Újpest: Duchatelet maradna, Lőw és a többi legenda változást sürget

Az Újpest finoman szólva is katasztrófálisan kezdte a labdarúgó-bajnokság új idényét. A lila-fehér együttes a legutolsó, 1998-ban megszerzett bajnoki cím óta a legrosszabb szezonkezdetét kénytelen elkönyvelni, ugyanis nyolc forduló után csupán három pontja van, s ezzel természetesen az utolsó helyen áll a tabellán. A rengeteg innen-onnan összeszedett középszerű légióssal teletűzdelt csapat legutóbbi mérkőzésén gyalázatos játékkal nagyon simán kikapott a másik kiesőjelölttől, a Gyirmóttól odahaza, s most már a még megmaradt szurkolók türelme is kezd elfogyni. Az öt hónappal ezelőtt még Magyar Kupát nyert fővárosi klubnál évek óta problémák vannak, ám ezek előidézője, a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet egyelőre nem óhajt távozni, bár állítása szerint megfelelő ajánlat esetén kész átadni az egyesületet. Lőw Zsolt, a Chelsea másodedzője, az Újpest korábbi labdarúgója és nevelése szerint magyar tulajdonosi körnek kellene átvennie a klubot, míg több más korábbi nagy játékos elszomorítónak tartja a mostani helyzetet.

Nem szívesen néznek rá az Újpest szurkolói, de minden bizonnyal a klub vezetői, játékosai és alkalmazottai sem a labdarúgó NB I aktuális tabellájára, ugyanis a lila-fehérek az utolsó helyet foglalják el a pontvadászatban, s nyolc forduló alatt mindössze három döntetlent tudtak összehozni. Ez a finoman szólva is gyatra szezonkezdet annak tükrében döbbenetes, hogy ez a csapat május 3-án Magyar Kupát nyert a MOL Fehérvár ellen. A nem erős bajnoki rajt magyarázata lehetne a nyári nemzetközi kupaszereplés, de akkor, amikor még október elején is nyeretlenül áll egy csapat a tabellán, már nem lehet ezzel takarózni.

Az Újpest súlyos sportszakmai válságban van – ezzel aligha mondok újat azoknak, akik figyelemmel kísérik a Megyeri úton történő eseményeket. A klubot lassan tíz éve tulajdonló belga üzletember, Roderick Duchatelet regnálása alatt egymást érték a botrányok. Elég csak a 2017 nyarán kipattant, s éveken át tartó bírósági pereskedésbe torkollott címervitára gondolni, ami azért pattant ki, mert a klubvezetés új címert szeretett volna az ősi embléma helyett. Az új címerre ezt a kifejezést nem is túl szerencsés ráragasztani, mert – ahogy akkoriban fogalmaztam – egy, a képzőművészeti iskolát 2-esekkel, 3-asokkal végigdöcögő középszerű grafikus is jobbat tudna rajzolni a wc-ülőkére hajazó logónál. A szurkolók föl voltak háborodva a címercsere miatt, s azóta bojkottálják a mérkőzéseket. A helyzeten az sem javított, hogy tavaly óta egy hibridcímere van a klubnak – az új mellé odabiggyesztették a régit, de ez így ebben a formában egy nagy vicc, mivel sehol a világon nincs hasonló “megoldás”.

