Szorul a hurok a rutinos magyar úszóedző körül

Pár éven belül a sokadik nem éppen fényes ügy bontakozik ki a magyar úszásban. Cseh László még októberben vallott arról a Nemzeti Sportnak, hogy sok harag és düh van benne egykori edzőjével, Turi Györggyel szemben, akivel állítása szerint együttműködésük utolsó éveiben már nem is voltak igazán beszélő viszonyban. Cseh arról is beszélt, hogy Turival már 2000-től kezdve rengeteg veszekedése volt, mivel nem tetszett neki az edző minden módszere. Ahogy az elmúlt napokban több más úszó megszólalásaiból kiderült, ezen metódusok között nehezen vagy semennyire sem elfogadható dolgok is voltak, pl. a pofonvágás. Turi eléggé izzadtságszagú védekezéssel állt elő, úgyhogy – bár nincs rálátásom az ügyre, mivel nem mozgok uszodai berkekben – az az érzésem, hogy igaz lehet az a nem kevés rossz, amiről többek között Kozma Dominik, Kiss Noémi vagy éppen tegnap Dara Eszter beszélt.

Az elmúlt évek nyugalma után újabb vihar korbácsolta föl a hazai úszómedencék vizét. Az elmúlt napokban, hetekben ugyanis egyre több jelenlegi és egykori úszó vallott arról, hogy Turi György, a Kőbánya SC 42 éve a szakmában dolgozó edzője kőkemény szigorral lépett föl versenyzőivel szemben, akiket nem egy esetben bántalmazott. Elsőként a tavaly visszavonult Cseh László borította a bilit október 2-án, amikor a Nemzeti Sportnak adott interjújában burkoltan célzást tett arra, hogy nem ápolt jó viszonyt a felkészülését több, mint tíz éven át irányító szakemberrel, s nagyon haragszik rá, ám ezt nem mondja el neki, mert “úgy sem értené”. Cseh október 29-én a 24.hu nevű portálnak is nyilatkozott, s ott már nyíltabban kifejtette, miért is haragszik Turira. A sokszoros olimpiai érmes, világ- és Európa-bajnok exúszó szerint edzője vele és a Kőbánya SC többi, hozzá tartozó versenyzőjével sem bánt éppen kesztyűs kézzel, s lelki terrorban éltek, amíg ott edzettek. „Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. De ennél is rosszabb a lelki terror. Mert abban éltünk, ez nem kérdés” – mondta.

Ahogy az várható volt, Cseh László egy nagy lavinát indított el kijelentéseivel, ugyanis október utolsó napjaitól kezdve szinte nem telik el úgy nap, hogy ne szólaljon meg valaki a magyar úszás jelenlegi vagy egykori kiválóságai közül, s jelentse ki, hogy bizony, Turi mester vele sem bánt rendesen. Kozma Dominik nem sokkal Cseh szavai után egy másik portálnak arról beszélt, volt példa arra is, hogy Turi a hajánál fogva rángatott ki egy úszót a vízből, mert gyengén teljesített és nem viselkedett vele szemben tisztelettudóan. November 6-án az íróként ismertté vált, de emellett rendszeresen úszó Kiss Noémi arról rántotta le a leplet, hogy még a kilencvenes években, amikor a Spartacusnál többek között Egerszegi Krisztina edzőtársa volt, a vezetőedzői feladatokat az egykori szövetségi kapitány, a pár éve szintén bántalmazási ügye miatt kiközösített Kiss László látta el, akinek munkáját Turi György segítette. Kiss Noémi állítása szerint olyan eset is előfordult, amikor Turi berángatott egy fiút a vécébe és ott agyba-főbe verte. Legutóbb pedig tegnap a 2010-ben váltóban Európa-bajnok, olimpiai résztvevő, karrierjét azonban 2013-ban mindössze 23 évesen befejező Dara Eszter adott interjút az Indexnek, amelyben azzal vádolta Turit, hogy rajtuk élte ki a frusztrációját.

„Tizennégy éves voltam, (…) az edzésen Gyuri bá’ kihívott a vízből az egyik feladatnál, mert szerinte nem úgy válaszoltam neki, ahogy elképzelte, és szájon vágott. Ez volt az első sokkoló élményem” – emlékezett a 2002-ben a Spartacushoz igazoló versenyző. Hozzátette, eleinte amolyan pótapaként tekintett az edzőre – édesanyja egyedül nevelte –, úgy volt vele, egy ilyen viszonyba „egy füles még belefér”.

Az úszónőnél csak a 2008-as pekingi olimpián történtek után telt be a pohár, ahol elmondása szerint Turi György egy beszélgetés közben csókolgatni kezdte a nyakát. „Megdöbbentem, aztán csak annyit mondtam, hogy Gyuri bá’, ezt nem kéne, majd felálltam, és kimentem a szobából. Utána még egyszer megpróbálta, de aztán már be sem léptem a szobájába.”

Dara Eszter a történtekről még az édesanyjának sem mert mesélni. „Nem volt helye ellenállásnak. Folyton zsaroltak, hogy ha ellenszegülünk, nem kapunk fizetést (…) Vagy eltűröm az edzőnk disznóságait, vagy mehetek a sóhivatalba” – tette hozzá az olimpiai hatodik úszó, aki arról is beszélt, rotátorköpeny-műtéte után két héttel Turi György táppénzcsalónak, a sérülését csupán szimulálónak nevezte őt, illetve az edző máskor az úszóklubból való „kivágással” fenyegette tanítványait.

„Sokszor rettegve, sírva mentem edzésre, hogy mi lesz ma. Rajtunk élte ki a frusztrációit” – nyilatkozta az Indexnek az élsporttól – egy rövid visszatérést leszámítva – 2013-ban visszavonult úszó.

Tehát most már nem csupán fizikai bántalmazás, hanem szexuális zaklatás is Turi számlájára írható. Persze a több, mint négy évtizede dolgozó edző is megszólalt, már csak azért is, mert a Magyar Nemzet kíváncsi volt álláspontjára az őt ért vádakkal szemben. Turi az újságíró érkezésekor egy emlékkönyvet nyomott annak kezébe, melyet tanítványa, Késely Ajna készített neki 2019 karácsonyára – tele szívhez szóló üzenettel, bejegyzéssel.

Turi György elmondta, nem akar visszavágni, vagdalkozni, nyilatkozni sem szívesen nyilatkozik, de úgy érzi, nemcsak a saját, hanem a Kőbánya SC, sőt, az egész magyar úszósport hírneve forog kockán.

Turi Györgynek az fáj a leginkább, hogy úgy állítják be, mint akit idővel minden tanítványa elhagy. (Pedig ez az igazság…)

„Mire föl sugallják már azt is, hogy Késely Ajna elhagyott. Szó sincs róla. Én mondtam ki még 2019-ben, hogy ő az utolsó tanítványom – nyilatkozta az edző. – Megegyeztünk abban, hogy a tokiói olimpiáig foglalkozom vele napi szinten. Szó sincs róla, hogy Ajna hátat fordított nekem, továbbra is számíthat a támogatásomra, de szüksége van egy olyan edzőre, aki nap mint nap mellette van.”

Turi György állítja, a 2015-ben edzőt váltó Szilágyi Liliána nem akarta elhagyni őt, csak a körülmények kényszerítették erre, amit az úszónő sajnál a legjobban, és Risztov Éva sem orrolt meg rá örökre, a kapcsolatuk azért szakadt meg, mert Risztov visszavonult, és miután nyílt vízen olimpiai bajnok lett, visszatalált korábbi mesteréhez. Mit ne mondjak, eme sorok olvasásánál egyből az az érzés fogott el, hogy itt bizony minden igaz lehet, amit Turiról egykori tanítványai mostanság állítottak, s ezzel őmaga is tisztában van, csak nem számított rá, hogy ezek az ügyek előkerülnek, így rögtönözve próbálja tisztázni magát.

Turi György beszélt még az MN-interjúban Bernek Péterhez fűződő kapcsolatáról is, mivel az sem volt fenékig tejfel.

„Talán Petivel volt a legszorosabb a viszonyunk, többször előfordult, hogy családostul együtt karácsonyoztunk – mondta Turi. – Lehet, hogy elkövettem egy hibát, őszintén megmondtam a nevelőapjának, hogy Petiből nem lesz olimpiai bajnok. Ebbe nem tudtak beletörődni.”

Kozma Dominikról nem szívesen beszélt Turi György, mert – mint mondta – a sprinternek akadt gondja amúgy is.

A 24.hu-nak Cseh László a korábbi edzői „módszerekről” – ahogy föntebb említettem – többek között így nyilatkozott: „Gumikötelezés közben koki a farúddal. Ha nem úszod meg a szintidőt, akkor ugyanez a vízben. De ennél is rosszabb a lelki terror. Mert abban éltünk, ez nem kérdés.”

Cseh állítására így reagált Turi: „A gumikötelezés bonyolultabb feladat annál, mint ahogy azt elképzelnénk. Nem elég erősen és gyorsan rángatni, az úszómozdulatot kell közben szimulálni. Ha ez nem elég pontos, akkor az edző, mivel kézzel nem tud odakapni, mint a karmester, egy pálcával mutat oda, ahol biccen a technika. Előfordulhatott, hogy rákoppintottam a kezére, akár a fejére is, ez tucattörténet a sportágban, de sohasem ütöttem meg.”

Turit ennél sokkal jobban bántja, hogy Cseh László lelki terrort emleget vele kapcsolatban.

„Ma is emlékszem, 2000-ben vagy 2001-ben a nyár elején kiírtam Lacinak a mondhatni szokásos résztávokat szintidőkkel a kétszáz pillangóra való felkészülés jegyében. Nagyon elmaradt a kért időktől. Mondtam neki, ez így nem jó, vágjon neki újra. Húzta a száját, de megcsinálta, lényegesen gyengébb időkkel. Mondtam neki, inkább menjen haza. Másnap ismét ott volt az uszodában. Az edzés ugyanúgy zajlott le. Ez ment egy hónapon keresztül. Aztán következett a bajnokság, amelyen egyetlen aranyérmet sem szerzett, majd a nyári szünet, s ősszel nem csupán testileg, hanem lelkileg is megerősödve tért vissza. Hát, ez lenne a betörés története.”

Azt maga Turi sem tagadja, hogy olykor szigorú volt, de az úszásban hatalmas a konkurencia, másképpen nem lehet eredményt elérni. Turi György egyébként nem volt ott a Duna Arénában október 8-án, amikor Cseh Lászlót hivatalosan is elbúcsúztatta a Magyar Úszószövetség. Az edzőt váratlanul érte, hogy egykori tanítványa kijelentette, nem akarja őt látni a búcsúztatásán – úgy sejti, hogy ebben más, Cseh Lászlónak kedves ember keze van. Turi György mindezek ellenére úgy gondolja, Cseh László nem akart neki rosszat, csak éppen másként látja a dolgokat, mint a többség.

Úgy tűnik, a többség ugyanúgy látja a dolgokat, mint Cseh László, ennek ellenére Turi Györgynek akadt egy váratlan védelmezője a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Nagy Tímea személyében, aki Gundel Takács Gábor 168.hu-n futó műsorában azt mondta, lehet, hogy Cseh Lászlónak csak 50%-ban van igaza, s lényegében az ártatlanság vélelmét kívánta hangoztatni Turival kapcsolatban, hiszen egyelőre még nem folyik eljárás ellene. A pl. Dara Eszter által elmondottak alapján pedig bőven lenne helye felelősségrevonásnak, hiszen a szexuális zaklatás és a testi sértés is bűncselekmény. Az persze jó kérdés, hogy bármi bizonyítható-e ezekből, mivel sajnos önmagában néhány vallomás nem lesz perdöntő erejű bizonyíték.

Ez már a sokadik cirkusz a magyar úszásban tíz éven belül, kezdve Szepesi Nikolett kitálalásával az élsportolók szexuális életéről. Apropó, Szepesi! Ő is megszólalt a napokban, s azt állította, hogy Turi György neki is lekevert egyet-kettőt, amit sosem fog feledni. Majdnem elfelejtettem megemlíteni… Visszatérve a sorhoz, a Szepesi-ügy után a Magyar Úszószövetség háza táján robbant ki a botrány, amikor Hosszú Katinka nekiment Gyárfás Tamás akkori elnöknek a nem megfelelő irányítási módszerek miatt és lemondásra szólította fel. Gyárfás nem távozott, ám később a nagy nyomás hatására mégis erre kényszerült. A helyét átvevő Bienerth Gusztáv gyengekezű “vezető” volt, így alig egy év alatt őt is elsodorta a nagy harag, s akkor került a szövetség élére a mindmáig ott lévő Wladár Sándor, akinek egyébként nagyon kíváncsi lennék véleményére a Turi-üggyel kapcsolatban.

Említettem már, hogy Kiss Lászlónak, a Gyárfás-éra szövetségi kapitányának is akadtak összeütközései a jó erkölccsel még fiatal korában, pontosan hatvan évvel ezelőtt, amikor klubja, az FTC kizárta soraiból, majd 1962-ben el is ítélték csoportosan elkövetett nemi erőszakban való részvétel miatt, mivel klubtársaival, Lantos Lászlóval és Várszegi Lajossal együtt egy Takáts Zsuzsanna nevű 18 éves lányt megerőszakoltak. Kiss jogerősen 3 év börtönt kapott, ám ebből csak 21 hónapot kellett leülnie, mivel az 1963-as amnesztiarendelet alapján elnöki tanácsi kegyelemben részesült. Az ügyre 2016 áprilisában derült fény, s akkor Kissnek le kellett mondania szövetségi kapitányi posztjáról, amit megromlott egészségével indokolt, de ez persze csak egyszerű kifogás volt. Kiss 2016 májusában bocsánatot kért Takáts Zsuzsannától, amit a nő elfogadott.

Amióta Wladár Sándor került a szövetség élére, azóta nyugodtabb idők köszöntöttek a hazai úszásra, de most kiderült, hogy bőven van még szennyes a tartóban, amit ki kellene borítani. Cseh László ezt most megtette, amiért nagy tisztelet jár neki.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: olimpia.hu

Leave a Reply