Magyar-angol: Megérdemelt súlyos vereség

Előzetesen sokan reménykedtek abban, hogy akár a döntetlenre, de legalább egy minimális különbségű vereségre jó lesz a magyar labdarúgó-válogatott az Eb-döntős Anglia ellen, azonban a valóság sokkal rosszabb lett. A mieink nem sok, labdarúgásra emlékeztető jelenetet mutattak be a világbajnoki selejtezőn, így az ellenfélnek fél gőz is elég volt ahhoz, hogy 4:0-ás győzelmet arasson a Puskás Ferenc Stadionban.

Már hónapok óta óriási várakozás előzte meg a tegnap esti Magyarország – Anglia világbajnoki selejtezőt, hiszen a mieink az elmúlt időszakban több nagycsapat dolgát is megnehezítették, s a franciák, illetve a németek ellen is döntetlent ért el. Az ellenfél ugyanakkor Eb-döntősként érkezett a Puskás-stadionba, ahol ugyan történelme legnagyobb vereségét szenvedte el 1954 tavaszán, amikor 7:1-re nyert az Aranycsapat, de ezúttal toronymagas esélyese volt a mérkőzésnek.

Az első félidőben az angol együttes birtokolta többet a labdát, de igazán komoly lehetőség egyik oldalon sem adódott. A mieink harciasan kezdtek, igyekeztek minél több labdát szerezni, s nem ódzkodtak a kemény belemenésektől sem. Ettől függetlenül magyar részről nem sok érdemleges történést jegyezhettünk föl az első 45 percben, talán csak Szoboszlai Dominik viszonylag veszélyes szabadrúgását.

A második félidő már eseménydúsabb volt, de sajnos nem a magyar csapatnak köszönhetően. Az angolok nagy nyomás alá helyezték a mieink kapuját, s ugyan kapusunknak 0:0-nál volt egy elképesztő bravúrja, de nem sokkal később előnybe került az ellenfél. Innentől fogva pedig már semmi esélye nem volt a magyar válogatottnak a gólszerzésre, hiszen a kapuig alig sikerült eljutni, de ha sikerült is, Jordan Pickfordnak nem kellett nagyobb védést bemutatnia.

Az angolok a folytatásban továbbra is dominálták a játékot, s ennek eredményeként jött a második, a harmadik, végül pedig a negyedik gól is. Viszonylag könnyű találatok voltak ezek, mert a magyar védelem elfáradt, összeomlott, s ezt az ellenfél könyörtelenül kihasználta. Végül 0:4 lett a végeredmény, vagyis az angol válogatott főlényes győzelmet aratott a Puskásban, s ezzel a sikerrel fél lábbal már ott érezheti magát a jövő évi világbajnokságon.

A magyar válogatott szívósan kezdte a mérkőzést, de az angolok taktikája, amely a mieink kifárasztására irányult, sajnos tökéletesen bevált. Egy félidőn keresztül még becsülettel tartotta a 0:0-át a magyar csapat, ám a fordulás után kijött a két válogatott közötti osztálykülönbség, s ez most négy gólban nyilvánult meg. A franciák és a németek elleni döntetlen után kiábrándító lehet ez a vereség sokak számára, de azt azért látni kell, hogy a tegnapi mérkőzés alapján lehet igazán hovatenni a két Eb-összecsapást.

A francia és a német válogatott sincs élete formájában hónapok óta. A gallok szerdán otthon nem tudták legyőzni a bosnyákokat, a németek pedig Liechtenstein ellen tudtak győzni, ami ugyebár nem egy túl nagy dolog. A magyar-angol összecsapást a portugálok elleni Eb-mérkőzésünkhöz lehet hasonlítani, de egyébként részben a németek elleni ütközethez is, mégpedig olyan értelemben, hogy a mieink nem képesek a teljes mérkőzésen végig kitartani és megfelelően koncentrálni.

Tegnap este igen korán érkezett az összeomlás, ami ezt a súlyos zakót eredményezte. A magyar válogatott következő ellenfele vasárnap 18:00-tól Albánia lesz Tiranában. Őszintén szólva, kicsit tartok attól a mérkőzéstől, mert egy ilyen nagy vereség után a magyar játékosok önbizalmát nehéz három nap alatt legalább annyira helyreállítani, hogy a pályán ne látszódjon labdarúgóinkon az előző meccs okozta csalódottság, akár szomorúság. A balkáni csapatok ellen ráadásul idegenben nem sok babér termett az elmúlt évtizedekben, úgyhogy van bennem némi félelem, hogy mi fog történni. Persze bízom a győzelemben, ami a papírforma alapján kötelező is lenne, de jó kérdés, hogy egy ilyen összeomlás után mi fog bekövetkezni.

Reméljük a jobb folytatást!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: kisalfold.hu

Leave a Reply