A másik feszültségforrást az jelenti, hogy az Újpest eredményei az elmúlt években jelentősen visszaestek. Amíg a csapat a 2000-es évek egészében stabil élcsapat volt, a 2010-es években, Duchatelet megérkezésével elkezdett szépen visszacsúszni, s hol középcsapatként, hol pedig a kiesés elől menekülő kiscsapatként szerénykedett az NB I-ben – idén úgy tűnik, az utóbbi szerep fog hárulni a Lilákra. Az egyetlen üdítő kivételt a 2017-2018-as szezon jelentette, amikor bronzérmes lett a gárda. Az újpesti csapat 2013 óta ötször lett 6., egyszer-egyszer pedig 5. és 7., vagyis ehhez viszonyítva is rendkívül pocsék az együttes mostani szereplése, de a nyolc forduló utáni pontszámok tekintetében még szembetűnőbb a különbség: 2013 óta egy kivételével minden idényben legalább 10 pontja volt ennyi játéknap elteltével az Újpestnek, a mostani szezon a második, amikor ez nem jött össze, de amikor nem volt tíz egysége a csapatnak (2013-14), akkor is kilenccel rendelkezett, tehát a mostani három pontocska egészen kilóg az eredménysorból.

Most sokan próbálják elemezgetni a mélyrepülés okait, hátterét. Az elmúlt esztendők visszaesése véleményem szerint egyértelműen annak tudható be, hogy a Duchatelet-féle vezetőség – több más magyarországi klubhoz hasonlóan – inkább hazájukban is szinte ismeretlen, nagy karriert befutni nem tudó (elsősorban belga) légiósokat, illetve balkáni és afrikai labdarúgókat vásárolt, miközben utánpótlásából alig-alig került föl valaki a felnőtt csapathoz, s a kevés magyar játékos közül sem kap mindenki rendszeres játéklehetőséget – ez utóbbira jó példa Szakály Péter, aki ebben a bajnoki kiírásban eddig mindössze négy meccsen tíz percet játszott, pedig nem is oly régen még a Loki alapembere volt, s Felcsúton és Újpesten is több időt kapott.

A másik komoly sportszakmai probléma az, hogy az együttest magyar viszonylatban rendkívül hosszú időn át, 2013 és 2020 között több-kevesebb sikerrel irányító Nebojsa Vignjevics távozását követően sem a szerb Predrag Rogan, sem pedig a közel egy éve kinevezett, korábban a Vasasnál dolgozó német Michael Oenning (utóbbi legalábbis egyelőre) nem képes a csapatot ütőképessé varázsolni. Ennek oka nem feltétlenül az illető szakemberek alkalmatlanságára vezethető vissza, hanem sokkal inkább arra, hogy rengeteg, innen-onnan összehalászott középszerű labdarúgó van a keretben, akikből irtó nehéz egy jó csapatot formálni. A Nemzeti Sport Online több újpesti legendát is megkérdezett a csapat mostani helyzetéről, s Dunai Antal, Fazekas László és Szlezák Zoltán is egyetértett abban, hogy komoly problémát jelent a kommunikáció, a közös nyelv hiánya, ezáltal pedig nem jöhet létre csapategység.

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy amíg a Ferencváros és a Kisvárda, amelynek keretében és szakmai stábjában egyaránt a magyarok számítanak légiósoknak, s ugyancsak nem éppen a legnagyobb minőséget képviselő focistákat szedik össze a világ kis túlzással minden fertályáról, de mégis ott vannak a tabella elején, addig az újpesti “világválogatott” miért kullog a mezőny végén?

Minden bizonnyal ennek oka is az, amit föntebb már említettem, hogy komoly feszültségek vannak a klub háza táján, ráadásul a tulajdonos nem is tesz annyi pénzt az egyesületbe, amennyire szükség volna. Duchatelet amúgy sem egy pénzügyi zseni, hiszen sokan emlékezhetünk arra, amikor az újpesti fociklub becsődölt és csak a tulajdonjognak egy új társaságba – nem éppen szabályos módon – történő áthelyezése mentette meg a csapatot az NB I-ből történő kizárástól, igaz, az európai kupákból három évre száműzték az együttest. A megfelelő szponzorok is hiányoznak Újpestről. Bár a Szusza Ferenc Stadionban sok támogató reklámtáblája látható, ám ezek többsége nyilván nem tud vagy nem akar sok pénzt befektetni a klubba.

