Őrült Forma-1-es futamok, Caster Semenya kálváriája és az afgán sportolók menekülése – Augusztusi összefoglaló

Két egészen elképesztő Forma-1-es futam foglalta keretbe az augusztust, hiszen 1-jén rendezték a Magyar Nagydíjat, amelyet alaposan megkavart az eső, majd 29-én került sor a Belga GP-re, amely végül gyakorlatilag elmaradt. Az afganisztáni tálib hatalomátvétel a sportot is megrázta, Caster Semenyával kapcsolatban pedig kiderült, hogy tévhitek miatt tiltották el a 200 méternél hosszabb futószámoktól. A Sportudvar évzáró sorozatában tehát az augusztusi összefoglaló következik.

Esteban Ocon lett a Hungaroring királya

Váratlan dobogót hozott az augusztus 1-jén megrendezett Forma-1-es Magyar Nagydíj. A futam esős körülmények között vette kezdetét, s ez eléggé megkavarta az erőviszonyokat. Valtteri Bottas a rajtnál több embert is kiütött a versenyből, többek között Sergio Pérezt és Charles Leclerc-t is, de maga a finn sem folytathatta a futamot. Max Verstappen szenvedett gyengélkedő autójával, míg Hamilton nagyon elszámította magát a piros zászló utáni újraindításnál, s gyorsan a bokszba kellett hajtania száraz pályára való gumikért, mert közben fölszáradt az aszfalt. Így végül Esteban Oconra mosolygott rá a szerencse, ugyanis a francia jött ki a legjobban a nagy kavarodásból, így élete első győzelmét aratta Mogyoródon:

Semenya tévhitek alapján lett eltiltva

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) augusztus közepén elismerte, hogy félrevezetőek azok a megállapítások, amelyek alapján megtiltották a túl magas tesztoszteronszinttel bíró női atléták számára, hogy 200 méternél nagyobb távokon futhassanak. A szabályozás miatt nem indulhat évek óta kedvenc távján, 800 méteren Caster Semenya, aki hosszú időn keresztül jogi úton próbálta semmissé tenni a sokak által vitatott előírásokat, de eddig sikertelenül. A dél-afrikai jelenleg is pereskedik a szövetséggel egy nemzetközi bíróság előtt, de helyzete továbbra sem rendeződött:

Spanyolországba menekült a tálibok elől egy afgán parasportoló

Az augusztus közepén bekövetkezett afganisztáni összeomlás a sportvilágra is komoly hatást gyakorolt, ami pedig kezdett újjáéledni a tálibok elűzése után. Azzal viszont, hogy a tálibok húsz év szünet után ismét birtokukba vették az országot, rengetegen menekülésbe kezdtek, mert nem hiszik el a terroristáknak, hogy megváltoztak. A menekülők között volt Nilofar Bayat, az afgán női kerekesszékes kosárlabda-válogatott csapatkapitánya és partnere, Ramish, akik a spanyol légierő egyik repülőgépével tudtak elmenekülni hazájukból. Most Baszkföldön tartózkodnak, mivel egy bilbaói kosárlabdaklub intézte el nekik, hogy eljuthassanak Spanyolországba:

A tragikomédiába fulladt Belga Nagydíj

Augusztus 29-én, a nyári szünet utáni első futamként került sor a Forma-1-es Belga Nagydíjra. A spa-francorchamps-i pályán szokás szerint változékony időjárás uralkodott, a vasárnapi versenyek idejére viszont megérkezett az eső, amely annyira nehéz helyzetet teremtett, hogy végül lényegében el is maradt a futam. Ugyan papíron kiosztották a fél pontokat, de ez igen nevetséges volt, hiszen négy kört tett meg a mezőny, de mindet a Biztonsági Autó mögött. Akkoriban igen éles hangon keltem ki a történtek ellen:

Ez volt az augusztusi összefoglaló a Sportudvaron. Holnap a szeptemberi események taglalásával jelentkezem.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: vezess.hu

Leave a Reply