CR7 ismét lecsapott, Pogbának nehézségei adódtak – az Atalanta – Manchester United mérkőzés legfőbb tanulságai

Bár sokáig úgy tűnt, hogy az Atalanta megnyerheti a labdarúgó Bajnokok Ligája tegnapi játéknapjának leginkább várt mérkőzését, azonban Cristiano Ronaldo ismét az utolsó percekben mentette meg a Manchester Unitedet. A 2:2-es döntetlent hozó összecsapáson sok jó teljesítményt láthattunk, de rosszakat is, mint pl. Paul Pogba esetében. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Cristiano Ronaldo, ki más?

CR7 úgy döntött, hogy a nagy megmentő szerepét vállalja magára ebben a szezonban. A tegnap este duplázó portugál első gólját a szünet előtt nem sokkal szerezte egy szép kollektív támadás végén, s ez a találat tulajdonképpen fölébresztette az addig kicsit kókadtnak tűnt manchesterieket. Ronaldónak aztán a második félidőben is egyenlítő gólt kellett szereznie, s ez sikerült is neki, így csapata megúszta második BL-vereségét. A Manchester United tehát nagyot húzott azzal, hogy a nyár végén visszacsábította korábbi sztárját, mert ha ő nincsen, akkor nincs a Villarreal elleni kései győzelem, az Atalanta elleni hazai fordítás és a tegnapi, bergamói döntetlen sem, vagyis a Vörös Ördögök még mindig nyeretlenül állhatnának, ami négy forduló elteltével azért már egy igen kényes szituáció volna. Így azonban esélye van a csapatnak a csoport megnyerésére – ehhez legközelebb a Young Boyst kellene legyőzni otthon.

Duvan Zapata, a legjobb bergamói

Az Atalanta oldalán teljesen egyértelműen Duvan Zapata bizonyult a legveszélyesebb játékosnak a manchesteri védelemre nézve. A kolumbiai hústorony a 12. percben zseniális gólpasszal szolgálta ki Josip Ilicsicset, aki megszerezte a vezetést az olasz együttesnek. Zapata magára vállalta a második gól megszerzését az 56. percben, miután lerázta magáról Harry Maguire-t, majd pedig egy finom lövéssel mattolta David De Geát. Folyamatosan mozgásban volt, többször is veszélyesek voltak megindulásai, és nagy súlyt helyezett az ellenfél védelmének megzavarására. Nagy meccse volt az egykori nápolyi játékosnak, aki néha lehetett volna ügyesebb is bizonyos helyzetekben, de ennek ellenére nagyon elégedett lehet tegnap esti teljesítményével.

Eric Baillyn nem ment át senki

A kettő bekapott gól ellenére kevés negatív kritikával lehet illetni Eric Bailly tegnapi játékát, hiszen ő volt a legjobb a manchesteri védelemben. Miután Raphäel Varane-t a 36. percben sérülés miatt le kellett cserélni, ő vette át az irányító szerepet az MU hátsó alakzatában, s beavatkozásaival sokat tett azért, hogy csapata ne kapjon újabb gólt, gólokat. Zapatával szemben is fölvette a kesztyűt, ami szintén nagy segítséget jelentett klubjának. A 2. félidőben tökéletesen betömte a Manchester védelmén Varane kiesésével keletkezett rést, hiszen ő takarított Maehle nagyon veszélyes szögleténél az 51. percben, majd visszaszerete a labdát Ilicsicstől a 65. minutumban, amikor a szlovén kapura törhetett volna. A meccs végén fair play-szelleméről is tanúbizonyságot tett, amikor Zappacostát fölsegítette a földről Luke Shaw-val történt ütközését követően. Elmondhatjuk tehát, hogy az elefántcsontparti védő szinte tökéletes mérkőzésen van túl.

NEGATÍVUMOK
Paul Pogba nem felelt meg

Nem az annak idején rekordáron leigazolt francia középpályásról szólt a tegnapi mérkőzés. Több komoly technikai hibát is vétett, amelyek közül a legveszélyesebb kétségtelenül a 31. percben elkövetett bakija volt, amelynek köszönhetően Zapata támadhatta a manchesteri kaput, s csak azért nem került igazi ziccerbe, mert Bailly tisztázni tudott. Pogba az első félidő végén néhány percen belül kétszer is labdát vesztett, ami nem feltétlenül jellemző rá. A francia válogatott játékosának csupán 80%-os volt a passzpontossága, ami jócskán elmarad a tőle megszokott szinttől és a posztja által támasztott elvárásoktól is. Támadásban annyit lehet megemlíteni vele kapcsolatban, hogy a 20. percben remekül találta meg Ronaldót, akinek fejeséből viszont nem született gól. Összességében véve Pogba nagyon gyenge estén van túl, amit szeretne minél előbb elfelejteni.

Harry Maguire nem volt jó

Az angol csapat védelmében Varane kidőlése mellett az okozott még sok nehézséget, hogy Harry Maguire sem fogott ki jó napot. A Zapata-Ilicsics duóval szemben az angol védőnek kevés sikerélménye volt, különösen a termetes kolumbiait nem tudta fogni. Az Atalanta második góljában neki volt talán a legnagyobb felelőssége, mert Zapata szinte játszi könnyedséggel tudta megverni őt. Maguire itt kis híján kiállítatta magát, mert amennyiben veszélyes szerelésénél Zapata dobja magát, akkor szinte biztosan a piros lapot mutatta volna föl neki a bíró. Néhány perccel később labdát vesztett Ilicsiccsel szemben, ami nagyon veszélyes helyzetet teremtett, ám csapata szerencsésen megúszta ezt. Ettől függetlenül Maguire is hamar túl akarja tenni magát ezen az estén.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: AFP / MARCO BERTORELLO

Leave a Reply