A helyzet tehát súlyos, így természetesen egyre nagyobb nyomás helyeződik Roderick Duchatelet vállára is, akit a Nemzeti Sport ma reggel szólaltatott meg az Újpest sanyarú helyzetével kapcsolatban. A belga tulajdonos a 33 éve nem látott pocsék szezonkezdetet több okkal magyarázta, így pl. a sok sérülttel, a “meglepően hosszú időre” eltiltott labdarúgókkal és a sorozatos vereségek okozta mentális csapásokkal. Állítása szerint videós összeállítást készítettek a gyengélkedés okairól. Arról is kérdezték, hogy lényegében együttmaradt a csapat a tavaszi MK-győzelem óta, s akkor mégis miért ennyire gyenge most az együttes. Duchatelet erre azzal felelt, hogy a nyáron eltávozott Vincent Onovo hiánya komoly problémát jelent. Ezt el is hiszem, de szerintem nem egy játékos eligazolásával kellene összefüggésbe hozni a kritikán aluli szereplést.

Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa nincs könnyű helyzetben (Forrás: goal.com)

A belga tulaj természetesen elképzelhetetlennek tartja a kiesést, mivel úgy látja, hogy minőségi keret van Újpesten, a hiányposztokon pedig januárban tudnak majd erősíteni. A Gyirmót elleni vereség szerinte Csertői Aurélnak, a győriek edzőjének érdeme, aki remekül fölkészítette csapatát arra, hol kell megsebezni az Újpestet. A lila-fehér játékosok lelketlen, szenvedélymentes játékának okát is ebben látja, mivel előzőleg mindenki könnyed győzelmet várt. A mérkőzés utáni mezlevétellel és spontán tüntetéssel kapcsolatban az a véleménye, hogy nem szurkolók, hanem tiltakozók demonstráltak a stadion előtt a klubvezetés ellen. “Ha a meccs alatt nem tudják buzdítani a csapatot, a lefújás után se kezdjenek magánakcióba.

És ha már a drukkerek szóba kerültek, Duchatelet-t arról is kifaggatta az újságíró, hogy mi a véleménye az alacsony nézőszámról. A B-közepet (a tiltakozókat) nem hiányolja, a két kapu közötti lelátórészről hiányzókat viszont annál inkább.

Végül természetesen szó esett Michael Oenningről is, akivel szemben (egyelőre) él a tulajdonos bizalma. “Nem az edzőváltás a megoldás. Michael Oenninget remek szakembernek tartom, de meg kell találni az egyensúlyt a csapatban. Minden játékosnak tudnia kell, mi a feladata az adott poszton, és mindenkinél fenn kell tartani a motivációt”. Duchatelet hozzátette, csak akkor döntene az edzőváltás mellett, ha “nincs más megoldás és nincs fejlődés”. Szerinte ebben az idényben eddig csak a Gyirmót ellen játszott nagyon rosszul a csapat, miközben a Ferencváros vagy éppen a Debrecen ellen viszonylag jó focit mutatott be. Ez igaz is. Az már más kérdés, hogy mikor fogja úgy érezni Duchatelet, hogy nincs más megoldás. Vajon még idejében rájön erre, ha marad a bruttó eredménytelenség? Hamarosan talán kiderül.

Mint ahogy az is, hogy lesz-e új tulajdonos Újpesten. Már lassan egy éve hallani, olvasni különböző pletykákat arról, hogy magyar és külföldi érdeklődők is vannak a IV. kerületi klub iránt, ám egyelőre senki sem tette le a Duchatelet által kért vételárat az asztalra. Az év első felében a MOL Fehérvárt birtokló Garancsi István nevét lehetett hallani a Szusza-stadion környékén, mint leendő tulajdonost, mostanában azonban már egy tehetős ázsiai befektető érdeklődése lehet napirenden. Az üzletember még ebben a naptári esztendőben színre léphet, ám mivel az utóbbi években számos pletyka kelt szárnyra, majd halt el ebben a témában, érdemes óvatosan kezelni a híreket. Az Újpest FC ügyvezetője, Berta Csaba a sportnapilapnak mindenesetre egyértelműen fogalmazott a kérdésben: „Miért kellene egy klubnak, amely csak a hivatalos oldalán és hivatalos platformokon kommunikál, belebocsátkoznia pletykákba, vagy egyáltalán reagálni rá. Ha bármelyik klubnál tulajdonosváltás történik, azt a hivatalos sajtótájékoztatón jelentik be.”

Egy biztos, ázsiai befektetők eddig még nem tűntek föl a magyar fociban, úgyhogy ha esetleg ebből a híresztelésből bármi is megvalósulna, az egy kuriózum lenne. Mint ahogy az volna az Újpest NB II-es tagsága is, ugyanis 1912 óta folyamatosan az élvonal tagja a húszszoros bajnokcsapat.

A tulajdonoskérdéssel, meg egyáltalán az Újpesttel kapcsolatban is kifejtette a véleményét Lőw Zsolt, a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea másodedzője, aki egy egyetemi előadás miatt hétfőn hazalátogatott, s interjút adott az M4 Sportnak. Lőw megjegyezte, fájó látnia, hogy szeretett klubja hosszú évek óta lefelé csúszik, noha az újpesti szurkolók megérdemelnének egy olyan csapatot, amely a legjobbak között van Magyarországon. A maga részéről ezt leginkább egy magyar tulajdonosi körrel tudja elképzelni, de ő maga is, amivel csak tudja, mind a mai napig segíti az UTE-t.

Nagyon-nagyon fájó pont ez nekem. Gyönyörű időszakot töltöttem Újpesten, 1988-ban, 9 évesen igazoltak le, és az egész gyermekkoromat ott töltöttem, 14 éven át voltam a klub labdarúgója. Vannak olyan szlogenek, hogy “nekem lila a vérem”, azt gondolom, 14 éves újpesti múlttal, én ezt tényleg elmondhatom. A családom a mai napig ott él, nagyon nehéz azt megélni, ami az elmúlt években történik. Nem akarok hibást keresni, a lényeg az, hogy hosszú évek óta csúszik le az újpesti foci, pedig Újpest is megérdemelne egy olyan tulajdonosi kört, amely arra szintre emeli, ami megilleti, hogy újra Magyarország legjobb klubja lehessen.

Lőw Zsoltnak is megvan a nem éppen hízelgő véleménye az Újpest helyzetéről (Forrás: Profimedia/csakfoci.hu)

Újpesten tehát egyre nagyobb a problémahegy, s bizony az, hogy nyolc forduló elteltével sereghajtó a lila-fehér együttes, a közelmúlt eredményei és az elmúlt szezonok nagynevű kiesőinek számító klubok belső viszonyai alapján eléggé vészjósló a folytatásra nézve. Amióta a mostani létszám érvényesül az NB I-ben, csak kevés csapatnak adatott meg, hogy végül bennmaradjon. Kiesett többek között a Haladás, a Debrecen és a Diósgyőr is a gyenge rajt után. Szombathelyen voltak problémák a klubon belül, amit elsősorban az új stadion megépítése által előidézett nem kicsit anyagi terhek viselése idézett elő, s ez oda vezetett, hogy a Haladás ma az NB II-ben szerepel. A Lokiról többször írtam cikket annak kapcsán, hogy az előző tulajdonos hanyagsága vezetett elsősorban a 2020-as kieséshez, s csak a búcsú után indult el a változás, aminek eredményeként a DVSC rögtön visszajutott az élvonalba. Nagyon nem lennék meglepve, ha az Újpestre is hasonló jövő várna, s lehet, hogy rá is férne a klubra egy ilyesfajta tisztítótúz, hátha később ismét a nagycsapatok között emlegethetjük majd.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart! – Sportudvar Prémium

A kiemelt kép forrása: infostart.hu

Leave a Reply