A kerékpársport sem kér a kétévenkénti focivébéből

Nem csak a labdarúgásban vált ki óriási vitát a nemzetközi szövetség azon elképzelése, hogy 2026 után minden második évben rendezzenek világbajnokságot. A focivébé ugyanis rendre más, szintén nagy presztízsű sporteseményekkel átfedésben zajlik, emiatt pedig ezek az események átmenetileg veszítenek marketingértékükből és közönségük is kisebb. Igaz ez a világ legrangosabb kerékpárversenyére, a Tour de France-ra is, amelynek vezetői tartanak tőle, hogy a kétévenkénti világbajnokság miatt minden páros évben kisebb figyelem hárulna a három héten át tartó viadalra, s ez közép- és hosszútávon komoly problémákat okozhatna anyagi szempontból. A Nemzetközi Kerékpáros Unió (UCI) elnöke szintén aggodalmának adott hangot, s többek között azt is megjegyezte, hogy a kerékpár mellett más sportágak is rosszul járhatnak, ha minden második esztendőben labdarúgó-világbajnokságot rendeznének.

Aggódik a kerékpározás világa és különösen a sportág első számú versenyének, a Tour de France-nak a szervezői a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azon komoly fölháborodást kiváltott, de egyelőre minden áron erőltetett elképzelése miatt, miszerint 2026-tól kezdve az eddigi négy helyett kétévenként kerülne sor a világbajnokságra. Az ötletet a foci világában is rengetegen támadják, azonban félő, hogy a szegény, elsősorban afrikai, ázsiai és közép-amerikai országok támogatásával a FIFA elfogadtathatja a javaslatot még úgy is, hogy a sportágban vezető hatalomnak számító Európa és Dél-Amerikai egyhangúlag ellenzi azt, csak ugye létszámban kisebbségbe szorul.

David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Unió (UCI) elnöke az AFP francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában beszélt arról, hogy a sportág vezetői és szereplői aggódva figyelik a focivébé körüli helyzetet. “A kerékpározás világára és különösen a sportág csúcseseményére, a Tour de France-ra nézve aggasztó következményei lehetnek, ha megvalósul a világbajnokság kétévenkénti rendezése” – mondta a francia sportvezető.

“Azt látjuk, hogy minden negyedik évben, amikor a világbajnokság zajlik, kicsit csökken a Tour de France és egyébként a többi, a vb-vel részben vagy egészben egyidőben zajló nemzetközi sportesemény nézettsége is. Ennek oka az, hogy a labdarúgó-világbajnokság mára akkora súlyt képvisel, hogy egyszerűen elvonzza a befektetőket és a szponzorokat a többi esemény elől, ezáltal más sportágakra is hatást gyakorol”.

Lappartient hozzátette, hogy a világbajnokság amellett, hogy a sportnaptár összeállításában is problémákat állít a többi verseny szervezői elé minden negyedik év júniusában és júliusában, “monopolizálja az eszközöket”, azaz szinte teljesen magára vonzza a nemzetközi média figyelmét, aminek következtében a többi sportesemény iránt kisebb a figyelem.

“Az Olimpiai Játékok kisebb hatást gyakorolnak a Tour de France-ra, hiszen amikor olimpia van, akkor mindig úgy időzítjük a versenyt, hogy legalább egy héttel a játékok kezdete előtt véget érjen. Amennyiben viszont Gianni Infantino FIFA-elnök javaslata megvalósul, akkor egészen biztos, hogy minden olyan évben, amikor világbajnokságot rendeznek, a Tour de France-ra nézve lesznek következményei a két esemény ütközésének. Tudjuk, hogy a hirdetők és a médiumok költségvetései nem nyújthatóak akármeddig, s aligha kell válaszolnom arra a kérdésre, hogy a kettő közül melyik esemény járna pórul, amikor az anyagiakról van szó” – mondta el David Lappartient.

Három sportág igazán érintett

Az UCI elnöke arról is szót ejtett, hogy nem csak a Tour de France-t érinti a labdarúgó-világbajnoksággal való időbeli ütközés, hanem többek között a svájci körversenyt, a Dauphinét, valamint a nemzeti bajnokságokat is, mivel ezek jelentős részét júniusban szokták megrendezni. Az azonban teljesen egyértelmű, hogy a francia körversenyt érinti a leginkább a focivébé, mivel a Tour de France az egyetlen kerékpárverseny a világon, amelyet közel 200 országban közvetít a televízió.

Christian Prudhomme, a Tour de France versenyigazgatója elmondta, hogy a verseny olyan nagy sporteseményekkel van egy szinten, mint a wimbledoni teniszbajnokság, s ugyan mindkét rendezvény erőteljesen vonzza a nézőket és a támogatókat is, de lehet tartani tőle, hogy számottevő csökkenés fog beállni a médiaérdeklődésben, mivel ennek a két eseménynek a szponzorai kevesebb reklámfelülethez jutnak, mint a labdarúgó-világbajnokságot támogató cégek.

“A rajongóink hűségesek maradnak ma és a következő években is, azonban a médiában csökkenni fog a Tour de France megjelenéseinek száma, s ezáltal kevesebb új szurkoló fog csatlakozni a versenyt követők népes táborához” – tette hozzá Prudhomme.

David Lappartient arról is beszélt, hogy más nemzetközi szövetségek is aggódnak a FIFA erősen vitatható és teljesen sportszakmaiatlan elképzelése miatt: “A tenisz, a kerékpár és a golf talán a három legjobban érintett sportág. Azt is látni kell ugyanakkor, hogy a labdarúgásban belső viták folynak a javaslatról, nekünk pedig nem célunk beleszólni a FIFA működésébe, amellyel egyébként kapcsolatban állunk”.

Lappartient ugyanakkor azt is leszögezte, hogy “bizonyos elégedetlenség” mindenképpen a felszínre törhet, amennyiben a FIFA-ban elfogadják a kétévenkénti vb-rendezést. Az UCI elnöke azt tervezi, hogy levelet ír Gianni Infantinónak, amelyben leírja a nemzetközi sportági szakszövetségek aggályait, egyben arra is készül, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon keresztül a teljes olimpiai mozgalmat is megszólítsa, hogy az vállaljon szolidaritást a három sportággal.

Az való igaz, hogy elsősorban a kerékpár, a tenisz és a golf érintett a focivébé által, de azért ide lehet még sorolni a Forma-1-et is, amely éppen tegnap jelentette be 2022-es versenynaptárát, amelyben a szezonzáró Abu-Dhabi Nagydíjat november 18. és 20. közötti hétvégére tervezik, vagyis a mostani időpontjánál majd’ egy hónappal korábbra, hogy a Katarban rendezendő labdarúgó-világbajnoksággal (november 17. – december 18.) lehetőleg ne ütközzön a száguldó cirkusz finise.

Az F1 általában nem szokott változtatni nyári menetrendjén a focivébé miatt, s a megszokott időpontokban rendezi meg azon európai futamait, amelyekre a világbajnokság idején szokott sor kerülni. A versenyek helyszíni látogatottságát nem igazán szokta befolyásolni a világbajnokság, azonban a televíziós nézettség és a médiafigyelem itt is némi csorbát szenved. Az autósportok csúcskategóriájának vezetőit azonban sosem izgatta különösebben ez az átfedés, hiszen a szezon legfontosabb része, az őszi finis nem szokott nagy nemzetközi sporteseményekkel ütközni. Tehát nem számítok arra, hogy a Forma-1-ben is gondokat okozna a kétévenkénti vb-rendezés, bár azt nem tartom kizártnak, hogy a sorozat üzleti eredményein azért érezhető lesz ennek hatása, s akkor lehet, hogy a világbajnokság vezetőinek el kell majd gondolkodniuk azon, hogy mi legyen.

Addig is csak abban tudunk bízni, hogy meghiúsul a kétévenkénti labdarúgó-világbajnokság, mint ahogy a 48 csapatos torna is, mivel mindkét “újításnak” kizárólag anyagi okai vannak, semmi sportszakmaiság nincsen mögötte.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart! – Sportudvar Prémium

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply