Roger Federer jövő nyár előtt nem tér vissza – vissza fog térni valaha is?

Roger Federer szerdán bejelentette, hogy jövő nyár előtt biztosan nem tér vissza a teniszpályára. A svájci klasszis idén mindössze 13 mérkőzésen lépett pályára, mivel folyamatosan gondok vannak térdével, így még több időre van szüksége a rehabilitációhoz. Ahogy már korábban is írtam, kezd számomra egy picit erőltetettnek tűnni az, hogy Federer vissza akar térni. A mostani bejelentés csak erősíti bennem ezt az érzést. Bár szívesen látnám még játszani én is, lehet, hogy ez sosem következik be…

Roger Federer interjút adott a Le Matin című svájci napilap szerdai számában, amelyben bejelentette, hogy 2022 első felében egyáltalán nem fog visszatérni, pedig eddig még abban bízott, hogy a 2022-es Ausztrál Openen már ott lehet. “Csak januárban fogom újrakezdeni a nyugodt futásokat és az egyéb edzéseket, majd márciusban vagy áprilisban kezdem el a komplex edzéseket. Ma úgy számolom, hogy 2022 nyarán tudok visszatérni, de az rendkívül meglepő lenne, ha már Wimbledonban ott tudnék lenni” – mondta el Federer, akit tehát július 10. előtt biztosan nem fogunk látni játszani, hiszen akkor ér véget a brit Grand Slam-torna, s így értelemszerűen a május-júniusi Roland Garroson sem fog szerepelni.

A svájci az interjú további részében a következőkkel indokolta a még hosszabbra nyúló kimaradását: “Idén nyáron az orvosaimmal közösen úgy döntöttünk, hogy fölvarrják a térdemben bekövetkezett elváltozást a meniszkuszomra (a térdben található C-alakú porcok, más néven porcgyűrűk – a szerk.), ami bizonyos idejű mozdulatlanságot követel meg a műtét után. Az orvosok ezért megragadták az alkalmat, hogy a porcaimat is kezelésnek vessék alá. A két beavatkozás kombinációja türelmet és óvatosságot követel”.

Roger Federer, aki Novak Djokoviccsal és a jelenleg szintén sérüléséből lábadozó, de reményei szerint már decemberben ismét versenyző Rafael Nadallal egyetemben rekordot jelentő 20 Grand Slam-győzelemmel rendelkezik, augusztus 8-án töltötte be 40. életévét. Ennek ellenére továbbra sem tervezi visszavonulását, legalábbis nem jelenti ki.

“Célom, hogy még egyszer visszatérjek, s erre képes vagyok. Azt is szeretném, ha a magam módján és a teniszpályán búcsúzhatnék el. Ezért mindent beleadok a rehabilitációmba. Azért tisztázzuk, hogy nem fogok összetörni, ha nem játszom többé Grand Slam-döntőt, de az volna csak hab a tortán, ha összejönne. Hiszek ebben. Hiszek a csodában” – tette hozzá.

Roger Federer idén csupán 13 mérkőzést játszott, miután már a tavalyi év legnagyobb részét is kihagyta térdműtétje miatt. A svájci 2019 végéig 103 tornát nyert meg, idén ehhez nem tudott hozzátenni egyet sem. Utoljára a wimbledoni torna negyeddöntőjében láthattuk, ahol viszont kilátástalan játékkal kapott ki Hubert Hurkacztól. Nick Kyrgios, aki főleg botrányos viselkedésével és hisztérikus kijelentéseivel szokta fölhívni magára a figyelmet, Federerrel kapcsolatban tudott normálisan is fogalmazni, amikor kijelentette, hogy a svájci a tenisz Michael Jordanje. Szerinte a három nagy közül ő képes a leginkább inspirálni a gyerekeket, s visszavonulása nagy tragédia lenne, s nélküle nem volna Djokovics és Nadal sem.

Nyilván nehéz szívvel fognak búcsút venni tőle a sportkedvelők, amikor majd visszavonul, azonban be kell látni, hogy az utolsó Grand Slam-sikerét a 2018-as Ausztrál Openen arató, Grand Slam-döntőt pedig utoljára 2019-ben, Wimbledonban játszó Federer már egy olyan korban van, amikor egyre lassabban regenerálódik a test, pláne, ha rövid idő alatt két műtéten is át kell esnie. Ahogy arról augusztusban írtam, számomra egyre inkább erőltetettnek tűnik az, hogy Roger Federer visszatérjen. Szerintem lehet, hogy az volna a legjobb, ha rendeznének számára egy búcsúgálát, amelyen játékkal köszönhet el szurkolóitól és utána már nem kellene azon vergődnie, hogy mikor és milyen formában tér vissza. Persze nem látok bele teljesen a helyzetébe, a gondolataiba, érzéseibe pedig főleg nem, de lehet, hogy bölcsebb lenne most kimondani, hogy vége és nem kockára tenni azt, hogy esetleg újra megsérül az a térd és akár nem is lehetne többé teljesen helyrehozni, hiszen azért Federer mégiscsak jó 30 éve teniszezik, ami hatalmas igénybevételt jelent a test, de különösen a térdek, a csípő és a derék számára, a karokról már nem is beszélve.

Én is szeretném, ha Roger Federer valaha még tornákat nyerne vagy legalább döntőket játszana, de ennek valószínűsége szerintem csekély. Persze bízzunk a legjobbakban.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply