Vihar a medencében

Az Európai Úszószövetség (LEN) a múlt hétvégén Magyarországon tartotta idei rendes kongresszusát, amelyen sok döntést hoztak az illetékesek. A hazai sajtó elsősorban arról számolt be, hogy a LEN jelentős összegekkel támogatja a nemzeti szövetségek munkáját, azonban született egy igen kemény határozat is. Egyre többen állnak szemben a szövetség olasz elnökével, akit rendszeresen a korrupció vádja ér. Paolo Barelli ugyan mindent tagad, de ma már rendőrségi nyomozás is zajlik a LEN ellen Svájcban, s az egyre több gyanús ügy oda vezetett, hogy 24 szövetség közös petícióban fejezte ki a vezetéssel való szembenállását, s bizalmi szavazást kezdeményezett, amelyet Barelli elvesztett, így jövő februárban rendkívüli tisztújításra kerül sor.

Az Európai Úszószövetség (LEN) a múlt hétvégén, a Vizesgála apropóján Budapesten tartotta idei rendes közgyűlését, amelyen több döntés is született, ám ezek közül kiemelendő az a bizalmi szavazás, amelyet az olasz Paolo Barellivel, a szövetség tavaly még nagy többséggel újraválasztott elnökével szemben 24 nemzeti szövetség kezdeményezett. Az Európa mindenkiért elnevezésű csoportba tömörült országok egy közös petíciót nyújtottak át Barellinek és a LEN elnökségének a kongresszuson, amely lényegében hadüzenetnek tekinthető.

Az aláírók a nyilatkozatban kifejezik a LEN pénzügyeinek kezelésével, a szövetség átláthatatlanságával kapcsolatos kritikáikat, s kijelentik, hogy elveszítették bizalmukat a jelenlegi vezetéssel szemben, ezért bizalmi szavazást kértek, hogy megbuktathassák Barellit. Ezt a belső ellenzéket António José Silva, a portugál, és Josip Varvodic, a horvát szövetség elnöke vezeti. Silva a nemzetközi szövetség, a FINA döntéshozó testületének, a Bürónak is tagja.

António José Silva, a portugál szövetség elnöke az egyik vezetője a LEN elnökségével szembenálló csoportnak (Forrás: Portugál Úszószövetség)

A bizalmi szavazást fölvették a kongresszus napirendjére, ám előtte még lebonyolították a LEN éves pénzügyi beszámolójáról szóló voksolást. A szavazó küldöttek közül 47-en fogadták el a jelentést, 43-an ellene szavaztak, 2-en pedig tartózkodtak. Barelliék tehát ezt a szavazást még túlélték, ám a bizalmi voksolás már ellenkező eredményt hozott: 46-an jelentették ki voksukkal, hogy elvesztették az elnökségbe vetett bizalmukat, 44-en kiálltak a vezetőség mellett, 2-en pedig tartózkodtak a szavazástól. A LEN elnöksége tehát lényegében meg lett buktatva, ugyanis ez a döntés azt jelenti, hogy rendkívüli tisztújító kongresszusra fog sor kerülni, amelyet 2022. február 5-én Párizsban rendeznek meg.

Mi vezetett mégis ide? Még márciusban a svájci rendőrség házkutatást tartott a LEN-nek a svájci Nyonban található irodájában, ahonnan különböző dokumentumokat vittek el, mivel pénzügyi szabálytalanságok és hűtlen kezelés gyanúja merült fel. Az intézkedésre Bartolo Consolo, a svájci szövetség korábbi elnökének feljelentése nyomán került sor, aki a LEN végrehajtó bizottságának több tagjával, illetve a svájci és az olasz ügyészséggel is közölte aggályait. A nyomozás azóta is tart, eredménye még nincs, viszont annyit lehet tudni, hogy azzal az időszakkal kapcsolatban folyik a vizsgálódás, amikor már szintén Barelli volt a LEN elnöke, a főtitkári feladatokat pedig ezt a tisztséget ma is betöltő David Sparkes, a brit szövetség korábbi vezetője látta el, ugyanakkor a szövetség pénztárnoka egy bizonyos Gyárfás Tamás volt, aki ellen éppen ezen a héten folytatódott a Fenyő-gyilkosság bűnpere, amelyben előre kitervelten elkövetett emberölésre való felbujtással vádolják, s csak azért van szabadlábon, mert kifizette a százmilliós óvadékot.

A svájci hatóságok azzal gyanúsítják Barellit, Sparkes-t és Gyárfást, hogy öt éven keresztül hatszámjegyű összegeket fizettek ki harmadik felek részére a szövetség végrehajtó bizottságának és tagságának tudomása nélkül. A LEN tagadja a vádakat, amelyek szerinte hamisak.

Bartolo Consolo (balra) feljelentése nyomán többek között Gyárfás Tamás is gyanúba keveredett (Forrás: Getty Images)

A belső ellenzék azonban petíciójában többek között azt is sérelmezi, hogy az elnökség nem számolt be a közgyűlésnek a pénzügyi problémákról és az azokkal kapcsolatban indított svájci nyomozásról, de azért is támadja a LEN vezetését, mert “haszontalan és szégyentelen” jogi küzdelmet folytat a FINA-val, amelynek hatalmas költségeit sportszakmai projektekre lehetne fordítani. Paolo Barelli – a petíció tanúsága szerint – nem tűri meg az őt támadók véleményét, elnyomja ellenfeleit és bünteti is őket. Azt is furcsállják az ellenzék tagjai, hogy a LEN rendszeresen a választás előtti és utáni évben és magában a tisztújítás évében nyújt pénzügyi támogatást a nemzeti szövetségeknek.

Az aláírók azt is szemére vetik Barellinek, hogy az ő és az elnökség tagjainak viselkedése és hozzáállása Európa elszigetelődéséhez vezet a FINA-családon belül, s nem védi megfelelően az európai szövetségek érdekeit. Az ellenzék a rendkívüli kongresszus napirendjére is tett javaslatot a petícióban, ugyanis az új elnökség megválasztása mellett a nyoni LEN-iroda vezetőinek elbocsátását és új tisztségviselők kinevezését is követeli.

Paolo Barellit tavaly novemberben még elsöprő, 86:13-as szavazataránnyal választották meg harmadik alkalommal a LEN elnökévé négy évre egyedüli kihívójával, a francia Gilles Sezonale-lal szemben. A rendkívüli tisztújítást kiharcoló ellenzéki csoport közé tartozik a portugál és a horvát szövetségen kívül többek között a német, a francia, az orosz, a görög és a svájci szövetség is. Arról, hogy a Magyar Úszószövetség milyen álláspontot képvisel az ügyben, nem tudni. A LEN honlapján a hét elején közzétették a budapesti kongresszusról szóló összefoglalót, benne az elfogadott pénzügyi beszámolóval, viszont a bizalmi szavazásról és a jövő februárra kitűzött rendkívüli kongresszusról nem tettek említést. A cikkben ellenben szó esik arról, hogy Barelli javaslatára 416 millió forintos támogatást szavaztak meg a szerény anyagi lehetőségekkel küzdő szövetségek számára, hogy elindíthassák versenyzőiket a novemberi, kazanyi rövidpályás úszó Európa-bajnokságon.

“A LEN bevételeinek nagyobb részét kell újraelosztanunk, mert meggyőződésünk, hogy ez a jó kormányzás alapelve” – idézi Barellinek a kongresszuson elhangzott mondatait a LEN honlapja.

Tehát jövő februárban rendkívüli tisztújító kongresszusra kerül sor az Európai Úszószövetségben, amely forró ősz és tél elé nézhet az európai úszóközösség megosztottsága és a folyamatban lévő nyomozások miatt is. Ennek az ügynek ráadásul magyar szálai is vannak, úgyhogy kíváncsian várom, mi fog kiderülni a közeljövőben ezzel kapcsolatban, már ha kiderül bármi is…

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Támogasd a Sportudvart, hogy tovább fejlődhessen – Sportudvar Prémium

A kiemelt kép forrása: LEN

Leave a Reply