Verstappen az elmúlt évek rajtjával győzött, Bottast az ág is húzta – a Mexikói Nagydíj legfőbb tanulságai

Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Mexikói Nagydíjat, miután a 3. helyről rajtolva az első kanyarban mindkét Mercedes-pilótát megelőzte. Az élről startoló Valtteri Bottast az 1. körben kiforgatták, majd pedig elrontották kerékcseréjét, így pont nélkül zárt, miközben Hamilton nem tudott versenyezni Verstappennel. A Sportudvar összefoglalja a mai verseny pozitívumait és negatívumait.

POZITÍVUMOK
Verstappen szédületes rajtja elegendő volt az újabb győzelemhez

Max Verstappen a 3. helyről vághatott neki a futamnak, azonban az 1. kanyarba már ő érkezett meg elsőként. A Red Bull holland vb-aspiránsa kihasználta az élről startoló Valtteri Bottas helyezkedési hibáját a rajt utáni padlógázas részen, s külső ívről mindkét Mercedes mellett el tudott fordulni. Szerintem az elmúlt 10 évben nem volt ennél bődületesebb rajtja a Forma-1-ben senkinek. Verstappen ezt követően elhúzott Hamiltontól és győzelmét nem fenyegette veszély, így most már 19 ponttal vezet a címvédő előtt, négy futammal a szezon végét megelőzően. Egyelőre semmi jelét nem látni annak, hogy Verstappen és a Red Bull lufija kidurranna, sőt, egyre inkább körvonalazódik a trónfosztás, de persze ezt nem szabad elkiabálni, hiszen a hátralévő futamokon még 104 pontot lehet gyűjteni.

Gasly bravúros eredménye

Az Alpha Tauri az egész hétvégén remekül muzsikált a mexikóvárosi magaslaton – a Red Bull-fiókistálló autóinak jól esett a ritkább levegő. A csapattal kapcsolatban ugyan elsősorban Cunoda Juki tegnapi időmérős mutatványa fog megmaradni bennünk erről a hétvégéről, azonban nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Pierre Gasly behozta az autót a 4. helyre. Verstappenhez hasonlóan az ő pozícióját sem fenyegette nagy veszedelem: kimaradt a rajt utáni csetepatéból, majd pedig a mögötte haladó Ferrari-pilóták nem tudták komolyabban támadni. Ez már a sokadik kíváló eredmény idén a franciától, aki bebizonyította, hogy helye van a száguldó cirkuszban.

Kimi pontszerzése

Kimi Räikkönen az idény végén visszavonul, minden bizonnyal ezúttal végleg. A 2007-es világbajnok finn nyilván szeretné minél szebben zárni pályafutását még akkor is, ha autója nem éppen a legerősebb. A Jégember ma azonban négy pontot szerzett 8. helyével, vagyis majdnem megduplázta eddigi pontszámát, hiszen 10 egységgel a világbajnoki tabella 16. helyén áll. Räikkönennek idén volt már egy 8. helyezése Szocsiban, vagyis reprodukálta legjobb 2021-es eredményét. Hogy ennél lesz-e jobb, nehéz megmondani, mindenesetre mai teljesítményét dícséret illeti, hiszen jól rajtolt és a későbbiek során sem adódtak gondjai. Bízzunk az ő esetében a minél szebb búcsúban!

NEGATÍVUMOK
Bottast verték az égiek

Valtteri Bottas nagy meglepetésre szerezte meg az első rajtkockát tegnap. A finnek az lehetett a fő célja a versenyen, hogy egy alkalmas pillanatban elengedje Hamiltont, s így minél jobban faragjanak a Verstappennel szembeni hátrányból. Ez a terv a rajt után kártyavárként omlott össze, ugyanis Bottas túlságosan arra figyelt, hogy középen maradjon a padlógázas részen, így helyet hagyott maga mellett a külső íven Verstappennek, aki ezt annak rendje és múdja szerint ki is használta, s az 1. kanyarban mindkét Mercedes-pilótát megelőzte. Bottasnak azonban nem csak ennyi “jó” jutott osztályrészül, ugyanis Daniel Ricciardo pont annyira pöccintette meg a nagy kavarodásban, hogy kiforgatta a finnt, aki a mezőny végére esett vissza. Bottasnak be kellett mennie a bokszba egy kis javítás végett, majd a 18. helyről kezdhette meg a fölzárkózást. Ez kezdetben nehezen ment, mivel beszorult Ricciardo mögé. A kerékcserék időszakában előre tudott lépni pár helyet, ám neki is be kellett mennie egy tervezett kiállásra. Ennek során a bal első kereket nem tudták levenni azonnal a kocsiról, emiatt Bottas értékes másodperceket vesztett, s a szeme előtt esetleg fölsejlett pontszerzési remények elhamvadtak. Ezután már csak arra lehetett alkalmas a skandináv, hogy a leggyorsabb körért járó bónuszpontot elvegye Max Verstappentől – ez az utolsó körben sikerült neki, így Hamiltonnak “csak” 19 pontos a hátránya, ami pedig Bottast illeti, szeretné nagyon gyorsan elfelejteni ezt a napot.

Hamilton erőtlen volt

Az egész hétvégén nem a Mercedesnek állt a zászló, amely csak annak köszönhette időmérős sikerét, hogy pilótáit nem tartották fel az utolsó gyors körön, miközben a Red Bull-versenyzőknek Cunoda Juki kicsúszása tett keresztbe. Hamilton a 2. helyről indulhatott, s végül ebben a pozícióban ért célba – Verstappen mögött. A britnek most már 19 pont a hátránya riválisa mögött, s bár négy futam alatt még nagyot fordulhat a világ, nekem egyre inkább úgy tűnik, hogy Hamiltonnak idén nem lesz meg a 8. világbajnoki címe. Akármivel próbálkozik, esélytelen a hollanddal szemben. Meglátjuk, Brazíliában fordul-e a kocka.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: formula.hu / Antonin Vincent / DPPI

Leave a Reply