Zágrábi focicsoda és F1-rajt – Márciusi összefoglaló

A tavasz első hónapja kissé szegényes volt nagy sporteseményekben és komoly történésekben, de azért így is volt miről beszélni. Elkezdődött a Forma-1 új szezonja, a labdarúgó Európa Ligában pedig komoly meglepetés született. Az is sok olvasómat érdekelte, hogy mit keres egy korábbi kiváló francia játékos Grúziában, mint szövetségi kapitány. A Sportudvar évzáró sorozatában ezúttal a márciusi események kerülnek górcső alá.

Amikor megégett a Tottenham Zágrábban

Március közepén rendezték a nyolcaddöntőket a labdarúgó Európa Ligában. A Tottenham Hotspur a párharc 1. mérkőzésén 2:0-ra győzött hazai pályán a Dinamo Zagreb ellen, vagyis a horvát csapatnak nehéz dolga volt a hazai visszavágón. Ezt a nehéz dolgot azonban azonban megoldotta a csapat, ugyanis Mislav Orsic triplájával 3:0-ra győzött, vagyis továbbjutott a legjobb nyolc közé. Óriási meglepetés volt ez az eredmény, s a Spurs kapott is hideget-meleget a szurkolóktól és az angol sajtótól is. Utóbbi reakcióit foglaltam össze az alábbi cikkben:

Betört a Forma-1-be az újonc

Március közepén került sor a Forma-1 téli kollektív tesztjére Bahreinben, amelyen a csapatok és a versenyzők fölmérhették, hol tartanak az autók fejlesztésében nem sokkal a szezonkezdet előtt. Így tett természetesen az Alpha Tauri is, amelynek emellett arra is oda kellett figyelnie, hogy új pilótája, a száguldó cirkuszban idén debütáló Cunoda Juki mire lesz képes. Nos, a 20 éves japán a teszten rögtön megcsillogtatta tehetségét, hiszen összesítésben a 2. időt érte el, s mindössze 0.093 másodpercet kapott a — Max Verstappentől. Ekkor azt lehetett gondolni, hogy sok nehézséget fog okozni ellenfeleinek, de ez aztán nem igazán valósult meg, mivel még csapattársától is jócskán elmaradt a teljesítménye. Ettől függetlenül márciusban ő volt az egyik fő beszédtéma az F1-ben:

Elrajtolt a Forma-1-es idény

Március utolsó hétvégéjén kezdődött meg a Forma-1 idei szezonja a Bahreini Nagydíjjal. A villanyfényes sivatagi versenyt Hamilton nyerte, pedig eleinte a Red Bull-nak állt a zászló. A szezonnyitó gyakorlatilag megmutatta azt, ami aztán bekövetkezett: a Red Bull felnőtt a Mercedes mellé, sőt, jobbnak is bizonyult nála, s ez különösen Max Verstappenre igaz, bár Sergio Pérez is azért odatette magát. Nem volt egy rossz verseny, s szerencsére a folytatásban is inkább izgalmas futamokat láthattunk:

És ha már focival kezdtünk, akkor zárjuk is focival! Meglepő hír volt az év elején, miszerint a francia Willy Sagnol lett a grúz válogatott szövetségi kapitánya. A vb-ezüstérmes, hosszú éveket a Bayern Münchenben eltöltött szakember célja az, hogy a grúz labdarúgás elinduljon fölfelé és minél versenyképesebb legyen. Márciusban a svédek és a spanyolok elleni világbajnoki selejtezőkön is minimális különbségű vereséget szenvedett a kaukázusi együttes, amely ugyan végül lemaradt a vb-ről, de novemberben, utolsó mérkőzésén legyőzte Svédországot – ehhez fogható bravúrt nem igazán ért még el a grúz válogatott az ország 1991-es függetlenedése óta. Sagnol tehát úgy tűnik, hogy jó úton jár:

Ez volt a márciusi összefoglaló itt, a Sportudvaron. Holnap az április események lesznek terítéken.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply