Elszálló magyar vb-remények, moldáv focicsoda és európai úszócirkusz – Szeptemberi összefoglaló

Szeptemberben beindult a sportélet az augusztusi lazulás után, ám magyar szempontból sajnos nem minden volt fenékig tejfel. A labdarúgó-válogatott előbb 4:0-ra kapott ki itthon Angliától egy botrányos mérkőzésen, majd Albániában a pályán sem volt, így 1:0-ra kikapott a balkániaktól is, ezzel pedig lemondhatott a vb-pótselejtező reményéről. Eközben Moldovában, azon belül is a szakadár Transznisztriában komoly ünneplés kezdődött, amikor a Sheriff Tiraspol elhozta a három pontot a Real Madrid otthonából a Bajnokok Ligájában. Az Európai Úszószövetség kongresszusán a tagok többsége föllázadt az elnökség ellen, s megbuktatta azt, s az ügyben Gyárfás Tamás neve is fölmerült.

Szeptemberi vb-selejtezők: 2 rúgott és 6 kapott gól

A magyar labdarúgó-válogatott márciusban jól kezdte a világbajnoki selejtezősorozatot, hiszen az Andorra és San Marino elleni sima győzelmek mellett pontot rabolt Lengyelországtól is. Sokan bíztunk abban, hogy ha Anglia ellen nem is, de Albánia és Andorra ellen sikerül pontokat szerezni, s megőrizni a pótselejtező reális esélyét. A valóság azonban kegyetlennek bizonyult: már az angolok elleni mérkőzés is igen pocsékul alakult, hiszen szinte csak egy csapat volt a pályán, s 0:4 lett a vége. A meccs utóélete igen zajos volt az állítólagos rasszista és homofób bekiabálások miatt. A nagy zakót nem tudta kiheverni a csapat, hiszen három nappal később Albániában nem is volt ott a pályán, így kész csoda, hogy 86 percen át nem kapott gólt, s végül 1:0-ra kapott ki. Ez a vereség viszont azt jelentette, hogy a pótselejtezős remények elszálltak, hiszen innentől fogva lépéshátrányba került a nemzeti együttes Lengyelországgal szemben. Andorrát ugyan sikerült 2:1-re megverni, de már az eredmény is eléggé bosszantó volt, hát még a mutatott játék!

Közel kerültünk a kétévente rendezendő focivébéhez

Nagy fölháborodást keltett a labdarúgásban és az egyetemes sportvilágban az az elképzelés, miszerint 2026-tól minden második évben rendezhetnek labdarúgó-világbajnokságot. A nemzetközi szövetség beteges javaslata kicsapta a biztosítékot Európában és Dél-Amerikában is, de még az olimpiai mozgalom is fenntartásainak adott hangot a terv miatt, hiszen ezzel a teljes sportnaptár alapjaiban borulna fel. A FIFA nem akar engedni az őrült ötletből, ami mögé egyhangúlag beálltak az afrikai országok és Ázsiában is sok támogatója van. Minden bizonnyal a következő években rengeteg cirkusz lesz még emiatt, ami lényegében már idén elkezdődött:

Francia foci: Balhé balhé hátán

A nemzetközi közvéleményből is nagy visszhangot váltott ki, hogy a francia labdarúgó-bajnokság új idényének elején szinte alig akadt olyan forduló, amikor ne történt volna valamilyen szurkolói rendbontás. Addig a legsúlyosabb eset Nizzában történt, ahol a helyi huligánok megdobálták Dimitri Payetet, a Marseille középpályását. Payet visszahajította a bedobott palackot a nézőtérre, s ettől elszabadult a pokol. Az alábbi cikk megjelenése óta sajnos még durvább incidens is történt, aminek szintén részese volt Payet, hiszen a Lyon elleni mérkőzés 4. percében eltalálták egy palackkal, s ettől meg is sérült, a meccs pedig nem folytatódott tovább. A francia hatóságok egyelőre erőtlennek bizonyulnak a huligánok elleni harcban, aminek az igazi szurkolók isszák meg levét. Erről és a sorozatos balhék hátteréről is írtam ebben a cikkben:

Lando Norris elodázta nagy esélyét

Egészen őrült lezárása volt a Forma-1-es Orosz Nagydíjnak. A verseny utolsó hat körére leszakadt az ég Szocsiban, s ez Lando Norris győzelmébe került. Az élről rajtoló brit folyamatosan ellenszegült csapata, a McLaren kérésének, hogy jöjjön be a bokszba esőgumikért, ám ez a hazárdjáték csúnyán végződött számára, mivel végül a 8. helyig csúszott vissza. Hamilton nyerte így a versenyt, Max Verstappen pedig az esőkáoszt kihasználva a 20. helyről rajtolva a 2. pozícióban ért célba:

Tiraspoli győzelem Madridban

Szeptember végén alighanem a Bajnokok Ligája és a BEK történetének legnagyobb meglepetése született meg Madridban, hiszen a Sheriff Tiraspol 2:1-es győzelmet aratott a Real Madrid otthonában. A moldáv csapat kétszer is vezetett a Santiago Bernabeu Stadionban, ráadásul győztes gólja egészen szépre sikeredett. Mindenki megdöbbent ezen az eredményen, amihez foghatóra ki tudja, mennyi időt kell várni. Az biztos, hogy végül a Sheriff nem tudott továbbjutni a csoportból, miközben a Real Madrid igen, de tavasszal ott lesz az Európa Liga folytatásánál:

Nagy vihar dühöngött az európai úszásban

Az Európai Úszószövetség (LEN) szeptember utolsó hétvégéjén Magyarországon tartotta idei rendes kongresszusát, amelyen sok döntést hoztak az illetékesek. A hazai sajtó elsősorban arról számolt be, hogy a LEN jelentős összegekkel támogatja a nemzeti szövetségek munkáját, azonban született egy igen kemény határozat is. Egyre többen állnak szemben a szövetség olasz elnökével, akit rendszeresen a korrupció vádja ér. Paolo Barelli ugyan mindent tagad, de ma már rendőrségi nyomozás is zajlik a LEN ellen Svájcban, s az egyre több gyanús ügy oda vezetett, hogy 24 szövetség közös petícióban fejezte ki a vezetéssel való szembenállását, s bizalmi szavazást kezdeményezett, amelyet Barelli elvesztett, így jövő februárban rendkívüli tisztújításra kerül sor. A cirkusz forrását jelentő ügyben fölmerült a bírósági eljárás alatt álló Gyárfás Tamás neve is, úgyhogy magyar szempontból is érdekes a történet:

Ez volt a szeptemberi összefoglaló itt, a Sportudvaron. Holnap az októberi történések összefoglalása következik az évzáró sorozat keretében.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply