Sheriff Tiraspol: Rég nem látott fekete ló a Bajnokok Ligájában

Sporttörténelmi mérkőzésre kerül sor ma este Tiraspolban, ugyanis a Sheriff együttese első moldáv csapatként bemutatkozhat a labdarúgó Bajnokok Ligája főtábláján. A szakadár Transznisztriát képviselő csapat a Sahtar Donyeck elleni hazai összecsapással kezdi meg BL-szereplését, majd a későbbiekben a Real Madridot és az Internazionalét is vendégül láthatja. Igen különösen viszonyulnak a csapat szerepléséhez a moldávok, hiszen amíg a senki által el nem ismert, magát függetlennek tartó Transznisztriában mindenki meg van őrülve a gárdáért, addig Moldovában már korántsem ez a helyzet.

Az elmúlt évek legnagyobb meglepetése volt a Bajnokok Ligája selejtezőjében az, hogy a Sheriff Tiraspol a kvalifikáció utolsó fordulójában kiejtette a tavasszal még Európa Liga-negyeddöntőt játszott Dinamo Zágrábot. A moldáv együttes hazai pályán 3:0-ra verte a horvátokat, Zágrábban pedig a 0:0 bőven elegendő volt számára ahhoz, hogy a kis kelet-európai ország történelmének első BL-főtáblás labdarúgócsapata legyen. Ennek eredményeként most olyan együttesek látogatnak el Moldovába, mint a Sahtar Donyeck, s az országban minden bizonnyal most először megforduló, 13-szoros BL-győztes Real Madrid és a háromszor a csúcsra érő Internazionale.

Ma este a Sahtar érkezik Tiraspolba, Transznisztria fővárosába. A hivatalos nevén Dnyeszter Menti Köztársaság egy 470 000 lakost számláló, Moldovának a Dnyeszter folyótól északkeletre található területeit magában foglaló, oroszbarát szakadár köztársaság, amelynek függetlenségét azonban Oroszországon kívül egyetlen ország sem ismeri el. Az orosz katonák által védett terület 1991-ben, a Szovjetunió összeomlásának idején kiáltotta ki függetlenségét, de számos más, egykori szovjet tagköztársaságban található szakadárterülethez hasonlóan státusa mindmáig tisztázatlan.

Ebből fakadólag Transznisztriának nincsen az UEFA által elismert bajnoksága és válogatottja sem, így a Sheriff Tiraspol a moldáv bajnokságban szerepel, s ha akad a keretben moldáv labdarúgó, akkor ő a moldáv válogatottba kerülhet be. A csapat keretében azonban alig találni hazai játékost. A csapat vasárnapi bajnoki mérkőzésén a kezdőcsapatban föleg brazil és görög légiósok kaptak helyet, de találunk a névsorban kolumbiaiakat, sőt, még egy luxemburgi focistát is. Összesen egy moldáv labdarúgó játszott kezdőként azon a találkozón. Ismerős a szituáció, ugye?

Lehet, hogy alig vannak moldávok a keretben, de a Sheriff Tiraspol a moldáv bajnokság elmúlt 21 kiírásából 19-et megnyert, amihez fogható elképesztő dominanciára aligha van példa az európai labdarúgásban manapság. A hatalmas sikerszéria ellenére Moldovának a Dnyesztertől délnyugatra található területein élő, többségében románajkú lakosság körében a tiraspoli csapat nem örvend nagy népszerűségnek, s akkor még finoman fogalmaztam. Jurij Vernidub, a Sheriff ukrán vezetőedzője ugyan szeretne hinni abban, hogy a sport nem keveredik össze a politikával, de ez sajnos a valóságban nagyon is így van. Cristian Jardan chisinaui sportújságíró elmondta, hogy nem látja okát annak, miért is kellene lelkesednie azért, mert ugyan hazájának most először van BL-főtáblás csapata, de az a szinte kizárólag oroszajkúak lakta, s magát függetlennek tartó Transznisztriát képviseli.

“Ez a csapat egy szeparatista enklávét képvisel, amely a korrupcióból, a csempészetből és a szürkegazdaságból tartja fönn magát, s ezzel közvetlenül súlyos károkat okoz a Moldovai Köztársaság költségvetésének és érdekeinek” – hangoztatta Jardan. Itt érdemes megjegyezni, hogy a klub nevében a Sheriff kifejezés az egyesület mögött álló konglomerátumra utal, amelynek tulajdonában van Moldova összes szupermarkete, rengeteg benzinkútja, ezen kívül pedig mobilhálózatot is üzemeltet, s tokhaltermesztéssel és konyakfőzéssel is foglalkozik. Az óriáscéget két háborús veterán hozta létre. Egyikőjük, Victor Gushan a klub elnöke, aki egyben a Sheriff-cégbirodalom feje is, amely Transznisztria gazdaságának túlnyomó részét uralja és a helyi politikában is erős befolyása van. A Sheriff által Tiraspolban létrehozott sportkomplexum értékét 57,4 milliárd forintra becsülik – ebben benne van két, egyenként 13 000 és 9000 férőhelyes stadion, egy sportpalota és 16 darab edzőpálya.

Ami a csapat Moldován belüli megítélését illeti, Jurij Vernidub – akinek hazájában, Ukrajnában szintén vannak oroszbarát szakadár területek, pl. a Donyecki Népköztársaság – abban bízik, hogy csapatának BL-kalandja egyesíteni fogja Moldovát és Transznisztriát. Ez nem valószínű, hogy sikerül, még úgy sem, hogy a Moldáv Labdarúgó Szövetség közösségi oldalán gratulált a Sheriffnek a csoportkörös szerepléshez.

A Sheriff Tiraspol egyébként nem először szerepelhet az európai klublabdarúgás színpadán az ősszel, hiszen az elmúlt 12 évben négyszer is bejutott az Európa Liga csoportkörébe (2009-10, 2010-11, 2013-14, 2017-18), s az ott lejátszott 24 mérkőzéséből 5-öt is meg tudott nyerni, s egyik évben sem maradt győzelem nélkül, igaz, a továbbjutás egyszer sem jött össze. Most óriási bravúr lenne, ha bárkit le tudna győzni a moldáv együttes, igaz, erre a legnagyobb eséllyel éppen ma este, a Sahtar Donyeck elleni hazai találkozón pályázhat.

A transfermarkt.de a csapat értékét 11,8 millió euróra taksálja, miközben a Real Madrid esetében ugyanez az összeg 783,5 millió euró, de még a Sahtar esetében is 183,8 millió. Bizonyára akad olyan játékosa a Real Madridnak és az Internek, de talán még a donyeckieknek is, aki egymagában többet ér, mint a teljes tiraspoli keret. Ettől függetlenül a transznisztriai csapat szeretné megmutatni, hogy Európa ezen részében is tudnak focizni az emberek, s ahogy a 61 éves Igor Troscsinszki, aki 1997, a klub alapítása óta Sheriff-szurkoló, elmondta, egyre többen fogják megismerni ezt a nem létező országot. Ez biztos így lesz.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Twitter

Leave a Reply