évzáró sorozat mostani cikkében.

Újpesti és barcelonai gondok

Rendkívül pocsékul kezdte a hazai focibajnokságot az Újpest, amelynek október elején még mindig nem volt győzelme. Azóta már sikerült meccseket nyernie a gárdának, azonban ma is a kiesés elől kénytelen menekülni, s ez lehet, hogy tavasszal is így lesz. Amikor kilenc forduló után is nyeretlenül állt a sereghajtó pozícióban a lila-fehér együttes, több egykori kiváló játékos is tulajdonosváltásra szólított fel, mivel a házsártos belga tulaj áll a problémák mögött. A legfrissebb hírek szerint egy magyar-tajvani milliárdos megvenné a klubot, azonban változás azóta sem történt, de a csapat kicsit jobban teljesít. Ettől függetlenül továbbra is benne van a pakliban az, amit az alábbi cikkemben is pedzegettem, hogy az Újpest története során először kiesik az NB I-ből:

Barcelonában októberre sem oldódtak meg a súlyos anyagi gondok, még úgy sem, hogy augusztusban távozott a csapattól Messi. Még mindig komoly adósságokat görget maga előtt a klub, s októberben kiderült, hogy konkrétan hogyan sikerült 324 milliárd forintnak megfelelő tartozást fölhalmozni. A könyvvizsgálói jelentés megállapította, hogy az előző klubvezetés elvesztette kapcsolatát a valósággal, amikor pénzügyekről volt szó, s nem képzett tartalékokat egy esetleges válság hatásainak minél könnyedebb leküzdése céljából. Ehelyett elverte a sok pénzt, s emiatt csődközelbe jutott a Barcelona. Az adósság nagy részét sikerült átütemezni, de ettől függetlenül a klub vezérigazgatója által tett kijelentések megdöbbentőek voltak:

Megérkeztek a szaúdi pénzemberek Newcastle-ba

Egy hosszú évek óta tartó huzavona végére került pont október 7-én, amikor a Newcastle United angol labdarúgóklub és a Premier League bejelentette, hogy végre valahára megtörténik az eddigi tulajdonos és a szurkolók által is régóta óhajtott változás: gazdát cserél a fekete-fehér északi klub, amelyhez Szaúd-Arábiából érkezik a közeljövőben vélhetőleg nem kevés pénz. Egyes vélemények szerint a Newcastle a világ leggazdagabb klubjává válik a tulajdonosváltással. Ettől függetlenül joggal vetődik föl a kérdés, hogy vajon sztárjátékosok egész sora fog-e rövidesen a Szarkáknál focizni, s ezáltal a jelenleg a kiesés elől menekülő csapat ismét az élmezőnyhöz fog tartozni? Még most sem tudni a választ ezekre a kérdésekre, azonban az biztos, hogy a Newcastle jelenleg is a mezőny hátsó traktusában sínylődik, s bizony nem garantált, hogy jövőre is élvonalbeli lesz:

Nem kér a sportvilág a kétévenkénti focivébéből

Nem csak a labdarúgásban vált ki óriási vitát a nemzetközi szövetség azon elképzelése, hogy 2026 után minden második évben rendezzenek világbajnokságot. A focivébé ugyanis rendre más, szintén nagy presztízsű sporteseményekkel átfedésben zajlik, emiatt pedig ezek az események átmenetileg veszítenek marketingértékükből és közönségük is kisebb. Igaz ez a világ legrangosabb kerékpárversenyére, a Tour de France-ra is, amelynek vezetői tartanak tőle, hogy a kétévenkénti világbajnokság miatt minden páros évben kisebb figyelem hárulna a három héten át tartó viadalra, s ez közép- és hosszútávon komoly problémákat okozhatna anyagi szempontból. A Nemzetközi Kerékpáros Unió (UCI) elnöke októberben szintén aggodalmának adott hangot, s többek között azt is megjegyezte, hogy a kerékpár mellett más sportágak is rosszul járhatnak, ha minden második esztendőben labdarúgó-világbajnokságot rendeznének. A FIFA egyelőre nem tett le elmebeteg elképzeléséről, pedig már az olimpiai mozgalom is aggályainak adott hangot a javaslat miatt:

Zöld üzemanyagra vált a Forma-1

A Forma-1 október 5-én bejelentette, hogy új célt tűzött ki maga elé a fenntarthatóság tekintetében: 2030-ra egy teljesen “zöld” üzemanyagot akarnak kifejleszteni, mégpedig egy olyat, amellyel nem csökken a motorok teljesítménye. A teljes mértékben karbonsemleges üzemanyag az autóipar számára is követendő példa lehet az elektromosság alternatívájaként. Bár egyelőre még nem teljesen tisztázott, hogy pontosan milyen anyagokból fog készülni az új üzemanyag, de amennyiben megvalósul a cél, akkor az sokat segíthet a klímaváltozás hatásainak mérséklésében:

Ez volt az októberi események összefoglalója a Sportudvaron. Holnap a novemberi történések kerülnek górcső alá. Tartsatok velünk!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply