Bronzpéntek – az olimpia 14. napjának legfőbb tanulságai

Két bronzérmet szereztek ma a magyar sportolók a tokiói olimpián. Kovács Sarolta öttusában, Hárspataki Gábor pedig a játékok programján idén debütáló karatéban lett harmadik. Férfi vízlabdázóink gyenge játékkal elbukták az elődöntőt. A Sportudvar összefoglalja a mai nap legfontosabb magyar vonatkozású történéseit.

POZITÍVUMOK
Kovács Sarolta hozta az (egyik) remélt öttusaérmet

Ma került sor a női öttusázók főversenyére az olimpián a tegnapi rangsoroló vívást követően. A 36 induló sorrendben az úszásban, a bónuszvívásban, a lovaglásban, valamint a lövészetből és futásból álló kombinált számban mérte össze egymással erejét. Minden nemzet legfeljebb két kvótát szerezhetett, s Magyarországnak, az olimpia egyik legsikeresebb öttusanemzetének, a sportág egyik legnagyobb hatalmának ez természetesen sikerült. Ráadásul két nem akármilyen hölgy képviselte a magyar színeket, hiszen ott volt a mezőnyben a világelső, idén vb-bronzérmes és vk-2., első felnőtt olimpiáján szereplő Gulyás Michelle, valamint a 2016-os világbajnok Kovács Sarolta. Az olimpia előtti esélylatolgatásomban én inkább Michelle-től reméltem érmet, mivel bombaformában van idén, miközben Sarolta felkészülését egy műtét, majd egy vérrög akadályozta. Az öttusában ugyanakkor óriási a lutri, ugyanis amíg az úszást viszonylag könnyen lehet teljesíteni, míg a bónuszvívásban csak pár pontot lehet nyerni vagy bukni, addig a lovaglás könnyedén eldöntheti a verseny végkimenetelét, legalábbis olyan szempontból, hogy kinek marad esélye az éremszerzésre a döntő, a kombinált szám előtt. A lovaglásban rengeteg embernek szállt el a győzelmi esélye és sajnos közéjük tartozott Gulyás Michelle is, akinek lova nem volt hajlandó az egyik akadályt teljesíteni, ezért a 20 éves magyar tehetség rengeteg pontot veszített, a 6. helyről a 16. pozícióba csúszott vissza, s minden esélye elszállt a dobogóra. Végül 12. lett. Kovács Sarolta ellenben azok közé tartozott, akik sikerrel vették a lovaglást, így úgy állhatott oda a kombinált szám rajtjához, hogy minden esélye megvolt a végső győzelemre. Sarolta jól is kezdte a futást, majd a lövészetben is remekelt, a futás későbbi részében azonban fáradni kezdett, így végül a kezdetben biztosnak tűnő ezüstérem nem lett meg, hanem “csak” a bronz, mivel egy brutálisan erősen futó litván hölgy meg tudta előzni. Az aranyérmes brit Kate French legyőzhetetlennek bizonyult a kombinált számban. A bronzérem is nagyon szépen csillog ugyanakkor Kovács Sarolta nyakában, hiszen a székesfehérvári öttusázónak nem volt egyszerű éve, mert először tavasszal meg kellett műteni, majd júniusban vérrögöt találtak testében, így ismét le kellett állnia a versenyzéssel és az olimpiai felkészüléssel. Végül azonban olyannyira összekapta magát, hogy éremmel térhet haza Tokióból, aminek rendkívüli módon örül. 2004 után ő a magyar női öttusa első olimpiai érmese – akkor az ugyancsak székesfehérvári Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok lett. Most nem jött össze az aranyérem egyik magyarnak sem, de négy év múlva mindketten ott lehetnek a legnagyobb esélyesek között. Szép volt, Sarolta és szép volt, Michelle!

Hárspataki Gábor reményei valóra váltak

Úgy utazott el a tokiói olimpiára Hárspataki Gábor, az ötkarikás játékok egyetlen magyar karatékája, hogy szeretne érmet szerezni. Ma ez a cél megvalósult. Hárspataki Gábor bronzérmes lett Tokióban, a sportág első olimpiai szereplése alkalmával a férfiak 75 kg-os súlycsoportjában, ami egy fantasztikus eredmény. Ez pláne akkor igaz, ha megjegyezzük, hogy Gábort 0,1 másodperc választotta el a kieséstől a selejtező végén, ugyanis utolsó mérkőzésén hátrányban volt japán ellenfelével szemben, ám akkor elért egy 3 pontot érő rúgást, ezzel pedig továbbjutott. Onnantól fogva biztos volt az érem, mivel bronzmérkőzést nem rendeztek. Gábor valamennyire fölszabadultan léphetett szőnyegre az azeri Rafael Agajev, a sportág legendája elleni elődöntőben. Az azeri karatéka Gábor példaképe volt fiatalabb korában, így aligha bánkódik amiatt, hogy végül 7:0-ra kikapott tőle. Annak örül – de nagyon, hogy Magyarország első karatékájaként olimpiai bronzérmet szerzett. Sikere minden bizonnyal nagy érdeklődést fog a karatéra irányítani, s valószínűleg hatására sok fiatal kezdi el űzni a sportágat. Szép volt, Gábor!

NEGATÍVUMOK
A férfi vízipólósok is elbuktak a döntő előtt

Azután, hogy tegnap a magyar női vízilabda-válogatott kikapott az elődöntőben Spanyolországtól, ma a férfiakon volt a sor, hogy 2008 után ismét olimpiai döntőt játszhassanak, ehhez azonban azt a Görögországot kellett volna legyőzni, amely a csoportkörben 10:9-re legyőzte a mieinket. Sajnos a két együttes mai elődöntője nem volt végig nagyon szoros. Az első három negyed még kiélezett küzdelmet hozott, de ez elsősorban a rengeteg kihagyott helyzetnek volt köszönhető. Végig a görögök vezettek egy-egy góllal, de a mieink tudtáj tartani a lépést, így az utolsó nyolc perc kezdetén még reális esély mutatkozott a győzelemre. A 4. negyedben azonban a görögöknek minden összejött, míg a magyaroknak semmi. A hellének három gólt dobtak, s ugyan a mieinknek is akadtak lehetőségeik, de szinte mindet elpuskázták, márpedig így nem lehet fordítani. Nagyon pontatlan volt a magyar csapat támadásban, a játékosokon a koncentrációzavar jelei mutatkoztak. Ahogy a horvátok ellen hét gólt dobó Manhercz Krisztián a meccs után elismerte, a megnyert negyeddöntő nagy lökést adott a csapatnak, de nem kezelték megfelelően a nagy önbizalmat és lelkesedést, ezért követtek el súlyos hibákat, amelyek az olimpiai aranyérembe kerültek. Marad a bronzérem, amelyért vasárnap reggel 6:40-kor a spanyolokat kell megverni, akik kis híján legyőzték Szerbiát. Mindkét válogatottunk legfeljebb bronzérmes lehet, hiszen a nők is a kisdöntőben lesznek érdekeltek. Fáj a szívem emiatt, mert a férfi válogatottól aranyéremben reménykedtem. Reméljük, legalább a két bronzérem meglesz!

A Sportudvar a folytatásban is figyelemmel kíséri az olimpia történéseit. Holnapi élő közvetítésünk 2:30-kor kezdődik. Szombaton kajak-kenuban remélhetünk érmet, érmeket, valamint férfi öttusázóink is letudják tokiói versenyüket. Ott elsősorban a friss világbajnok Marosi Ádám lehet esélyes az aranyéremre, de Kasza Róbert jó szereplése sem volna meglepetés. Rajtuk kívül még a birkózó Muszukajev Iszmail fog a vigaszágon szerepelni, s ott megszerezheti a bronzérmet. A Sportudvar igyekszik minden magyar eredményről azonnal hírt adni, úgyhogy tartsatok velünk holnap is!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelz kép forrása: eurosport.hu

Leave a Reply