A Young Boys jobb volt

Nem sikerült ezúttal a nagy bravúr a Ferencvárosnak, ugyanis nem tudta megfordítani a Young Boys elleni párharcot, így ősszel az Európa Liga csoportkörében fog szerepelni. Egy, a magyar bajnokságból érkező csapattól óriási dolog, hogy zsinórban a harmadik szezonban lehet ott valamelyik nemzetközi kupa csoportkörében, de a realitás ezúttal az volt, hogy ez a sorozat nem a Bajnokok Ligája lesz. A svájci Young Boys mindkét mérkőzésen jobb volt a Ferencvárosnál, elsősorban fejben. Most már sokan arról beszélnek, hogy az EL-ben több esély lehet a tavaszi folytatásra. Ez akár igaz is lehet, de elnézve az ottani mezőnyt, azért ne vegyünk rá mérget, hogy így is lesz.

3:2-es vereséget szenvedett a Ferencváros labdarúgócsapata a Young Boys ellen hazai pályán a Bajnokok Ligája selejtezőjének visszavágóján, így – mivel Bernben is 3:2-re kapott ki – 6:4-es összesítéssel kiesett a legrangosabb nemzetközi kupasorozatból. Az első mérkőzés után mindenki azért cikizte az FTC-t, mert jó 65 percnyi emberelőnyt nem tudott kihasználni, s előnyből kikapott Svájcban. Számomra kissé érthetetlen volt, hogyan sikerült ezt akkor összehozniuk a zöld-fehéreknek, de a tegnapi visszavágó fényében már sokkal tisztábban látok.

Tegnap este a Young Boys hamar vezetéshez jutott, ám az FTC még az első félidőben fordított, így a félidőben hosszabbításra állt a párharc, hiszen az idegenben lőtt gólok szabályát – egyébként teljesen értelmetlenül – eltörölték. A második játékrészben a Young Boys egyenlített, majd fordított, miközben a Ferencváros egy elkerülhető piros lapnak köszönhetően emberhátrányba került. Ami nem ment az FTC-nek odakint, az ment a svájciaknak itt: gólt tudtak szerezni emberelőnyben focizva, igaz, ők is kihagytak egy tizenegyest. Ez az, ami miatt nem a Ferencváros jutott a főtáblára. A Young Boys játékerejét tekintve nem sokkal jobb a IX. kerületieknél, viszont fejben sokkal edzettebb társaság, mint a Ferencváros, amely rossz szokását folytatva idén is NB I-es meccsek egész sorát halasztatta el az MLSZ-szel azért, hogy ne fáradjon a csapat a BL-meccsek közötti időszakban.

Én azon a véleményen vagyok, hogy fizikailag és mentálisan is szükség volna arra, hogy a magyar bajnokságban szereplő csapatok minél több mérkőzést játsszanak, s vállalják a sorozatterhelést, mert csak így lehet esélyük arra, hogy fölzárkózzanak a legjobb klubokhoz. Amíg ez a gyáva gyakorlat érvényesül, addig erre nem lesz sansz, s a tegnapi történések ezt be is bizonyították.

A Ferencváros tehát lemaradt a BL-csoportkörről, ám az Európa Ligában vigasztalódhat, ez azonban szintén nem lesz sétagalopp. Bár a csoportok beosztását csak pénteken készítik el, s a selejtezők visszavágóira csütörtökön kerül sor, de már most körvonalazódik, hogy az FTC kikkel kerülhet egy kvartettbe. A zöld-fehérek a 3. vagy a 4. kalapból fogják várni az isztambuli húzást – az, hogy végül melyikbe kerülnek, függ a visszavágók eredményeitől. Annyi biztos, hogy az 1. kalapban ott lesz a Lyon, a Lazio, a Napoli, a Bayer Leverkusen és a Braga, s jó eséllyel oda fog kerülni a Leicester és a Frankfurt is. A 2. kalapban olyan együttesek foglalhatnak helyet, mint a PSV Eindhoven, a Lokomotív Moszkva, a Crvena zvezda, vagy éppen a Marseille.

Azt hiszem, már ennyi információ alapján is megállapítható, hogy a Ferencvárosnak nem biztos, hogy könnyebb lesz a dolga a második számú nemzetközi kupában, mint a BL-ben, bár tény és való, hogy ha sikerülne a 3. kalapba kerülni, akkor a 4.-ből jó eséllyel egy, az FTC-vel egy szinten lévő vagy gyengébb rivális érhezhet. Komolyabban nem mennék bele az esélyek latolgatásába (ez amúgy sem erősségem), arra viszont szerettem volna rávilágítani, hogy nem feltétlenül jogosak azok a várakozások, melyek szerint a Ferencvárosnak esélye lesz a csoportból való továbbjutásra. Ez is megeshet, de én most úgy érzem, hogy 2019 őszéhez hasonlóan most is lehetnek jó meccsei a csapatnak, de az első kettő helyre aligha fog odaérni.

Tehát pénteken délben kerül sor az Európa Liga csoportkörének sorsolására. A Sportudvar az ősz folyamán figyelemmel kíséri a Ferencváros szereplését, s minden mérkőzésről értékeléssel fog jelentkezni. Tartsatok velünk!

Nen akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: infostart.hu

Leave a Reply