Messiás nagy estéje és Giroud semmittevése – az Atlético Madrid-Milan mérkőzés legfőbb tanulságai

A Milan első győzelmét aratva 1:0-ra verte az Atlético Madridot a labdarúgó Bajnokok Ligája tegnapi játéknapján. Az olaszok ezzel a sikerrel életben tartották továbbjutási reményeiket, miközben a spanyolok igen nehéz helyzetben vannak. A Milanból kiemelendő Junior Messias teljesítménye, de Kalulu is jól játszott. Eközben Olivier Giroud és Luis Suarez sem brillírozott.

POZITÍVUMOK
Junior Messias: a fény

Nehezen lehetett elképzelni a mérkőzés elején, hogy egy, a nagyközönség előtt kevésbé ismert játékos fog egészen kiváló teljesítményt bemutatni. Azonban ő lett az, aki teljesen fölébresztette a feszültséget a B-csoportban, ahol már úgy tűnt, hogy a Milan nem rúghat labdába, már ami a továbbjutást illeti. Junior Messias volt az, aki a 87. percben Franck Kessié centerezése után befejelte a labdát a madridi kapuba, ezzel pedig megnyerte csapatának ezt az igen fontos mérkőzést. Messias a 60. percben állt be, s eléggé meghálálta a bizalmat Stefano Pioli vezetőedzőnek. Messias gólján kívül további akciókban vállalt vezető szerepet, pl. a hosszabbításban, amikor Zlatan Ibrahimovic kis híján végleg eldöntötte a mérkőzést, ő passzolta oda neki a labdát. Bakayokóval is remekül kényszerítőzött, a madridi védők alig bírtak vele. Junior Messias számára ez a mérkőzés egy nagy karrier kezdetét jelentheti, hiszen eddig még hazai fronton sem mutatta meg magát annyira, de ezután ott is elvárás lesz vele szemben, hogy ha kell, segítsen.

Pierre Kalulu: a kellemes meglepetés

Nagyon érdekes mérkőzése volt a Milan jobb oldalán játszó fiatal Pierre Kalulunak. A francia Messiashoz hasonlóan kissé váratlanul rukkolt elő nagyon jó játékkal, hiszen rendkívül aktív volt a jobb szélen és az első félidőben többször is követte a támadásokat, hogy segítse társait a spanyol védelem feltörésében. A Lyonból szerződtetett játékosnak nem okozott különösebb gondot közvetlen riválisának, Yannick Carrasco tempójának fölvétele, s védekezésben gyakorlatilag egyetlen nagyobb hibát sem követett el. Teljesítményét látva meglepő volt, hogy edzője a 65. percben lekapta a pályáról, de minden bizonnyal ő is sok lehetőséghez fog még jutni a Milanban.

Brahim Diaz, a fickó

A fiatal spanyol főleg az 1. félidőben nem mindig játszott jól, de folyamatosan kínozta az Atlético Madrid védelmét. Vitalitása és játékkapacitása, ezen belül pedig támadójátéka komoly fejfájást okozott Diego Simeone, a hazaiak vezetőedzője számára. Diaz a 18. percben remekül adta be a labdát, amelyre Giroud majdnem le tudott csapni, ám a madridi védők kevés gondtalan tisztázásának egyikére éppen ekkor került sor. Ütésálló képességének köszönhetően nehezen lehetett hibára kényszeríteni, hiszen mindössze hatszor vesztett labdát. Amennyiben későbbi mérkőzésein is meg tudja nyerni párharcainak túlnyomó többségét, akkor ő is egy értékes focista lesz a Milan számára, pláne, ha alacsonyan szálló labdákat kell eltakarítani.

NEGATÍVUMOK
Olivier Giroud zsémbes volt

A francia válogatott csatár gyorsan el akarja felejteni a tegnap estét annak dacára is, hogy csapata győzött. Ebből a sikerből ugyanis Giroud nem igazán vette ki a részét, mivel sok hibával játszott és igazán nagy lehetőség nem adódott előtte a gólszerzésre. A 2. félidő elején kis híjána kiállítás sorsára jutott egy kemény belépő után, mivel már volt egy sárga lapja, de a bíró megkegyelmezett neki. A Chelsea és az Arsenal egykori támadója nagyon idegesen focizott tegnap este, ami az Atlético uruguayi védőjével, José Gimenezzel folytatott kakaskodása is jól mutatott. Szörnyű estéjének amolyan megkoronázása volt, hogy a 66. percben hátsérülés miatt le kellett cserélni. Giroud csapata sikerének tehát örülhet, saját produkciójának már nem.

Luis Suarez veszélytelen volt

Az Atlético Madrid középcsatára tegnap este egyetlen puskaporát sem volt képes ellőni. Bár Antoine Griezmann sem volt a legélesebb, az uruguayi különösen gyengén focizott, s nemhogy a kapusra, de még a Kjaer-Romagnoli párosra sem jelentett komoly veszélyt. Giroud-hoz hasonlóan rengeteg hibával játszott és nem segített helyzetén az sem, hogy főleg a 2. félidőben már csapata is alig-alig jutott el az ellenfél kapujához. Az 50. percben így is komoly lehetőség adódott előtte, hogy vezetéshez juttassa csapatát, ám az öt és feles vonaláról nem tudott a kapuba találni, pedig Griezmann világklasszis módjára szolgálta ki. Suarez volt az egyik szimbóluma az Atleti tegnapi gyengélkedésének, amelyért bizony komoly árat fizethet a kétszeres BL-döntős együttes.

Kedves Diego Simeone, miért ilyen kevés a játék?

Az az igazság, hogy ez az Atlético Madrid igen frusztráló tud lenni, s ezt láthattuk tegnap este is. Ez a meccs volt a kvintesszenciája annak a taktikának, amelyet Simeone akart, és amely a múltban többször is hatékonynak bizonyult. Tegnap azonban szinte semmi sem működött. A matracosok lényegében visszautasították edzőjük instrukcióit, amelyek a több játékra és a váltásokra irányult. Az argentin szakember nem igazán tudta dinamizálni a támadókat. A 77. percben, tehát még 0:0-ás állásnál a támadó középpályás Rodrigo de Paul helyére a középhátvédet, Sime Vrsaljkót állította be, majd öt perccel később Antoine Griezmannak kellett átadnia helyét a szintén védekező felfogású Geoffrey Kondogbia számára. Ez káros és mindenekelőtt szükségtelen vonakodás volt. Meglett az eredménye.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply