Abból lesz nagy focista, aki az év elején születik – de nem csak belőle…

Újabb érdekes tanulmánnyal jelentkezett a Nemzetközi Sporttudományi Kutatóközpont labdarúgással foglalkozó obszervatóriuma. A svájci kutatók ezúttal azt vették górcső alá, hogy a különböző nemzeti bajnokságokban szereplő játékosok az év mely negyedében születtek. A vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy az első negyedévben született focisták vannak többségben, vagyis közülük kerül ki a legtöbb profi játékos, s így persze sztár is, miközben az utolsó negyedévben világrajöttek vannak a legkevesebben. Ez a tendencia érvényesül a külföldi topligákban és Magyarországon is.

Ha december 31-én születtél és egy szép napon Cristiano Ronaldo nyomdokaiba szeretnél érni, akkor kevés az esélyed – erősen lebutítva így lehetne röviden összefoglalni a Nemzetközi Sporttudományi Kutatóközpont (CIES) Labdarúgás Obszervatóriumának hétfőn közzétett legújabb tanulmányát, amely azt vizsgálta, hogy a világ különböző országainak labdarúgó-bajnokságaiban szereplő játékosok melyik negyedévben születtek.

A svájci székhelyű CIES kutatói 67 ország 119 első- és alacsonyabb osztályú bajnokságát és az azokban jelenleg is szereplő 44 938 játékost vették górcső alá. A több hónapon át zajló adatgyűjtés arra az érdekes megállapításra jutott, hogy az érintett ligákban focizó labdarúgók jelentős része az 1. negyedévben született, miközben az utolsó negyedév szülöttjei vannak a legkevesebben. A 44 938 játékos 31,2%-a született január 1. és március 31. között, míg 19%-a október 1. és december 31. között.

A vizsgálatban érintett 67 ország között Magyarországot is megtaláljuk. Hazánkból 526 játékos életkorát nézték meg, s nálunk is a nemzetközi tendencia érvényesül, hiszen a legtöbben, 177-en az 1. negyedévben születtek (33,7%). A 2. negyedévben 139 (26,4%), a 3. negyedévben 114 (21.7%), a 4. negyedévben pedig 96 (18,3%) labdarúgó jött a világra. Az 1. negyedévben születettek arányát tekintve a magyar bajnokság a 17. helyen végzett, míg a másik három kategóriában a 36., az 55. és a 36. helyen zárt.

Ami a nemzetközi összevetést illeti, érdekesség, hogy az 1. negyedévben született játékosok tekintetében két távol-keleti ország foglalja keretbe a rangsort. Kína toronymagasan az élen áll ebben a tekintetben, hiszen az ott szereplő labdarúgók 43,6%-a született január és március között. A rangsor utolsó helyét Japán foglalja el, ahol ez az arány mindössze 16,2%. A japánok azért állnak ennyire gyengén ezen a téren, mert náluk az utánpótlás-kategóriákba a legtöbb országgal ellentétben nem a január 1., hanem az április 1. után született gyerekek kerülnek be.

A 2. negyedévben született labdarúgók terén Ecuador áll a legjobban, Japán pedig a 2. Itt Anglia van a lista alján. A 3. negyedéveseknél Japán vezet és Nigéria az utolsó, míg a 4. negyedévesek tekintetében Anglia végzett az élen és Ukrajna lett az utolsó.

Ami a topligákat illeti, az első negyedévben született játékosok terén Németország áll a legjobban 35,1%-os aránnyal. A Bundesligát az olasz Serie A követi 34,4%-os aránnyal, majd a spanyol La Liga jön 33,4%-kal, a francia bajnokság 31,4%-kal, s a sort Anglia zárja 27,1%-kal. A második negyedév tekintetében Olaszország és Franciaország 26,6-26,6%-ot ért el, Németország 25,8%-ot, Spanyolország 25,7%-ot, míg az utolsó helyen végzett Anglia 18,5%-ot. A harmadik negyedévben született labdarúgók tekintetében Anglia áll a legjobban 24,3%-kal, majd Franciaország (23,1%), Németország (22,5%), Spanyolország (22,2%) és Olaszország (21,8%) a sorrend. A 4. negyedévben született játékosok rangsorában Anglia 30,1%-os részesedéssel lett az első helyezett, majd Franciaország (18,8%), Spanyolország (18,6%), Olaszország (17,3%) és Németország (16,7%) következik.

Ezekből az adatokból tehát egyértelműen látszik, hogy elsősorban azokból a labdarúgókból lesznek nagy sztárok és egyéniségek, akik az év első negyedében születtek, de természetesen ez csupán statisztikai megállapítás, mivel a valóság ennél azért jóval árnyaltabb. Itt van példának okául Lionel Messi és Zinédine Zidane, akik egyaránt júniusi születésűek, de megemlíthető Diego Maradona is, aki októberben jött a világra. Kylian Mbappé 1998. december 20-án született, tehát a karácsony előtt néhány nappal világrajött embereknek is minden esélyük megvan arra, hogy sztárfocistákká váljanak.

Érdemes ebből a szempontból megnézni a magyar válogatott legutóbbi Európa-bajnoki keretét, hiszen a kontinenstornán jó teljesítményt nyújtó labdarúgóink közül Szalai Ádám decemberi, Schäfer András áprilisi, Orbán novemberi, Sallai Roland pedig májusi születésű. Tehát, ha mondjuk az év második felében születtél és szeretnél egy szép napon sztárjátékossá válni, akkor egyáltalán ne csüggedj, mert nem az dönt, hogy mikor jöttél a világra, hanem az, hogy mennyire akarod ezt.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: teol.hu

Leave a Reply