Peng-ügy: A NOB elment a falig

Nagy feltűnést keltett vasárnap az a hír, miszerint Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke videóhívás keretében beszélt Peng Suajjal, azzal a kínai teniszezőnővel, aki azután, hogy november 2-án azzal vádolt meg egy korábbi miniszterelnök-helyettest, hogy szexre kényszerítette, hetekre eltűnt, majd a múlt héten állítólag küldött egy e-mailt a női teniszszövetségnek, amelyben visszavonta állításait, utána pedig megjelent egy pekingi tenisztornán. Bach meggyőződött arról, hogy Peng Suaj ép és egészséges, ám továbbra sem szűnt meg az aggodalom, hogy a játékost irányítja, s kényszeríti a kínai rezsim mostanában tanúsított viselkedésére. Többen kritizálják a NOB-ot, amiért próbál egyensúlyozni Peng és Kína között, amely csaknem három hónap múlva téli olimpiát rendez.

Diszkrét diplomácia vagy részrehajlás? Ez a kérdés foglalkoztat sokakat vasárnap óta, amikor kiderült, hogy Thomas Bach NOB-elnök fél órát beszélt Peng Suaj kínai teniszezőnővel, s az ötkarikás szervezet az első, amely “megbizonyosodott afelől, hogy a játékos épen és egészségesen él pekingi otthonában”. Carole Gomez, a párizsi székhelyű Nemzetközi Kapcsolatok és Stratégiák Intézetének kutatási igazgatója szerint a NOB ezzel részben el akarta oszlatni azokat az aggodalmakat, amelyek már az ENSZ és több nyugati kormány szintjén is megmutatkoztak, azonban ettől a probléma nem oldódott meg.

A NOB kommunikációjának üressége problémát jelent. Azzal, hogy semmilyen bizonyítékot nem ad az ügy elsimítására vonatkozóan, Peking játékát játssza és robbanásveszélyes helyzetbe keveri magát. Így teljesen biztossá vált, hogy a pekingi téli játékok megítélése teljesen átpolitizált lesz” – figyelmeztetett a kutató. A nyugati jogvédő szervezetek és médiumok sem késlekedtek kritizálni a NOB-ot, amelyet a kínai hatóságok felé megnyilvánuló részrehajlással vádoltak meg, márpedig teljesen egyértelmű, hogy a kínaiak el akarják tussolni Peng Suaj ügyét, s a felelőst, felelősöket nem büntetik meg.

A NOB jót akar, de falakba ütközik

“A NOB mostantól kezdve aktív szerepet játszik a kínai kormány eltüntetési, kényszerítési és propagandagépezetében” – sajnálkozott Jacsiu Wang, a Human Rights Watch jogvédő szervezet Kína-szakértője a Twitteren. Alkan Akad, egy másik, magát jogvédőnek nevező szervezet, az Amnesty International munkatársa pedig úgy fogalmazott, hogy a NOB veszélyes vizekre evezett és rendkívül óvatosnak kell lennie, ha nem akar részesévé válni az emberi jogok lehetséges megsértése kapcsán zajló mosdatásnak. A NOB múlt csütörtök óta amolyan diszkrét diplomáciát folytat a Peng-ügyben, amelynek lényege, hogy nyíltan nem szólítja fel a kínai kormányt az ügy kivizsgálására, de a háttérben ugyanúgy lép föl, ahogy a fenyegetett afgán vagy fehérorosz sportolókkal kapcsolatban.

A NOB tavaly ősszel többször is egyeztetett a Fehérorosz Olimpiai Bizottsággal a Lukasenka elnök ellentmondásos újraválasztását követően kitört és gyakorlatilag mind a mai napig tartó tiltakozások során őrizetbe vett vagy az országból kiűzött sportolók ügyében, ám miután a bizottság élén Lukasenkát fia váltotta, vagyis maradt a politikai befolyásolás, a NOB szankciókat hozott a fehéroroszok ellen. A NOB Afganisztánban is aktív, ahonnan a tálibok augusztusi visszatérése óta 300, az “olimpiai közösséghez” tartozó személyt menekített ki, s a múlt héten további 700 fő, elsősorban veszélyben lévő sportolónők és sportolólányok elszállításáról kezdett tárgyalásokat Katarban.

Peng Suaj ügye azonban eltér ezektől, aminek egyik prózai oka a 2022. február 4-én, tehát kevesebb, mint három hónap múlva kezdődő pekingi téli olimpia, de nem az egyetlen. Jean-Loup Chappelet, a Lausanne-i Egyetem olimpizmus-szakértője szerint amiatt is más ez az ügy, mert a NOB nem tud semmilyen befolyást gyakorolni a Kínában rendőri szinten történő eseményekre és arra sincs eszköze, hogy erőteljesen lépjen fel a kínai kommunista rezsimmel szemben, ami akkor is igaz volna, ha nem lenne az ázsiai országban negyedéven belül olimpia.

A vasárnapi beavatkozás okozta nyugtalanság tehát kevésbé az elért eredménynek köszönhető – senki sem járt jobban -, mint inkább annak, hogy a NOB nem fogalmazott meg egyértelmű álláspontot Peng Suaj vádjával összefüggésben ennyire röviddel a pekingi téli olimpia előtt, miközben az Egyesült Államok már komolyan fontolgatja a játékok diplomáciai bojkottját, igaz, elsősorban az ujgur kisebbség elleni erőszakos fellépés miatt, de nyilván a Peng-ügy csak rásegíthet erre a folyamatra.

“A kínai hatóságok felelősek azért, hogy garantálják az átlátható nyomozás feltételeit a Peng Suaj által felhozott súlyos, nemi erőszakra utaló váddal kapcsolatban” – jelentette ki az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője a testület genfi székhelyén kedden. A jogvédők gyakorlatilag eme mondat elhangzását várták volna el a NOB-tól is annak vasárnapi közleményében.

Simon Chadwick, a Lyonban működő Eurázsiai Sportközpont igazgatója szerint a NOB nem engedheti meg magának, hogy támadja a kínaiakat, mert ebben az esetben Peking akár azt is kimondhatja, hogy eláll az olimpia megrendezésétől, ami sportszakmailag és anyagilag is óriási károkat okozna rengeteg szereplő számára. A NOB-nak emellett arra is figyelnie kell, hogy az olimpiára utazó sportolók és újságírók minél szabadabban tölthessék idejüket Kínában, hiszen a 2008-as pekingi nyári játékok idején – minden korábbi ígéret ellenére – korlátozták az újságírók munkáját, egyeseket be sem engedtek Kínába, a sportolókat azonban nem érte retorzió.

A NOB-ot hónapok óta érik kritikák etikai elkötelezettségének szintje miatt, s talán ebből fakadólag igyekszik távoltartani magától azt az állítást, miszerint amolyan “világkormányként” akar funkcionálni bizonyos kérdésekben, amely fogékony olyan problémák megoldására, amelyekre sem az ENSZ Biztonsági Tanácsa, sem pedig a G7-ek vagy a G20-ak nem tudnak választ találni. Simon Chadwick hozzátette, hogy az ideológiai polarizáció korszakában, amikor az emberi jogokat érintő nyugati támadások, felháborodások egyre nagyobb teherként nehezednek Kínára és szövetségeseire, a NOB mostani cselekedeteit ezekkel a támadásokkal összeegyeztethetetlennek találhatják, márpedig az olimpiai testület kis túlzással semleges hozzáállása tarthatatlanná válhat. A szakértő ugyanakkor azt is leszögezte, hogy egyetlen szervezet sem elég robusztus ahhoz, hogy eligazodjon ezen ellentétes pólusok között.

Peng Suaj ügye tehát továbbra sem tisztázódott, hiába mutatkozott többször is a nyilvánosság előtt. Amennyiben az olimpiáig nem oldódik meg ez az ügy, akkor az bizony rá fogja nyomni bélyegét a pekingi játékokra.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: hirstart.hu

Leave a Reply