A Bayern-szurkolók nem kérnek Katarból

A Bayern München szurkolóinak nagy részét zavarja, hogy kedvenc klubjuk a katari légitársasággal kötött szponzorációs megállapodást. A klub tagságához tartozó ultrák most azt szeretnék elérni, hogy a bajor egyesület ne hosszabbítsa meg a 2023-ban lejáró szerződést, mivel szerintük elfogadhatatlan, hogy a klub egy olyan ország állami cégétől fogad el pénzt, ahol rendszeresen megsértik az emberi jogokat. A hosszabbítás meghiúsítására kevés az esély, de ez az eset is azt példázza, hogy az európai fociközeg jelentős része nem néz jó szemmel az egy év múlva esedékes világbajnokság házigazdájára.

Lehet úgy hangsúlyozni az emberi jogok és értékek fontosságát, miközben egy katari céggel kötünk szponzorációs szerződést? Ezt a kérdést tette föl a napokban a Bayern München többezer, klubtagsággal rendelkező szurkolója, akik a német egyesület ma esedékes éves közgyűlésén azt szeretnék elérni, hogy a klub ne hosszabbítsa meg a katari légitársasággal évekkel ezelőtt kötött és 2023 júniusában lejáró szponzorációs szerződést. A bajor szurkolóknak az a legfőbb problémájuk, hogy szeretett klubjuk egy olyan ország állami cégével működik együtt, amely nem tartja tiszteletben az emberi jogokat.

Jelen pillanatban lehetetlen megmondani, pontosan hány szurkoló csatlakozott a kezdeményezéshez, de valószínűleg a 293 000 fős tagság kisebbik részéről van szó. Németországban azonban közkedvelt beszédtéma az emberi jogok és az etika fontossága (hiába nem tesznek érte semmit), így ez a hír nagy teret kapott a közbeszédben.

A Bayern München legutóbbi hazai mérkőzésén tévénézők milliói láthatták az Allianz Aréna B-középjére kifüggesztett transzparenst, amelyen Herbert Hainer és Oliver Kahn, a klub két vezetője látható, ahogy éppen egy vérrel átitatott katari mezt és két bankjegyet tesznek egy mosógépbe. A kép fölött ez a felirat volt olvasható: “A pénzért mindent tisztára mosnak”.

A tiltakozás időzítése természetesen nem véletlen, hiszen vasárnap volt hátra pontosan egy év a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság kezdetéig, s azon sem csodálkoznék, ha más európai pályákon is lennének Katar-ellenes tiltakozások a következő hónapokban.

A protezsáló szurkolók a múlt héten bírósághoz fordultak, hogy indítványt terjeszthessenek be a mai közgyűlés elé, amellyel a katari légitársasággal kötött szerződés meghosszabbítását kívánják meghiúsítani. A bíróság elutasította a keresetet, de a küzdelem folytatódik – ígérik a rebellis klubtagok.

“Szeretnénk megelőző intézkedéseket tenni, hogy elkerülhessük a szerződés megújítását” – jelentette ki Michel Ott, a csoport szóvivője, aki hozzátette, hogy Katar “masszívan” megsérti az emberi jogokat és “súlyos” a gyanú, hogy korrupciót követ el a sportban.

A tiltakozó szurkolók nem kormányzati szervezetek jelentéseire hivatkoznak, amelyek szerint Katar a világbajnokság stadionjainak építésére külföldről behozott többezer fős munkaerőt rossz munkakörülmények között, alacsony bérekért dolgoztatja, miközben az érintettek lakhatási körülményei is rendkívül rosszak. Az elmúlt tíz évben sok hírt lehetett arról olvasni, hogy munkások vesztették életüket az építkezések során, mert nem bírták elviselni a nagy hőségben nem ritkán 10-12 órás munkavégzést. Egyes állítások szerint 6500-an haltak meg a munkálatok során, de Katar ennek csak nagyon pici töredékét ismerte el.

A hatalmas olajvagyona miatt dúsgazdag arab miniállam rendszeresen visszautasítja a vendégmunkások kínzására vonatkozó vádakat és azzal védekezik, hogy munkajogi reformot hajtott végre, s bevezette a minimálbért, ami minden dolgozónak biztos megélhetést jelent.

A kétkedőket ez nem hatja meg: “Az állami tulajdonú vállalattal folytatott együttműködés eltereli a figyelmet a sérelmekről és egy modern, világra nyitott ország képének elterjesztését segíti elő” – vágtak vissza a müncheni szurkolók.

A légitársaság logója évek óta látható a Bayern mezén. A német sajtó szerint évente 20 millió eurót kap a klub a katariaktól ezért cserébe – ez az összeg még úgy sem számít kevésnek, hogy a négy legnagyobb, egyben tulajdonrésszel is rendelkező támogató (Allianz, Audi, Adidas, Telekom) befizetéseitől jócskán elmarad. Ugyane szerződés keretében a bajor csapat focistái minden évben a téli szünet egy hetét Katarban töltik, s ott készülnek föl a szezon folytatására.

Rummenigge két tűz között van

A Bild című német napilap szerint a Bayern München több játékosa, köztük a csapatkapitány Manuel Neuer is arra kérte a klubvezetést, hogy ne hosszabbítsa meg a szerződést a katari légitársasággal. A vezetőség ezzel két tűz közé került, ugyanis a müncheni egyesület a rasszizmus, az antiszemitizmus és a homofóbia elleni küzdelem egyik élharcosának tartja magát, ugyanakkor a katari szerződés felmondása jelentős anyagi veszteséget okozna a klub számára. Karl-Heinz Rummenigge, aki 2018-ban megállapodott a katari féllel a hosszútávú együttműködésről, akkor azzal indokolta a döntést, hogy a Bayernnek versenyképesnek kell lennie az európai színtéren a kvázi határtalan anyagi lehetőségekkel rendelkező klubokkal szemben.

“Most olyan klubjaink vannak, mint a Manchester City Abu Dhabival, a Paris Saint-Germain Katarral, a Chelsea a milliárdos Abramoviccsal, vagy a Manchester United az amerikai milliárdosokkal” – jelentette ki egy korabeli podcastban, amelyben hozzátette, hogy ha klubja továbbra is teljes mellszélességgel kitartana a német modell mellett, akkor előbb-utóbb a Bundesliga és a német klubok anyagi állapotáért és ezáltal eredményességéért kellene aggódni.

A Bayern vezetői a parittyával szembesülve jelenleg egy máshol elterjedt, de vitatott érvet hangoztatnak: úgy vélik, sokkal több eszköz van a kezünkben, ha nem bojkottal, hanem az ottani jelenléttel és ismeretterjesztéssel igyekszünk javítani egy állam emberi jogi helyzetén.

Tehát nem valószínű, hogy a tiltakozó szurkolók elérik céljukat, hiszen Münchenben is a pénz számít, s ennek érdekében mindent félre kell söpörni – még az erkölcsi megfontolásokat is.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: CHRISTOF STACHE / AFP

Leave a Reply