Max Verstappen megcsinálta

A létező legizgalmasabb lezárást hozta a 2021-es Forma-1-es szezon számára az Abu Dhabi Nagydíj, amelynek utolsó körében Max Verstappen megelőzte Hamiltont, ezzel megszerezte első világbajnoki címét. Az egész versenyen úgy álltak a dolgok, hogy Hamilton megvédi címét, ám a biztonsági autós kavarodás végül a hollandnak kedvezett, aki hazája első F1-világbajnoka lett.

Úgy érkezett meg a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjra Max Verstappen és Hamilton, hogy egyaránt 369.5 ponttal álltak, azonban a holland eggyel több futamgyőzelmével őrizte az 1. helyet, amelyet hónapok óta tartott. A szabadedzéseken a Mercedesnek ment valamivel jobban, azonban a szombati időmérésen Max Verstappen egy bődületes kört produkált, amivel megszerezte a pole pozíciót. A mai futamon ő és Hamilton indulhatott az 1. sorból, a rajtot azonban a brit kapta el jobban, aki így az élre állt.

Hamilton egyre nagyobb előnyt kezdett kiautózni magának, Verstappen még a kerékcsere után sem tudta vele tartani a lépést. Egy Virtuális Biztonsági Autó-fázis során a holland kereket cserélt, Hamilton viszont nem, így Verstappen frissebb gumikon eredhetett a címvédő nyomába. Csökkent is a különbség kettejük között, ám tíz körrel a vége előtt megállt ez a folyamat, s úgy tűnt, Verstappenen már csak a Biztonsági Autó segíthet.

És lám, öt körrel a vége előtt Nicholas Latifi falnak verte Williamsét, így jöhetett a Biztonsági Autó. Lassacskán ment a mentés és a pálya föltakarítása, így Verstappen esélyei arra, hogy utolérje Hamiltont, csökkenni kezdtek. Tovább rontotta a holland helyzetét, hogy a versenybíróság – kissé érthetetlen módon – nem engedte meg a lekörözött versenyzőknek, hogy elmenjenek a Biztonsági Autó mellett, márpedig a két bajnokesélyes között öt-hat pilóta volt. Aztán az 56. körben pálfordulás történt, s mégis elmehettek a lekörözöttek, ezzel pedig Verstappen ott volt Hamilton nyakán. Az utolsó körre ment ki a Biztonsági Autó a pályáról, vagyis az elmúlt évtizedek legizgalmasabb szezonja az év legutolsó körében dőlhetett el.

Verstappen teljesen ott volt Hamilton nyakán az újraindításnál, s amikor a brit elindult, tartotta vele a lépést. A holland a Biztonsági Autó-fázis alatt bement a bokszba friss lágy gumikért, Hamilton viszont maradt a több, mint 40 körös keményeken, s végül ez volt a sorsdöntő dolog. Verstappen azonnal támadta a britet, s a pálya középső részén meg is tudta előzni, miközben Hamilton lecsúszott az ívről, ezzel pedig eldőlt az idei világbajnoki cím.

Max Verstappen saját maga és Hollandia első F1-es világbajnoki címét szerezte, s a Mercedes által eddig totálisan uralt turbóéra Red Bull-sikerrel zárult, már ami az egyéni világbajnokságot illeti. A csapatoknál idén is a Mercedes győzött, de ez aligha vigasztalja őket.

Véleményem szerint Max Verstappen megérdemelten lett világbajnok, hiszen ő aratta a legtöbb futamgyőzelmet, ő érte el a legtöbb dobogós helyet, s ő és csapata taktikázott jobban a végén. Azt is írhatnám, hogy győzött az igazság, hiszen Hamilton elég világbajnoki címet nyert már így is, ráadásul különböző, akár politikai, akár egyéb témákban tett kijelentéseivel és cselekedeteivel nem volt érdemes a világbajnoki címre 2021-ben.

Verstappen tehát győzött, s azt gondolom, hogy most rengetegen örülnek ennek, mert végre új világbajnoka van a Forma-1-nek. Jövőre új éra kezdődik a száguldó cirkuszban, s nem tudni, milyen erőviszonyok fognak kialakulni. Az biztos, hogy a 2022-es idényre is érdemes lesz odafigyelni.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: HAMAD I MOHAMMED / REUTERS

Leave a Reply