Jön az utolsó tánc Valentino Rossi számára

A hétvégén rendezik a gyorsaságimotoros-világbajnokság szezonzáró versenyét Valenciában. A MotoGP-ben utoljára láthatjuk a sportág legendáját, Valentino Rossit, aki szögre akasztja sisakját. A 42 éves olasz pilóta főleg a 2000-es években halmozta a vb-címeket, s ugyan az elmúlt három évben már nem tudott az élmezőnyhöz tartozni, de ettől függetlenül rengetegen sajnálják, hogy visszavonul, s biztos, hogy nagy búcsúztatásban fog részesülni. A Doktor amúgy nem fog eltávolodni a világbajnokságtól, mert így is marad dolga bőven.

A hagyományos valenciai szezonzáróval ér véget ezen a hétvégén a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2021-es szezonja. A királykategóriában, a MotoGP-ben már rég eldőlt, hogy a 22 éves francia Fabio Quartararo a világbajnok. Normál esetben az utolsó versenyen javarészt róla beszélne mindenki, de most alighanem erősen a háttérbe fog szorulni, akármilyen eredményt is hoz maga a futam. Ez a futam ugyanis az utolsó lesz, amelyen láthatjuk Valentino Rossit legendássá vált 46-os rajtszámú motorján száguldozni. A Doktor 42 évesen úgy döntött, befejezi pályafutását.

Az olasz legenda 1996-ban csatlakozott a világbajnokság mezőnyéhez, amikor a 125 kcm-es géposztályban kezdte meg szárnyainak bontogatását. Ez annyira jól ment, hogy egy évvel később már világbajnok lett, 1999-ben pedig a 250 kcm-es kategóriában is megkoronázták. 2000-től már a királykategóriában versenyzett, s 2001-ben az akkor még 500 kcm-es kategóriában is fölért a csúcsra. Amióta MotoGP-nek hívják ezt az osztályt, még hatszor lett világbajnok: 2002 és 2005 között négyszer, majd 2008-ban és 2009-ben. 2014-ben nagyon közel volt az újabb vb-címhez, ám akkor elbukta a csatát. Azóta már egyszer sem tudott a világbajnokságért harcolni az olasz sztár, s az utóbbi három idény során már erősen visszaesett teljesítménye: 2019-ben a 7., tavaly már csak a 15. lett a pontversenyben, jelenleg pedig a 20. helyen áll. Az idei Rossi legrosszabb szezonja, hiszen még egyszer sem állhatott a dobogóra, amire korábban nem volt példa, s valószínűleg Valenciában sem fog ez összejönni, mivel a szatelit Yamaha nem túl acélos. Legjobb idei eredménye eddig egy 8. helyezés volt.

Bár a 2010-es évek inkább Marc Márquez sikereiről szóltak, aki 2013 és 2019 között a hét szezonból hatot megnyert, idén pedig Fabio Quartararo lett a király, de a MotoGP berkeiben szinte minden Rossiról szól, hiszen ritkán látott akkora legendát a gyorsasági motorozás, mint amilyen ő. Önmagában az nem semmi, hogy huszonhat szezont teljesített a világbajnokság különböző szintjein, hiszen erre tényleg kevesek képesek. Rossinak a 432. versenye lesz a mostani a vb-n és a 372. a királykategóriában. A MotoGP-ben és az 500 kcm-ben összesen 89 futamot nyert, amivel mindmáig rekorder. Ő az utolsó hírmondója az 500 kcm-es korszaknak, mivel akkori ellenfelei már sok-sok évvel ezelőtt visszavonultak vagy elmentek más bajnokságokba levezetni.

Valentino Rossi nyilván nagy búcsúztatásban fog részesülni még úgy is, hogy Spanyolországból rengeteg riválisa volt, s bizonyára az ottani szurkolók közül sokan nem kedvelik. Saját drukkerhadából viszont bizonyára sokan elutaznak Valenciába, hogy a helyszínen búcsúztathassák kedvencüket. A Doktor azonban csak a pályáktól fog elköszönni, de a vb-től nem, hiszen átteszi székhelyét a bokszutcába – ő lesz ugyanis a Ducati jövőre debütáló új szatelitcsapatának, a VR46-nak csapatfőnöke, s folytatni fogja az akadámiájáról kikerült tehetségek, így az idei vb-2. Francesco Bagnaia, vagy éppen Franco Morbidelli és féltestvére, Luca Marini mentorálását. Emellett Rossi először nézhet apai örömök elé, mivel a nyáron jelentették be feleségével, hogy első gyermeküket várják. Stílszerű volt a bejelentés, hiszen egy fotó jelent meg, amelyen a Doktor orvosi köpenyben egy sztetoszkópot tart kedvese növekvő pocakjához.

Nem fog tehát unatkozni az olasz legenda, akinek már most sok sikert kívánnak a folytatáshoz versenyzőtársai. Az idei világbajnok Fabio Quartararo pl. Instagram-oldalán gyermekkorának hőseként definiálta Rossit, akinem az utolsó tánca lesz a mostani.

Rossinak szerencséje van olyan értelemben, hogy a vb-cím és a 2., illetve 3. hely sorsa is eldőlt, hiszen Quartararo és Bagnaia mellett már az is fix, hogy Joan Mir lesz még dobogós a végelszámolásnál. A 4. helyért dúl még ádáz harc, ugyanis Jack Millert és Johann Zarcót kettő pont választja el egymástól. Az előző hétvégén tartott Portugál Nagydíjon bukása miatt kieső Quartararo szeretné bezsebelni 6. győzelmét az évben, hogy szépen zárja ezt a kiváló esztendőt, de Bagnaia is szépen akar búcsúzni 2021-től.

A szép búcsúra viszont nem lesz alkalma Rossi korábbi nagy ellenfelének, a hatszoros világbajnok Marc Márqueznek, aki az elmúlt kettő évben szinte folyamatosan összetöri magát, s így tett néhány hete is egy edzésen, aminek következtében agyrázkódást és kettős látást állapítottak meg a spanyolnál. Márquez emiatt már Portugáliában sem indult, s a Valenciai Nagydíjat és a jövő heti jérezi tesztet is ki fogja hagyni. A lényeg viszont azon lesz, hogy Valentino Rossi még egyszer és utoljára föláll a rajtrácsra, s biztos vagyok abban, hogy mindent ki fog adni magából, motorja valószínűleg maximális fordulatszámon fog pörögni. Hogy ez mire lesz elég, vasárnap kiderült, de akármi is lesz, nagy űrt fog hagyni maga után a Doktor.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Xinhua

Leave a Reply