Kozák Danuta nem maradt aranyérem nélkül, a női pólósok történelmet írtak – az olimpia 15. napjának legfőbb tanulságai

Megvédte 2012 óta birtokolt olimpiai bajnoki címét a magyar női kajaknégyes, amely a szakadó esőben nem hagyott kétséget afelől, hogy melyik egység a legjobb. Kozák Danuta tehát nem aranyérem nélkül fog hazatérni Tokióból. Női vízilabdázóink megverték az oroszokat, így először szereztek olimpiai érmet. Férfi öttusázóink közepesen szerepeltek – ott elmaradt az éremszerzés. A Sportudvar összefoglalja az olimpia mai legfőbb történéseit.

POZITÍVUMOK
A női kajaknégyesnek csak sikerült!

Úgy kezdődött meg a kajak-kenu-versenyek utolsó napja az olimpián, hogy magyar női versenyző még nem tudott aranyérmet szerezni. Emberemlékezet óta nem volt példa arra, hogy a szebbik nem tagjai között legalább egy olimpiai bajnokot ne ünnepelhettünk volna egy-egy ötkarikás seregszemlén. Mivel az új-zélandi Lisa Carrington háromból három számot megnyert, ezért fönnállt annak veszélye, hogy idén megtörik a nagy sorozat. Zárásként a kajaknégyesek 500 méteres távjára került sor, ahol a magyar egység az előfutamban legyőzte az óceániaiakat, de rajtuk kívül a lengyelek és a fehéroroszok is veszélyt jelentettek a mieink címvédésére – 2012-ben és 2016-ban is magyar győzelem született, s Kozák Danuta mindkét sikerben benne volt. Danutának ma reggelig Tokióban még nem volt aranyérme, hiszen párosban bronzérmes lett, egyesben pedig lemaradt a dobogóról. Az egyes után úgy nyilatkozott, reméli, hogy társai a győzniakarásukkal kihúzzák a gödörből, mert nem találja a helyét Japánban. Társai: Csipes Tamara, Bodonyi Dóra és Kárász Anna kihúzták Kozák Danutát a gödörből. A magyar négyes az elődöntőben még kiélezett csatában győzött, de a szakadó esőben, korlátozott látásviszonyok közepette rendezett döntőben nem hagyta, hogy bármely másik hajó is előtte végezzen, s végülis viszonylag sima győzelmet aratott az olimpiai fináléban. Kozák Danutának ezzel meglett a 6. olimpiai bajnoki címe, így már csak egyre van a csúcstartó Gerevich Aladártól. Danutában lehet még annyi, hogy 2024-ben is ott legyen az olimpián, de ezt a jövő eldönti. A négyes ismét címvédést mutatott be, ami hatalmas dolog. Szép volt, lányok!

A meccs, amelyen Magyari Alda is gólt lőtt

Reggel került sor a női vízilabdatorna bronzmérkőzésére, amelyen a magyar és az orosz válogatott csapott össze egymással. A mieink történelmi eredményt készültek elérni, mivel olimpián a női csapatnak még nem volt érme. Ettől függetlenül kőkemény küzdelemre volt kilátás és ez így is történt. Kezdetben a mieink vezettek, ám az oroszoknak sikerült fordítaniuk, s volt olyan pillanata is a mérkőzésnek, amikor három góllal vezetett az ellenfél. Az utolsó negyedben azonban a magyarok megtáltosodtak, s végül 5:8-as hátrányból 11:9-es győzelem lett a vége. Az utolsó gól az utolsó másodpercben született, amikor Magyari Alda, a fiatal kapus egészpályás gólt dobott az üresen tátongó orosz hálóba. Ezzel a csodagóllal ért véget a mérkőzés, s megkezdődhetett az ünneplés: a magyar női vízilabda-válogatott történetének első olimpiai érmét szerezte. Rászolgált a csapat erre, hiszen képes volt fordítani a kisdöntőben, korábban pedig legyőzte a tornát végül így is megnyerő amerikai válogatottat. Le kalappal a lányok előtt, akik négy év múlva ott lehetnek a végső győzelemre esélyesek között is.

NEGATÍVUM
Nincs még egy öttusaérem

Azután, hogy a tegnapi női versenyben Kovács Sarolta a 3. helyen végzett, ma a férfi öttusázók viadalán is bízhattunk magyar éremben, ugyanis Marosi Ádám is ott volt az olimpiai verseny esélyesei között. Az idén világbajnoki címet szerzett rutinos versenyző, London bronzérmese nem is kezdett rosszul az úszásban, azonban a bónuszvívás során csupán egy asszója volt, amelyet elvesztett. A lovaglása remekül sikerült, verőhibája nem volt, azonban három másodperccel túllépte a 80 másodperces limitidőt, ezért három pontot levontak tőle. Ennek ellenére volt esélye arra, hogy a kombinált számban (futás + 4 sorozat lövészet) följebb lépjen a 7. helyről. Végül egy helyet sikerült javítania, s a 6. pozícióban zárta az olimpiát, amely könyen lehet, hogy az utolsó volt pályafutása során. Előzetesen aranyéremben bíztam Ádámmal kapcsolatban, de az öttusa egy nagy lutri, s most sajnos nem volt jó a tippem. Annak nem örülök, hogy végül az éremszerzés sem jött össze. A másik magyar, Kasza Róbert a 26. helyen végzett – tőle nem vártam különösebben jó eredményt.

A Sportudvar a holnapi zárónapon is figyelemmel kíséri az olimpia történéseit. A tervek szerint 4:30-kor kezdődik az élő közvetítés, amelyben többek között szó lesz a magyar férfi vízilabda-válogatott bronzmérkőzéséről is, amely 6:40-kor startol Spanyolország ellen. Tartsatok velünk!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: hvg.hu

Leave a Reply