Hajnali éremeső, csalódott Kozák Danuta és elvérzett női vízipólósok – az olimpia 13. napjának legfőbb tanulságai

A magyar csapat egy arany- és kettő ezüstérmet szerzett a tokiói olimpia mai napján, vagyis szerencsét hozott a 13-as szám, hiszen ez volt a játékok 13. napja. Tótka Sándorra, Csipes Tamarára és Rasovszky Kristófra mosolygott rá a szerencse, akik mindhárman megérdemelten lettek dobogósok. Nem mindenki volt sajnos szerencsés, köztük Kozák Danuta sem, aki saját bevallása szerint nagyon nem találja önmagát Tokióban, ezért nem tudja hozni a tőle remélt eredményeket. Női vízilabda-válogatottunk kikapott az elődöntőben a spanyoloktól, így a bronzérem maradt az elérendő cél. A Sportudvar összefoglalja a mai nap eseményeit.

POZITÍVUMOK
Tótka Sándor hozta a kötelezőt

Ma ismét döntőkre került sor a meglehetősen szokatlan környezetben, egy ipari övezetben kialakított tokiói kajak-kenu-pályán, úgyhogy a hajnali és kora reggeli órákban ismét oda szegezhettük tekintetünket, mivel újabb magyar sikereket lehetett várni. A Sportudvar már az olimpia előtt megjósolta, hogy a világ- és Európa-bajnok Tótka Sándor meg fogja nyerni a férfi K1 200 méteres számot, s szerencsére nekünk lett igazunk. Sándor dominált a döntőben, esélyt sem hagyott ellenfeleinek arra, hogy utolérjék. Bár kicsit szoros volt a befutó, de egyértelműen ő győzött, így most már az olimpiai aranyérem is megvan neki. Hozta a kötelezőt – röviden így lehetne jellemezni ettől függetlenül fantasztikus eredményét. Ugyanebben a számban Csizmadia Kolos sem járt messze a dobogótól, de végül be kellett érnie a 4. hellyel.

Csipes Tamara legyőzte Kozák Danutát

Ugyancsak ma került sor a női kajakegyesek 500 méteres távjának fináléjára. Itt is két magyarért szoríthattunk, hiszen a címvédő, ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta és a négyesben szintén ötkarikás aranyérmes Csipes Tamara is bejutott a legjobbak közé. Ugyanígy tett a kedden 200-on két aranyérmet begyűjtő új-zélandi Lisa Carrington is, aki sajnos ma reggel megszerezte harmadik tokiói elsőségét is, ugyanis meggyőző fölénnyel nyerte meg a K1 500-at is. Mögötte nagy csata dúlt az ezüstéremért, s ezt végül szerencsére Csipes Tamara szerezte meg, aki élete első egyéni olimpiai érmét vehette át. Tamarának eddigi teljesítménye alapján maximálisan kijárt az érem egyesben, mivel rengeteget fejlődött az utóbbi években. Annak is nagyon örülhet, hogy legyőzte Kozák Danutát. Így ő lett a holnap szereplő női kajaknégyes vezéregyénisége, mert neki kell az egységet összeszednie a minél jobb eredmény elérése érdekében. Nagy felelősség ez, s nyilván teherrel is jár, de szerintem Tamara meg fog felelni eme feladatnak, mivel mai eredménye is azt bizonyítja, hogy fejben nagyon rendben van. Legyen így holnap és holnapután is!

Rasovszky Kristóf ezüstreggele

Magyar idő szerint tegnap 23:30-kor, helyi idő szerint ma reggel 6:30-kor rajtoltak el a férfi nyíltvízi úszók 10 km-es versenyének résztvevői. A viadalra azért kellett ilyen korai órán sort keríteni, mert Tokió klímája miatt fönnállt annak veszélye, hogy egy nappali rendezés esetén 31°C fölé növekszik a víz hőmérséklete, márpedig akkor nem lehetett volna megrendezni a versenyt. Reggel szerencsére még nem uralkodtak ilyen körülmények a pályán, úgyhogy Rasovszky Kristóf és társai beugorhattak a Tokiói-öböl vízébe. A német Wellbrock azonnal az élre állt, azonban Kristóf egy háromtagú üldözőcsoport tagjaként tartani tudta vele a lépést, s a táv felénél utol is érte a németet. A világ- és Európa-bajnok magyar versenyző vezetett is, igaz, csak méterekkel volt előrébb riválisainál. Végül Wellbrock jobban bírta a nagy távot, s megnyerte az olimpiát, de Rasovszky Kristóf megszerezte a 2. helyet, így első magyar férfi hosszútávúszóként lett olimpiai érmes. Kristóf nagyon boldog volt eredménye miatt, amelyet ugyanakkor kutya kötelessége volt összehozni, s nem csak azért, mert érmet vártam tőle, hanem azért is, mert abban az apartmanban szállt meg kint tartózkodása idejére, ahol a múlt héten a három érmet szerzett vívók is laktak, s Szilágyi Áron azzal a feltétellel adta át neki a lakás kulcsát, hogy mivel minden eddigi lakó érmes lett, így ő sem maradhat le mögöttük. Kristóf nem maradt le, s fülig érő mosollyal az arcán térhet haza Tokióból ezüstreggelét követően.

NEGATÍVUMOK
Kozák Danuta nincs jó passzban

Az olimpia előtt Hosszú Katinkától és Kozák Danutától is érmeket reméltünk, azonban mindketten leszerepeltek Tokióban. Katinka esetében egyelőre még maga az úszófenomén sem látja tisztán, miért nem jött ki neki a lépés. Vele szemben Kozák Danuta pontosan látja, mi a baja.

„Eddig nem volt épkézláb rajtom, most sem sikerült – mondta könnyeivel küzdve Kozák Danuta az M4 Sportnak. – Nehéz év volt, az biztos. Kerestem magamat, technikailag és agyilag sem voltam ott. Edzőmnek, férjemnek, mindenkinek szeretném megköszönni, akik összeraktam. Hiányzik a családom. A négyes kapcsán remélem, hogy a többiek sikeréhsége kihúz a mostani állapotból.”

Kozák Danuta tehát mentálisan nincsen a topon, s emiatt nem tudott eddig jól teljesíteni – mondom ezt úgy, hogy párosban bronzérmes lett, de hát ő nem ezért utazott el a világ végére… Az olimpia előtt még arról szóltak az esélylatolgatások, hogy Danuta megdöntheti Gerevich Aladár rekordját, s nyolc aranyérmével minden idők legeredményesebb magyar olimpikonjává válhat, de ez most nem fog összejönni. Abban bízhatunk, hogy a négyes tényleg kihúzza a gödörből, s meglesz a 6. olimpiai aranyérme. Szurkolni fogunk neki, méghozzá kőkeményen.

Önmagukat verték meg női pólósaink

Nem jutott döntőbe a magyar női vízilabda-válogatott, mivel 8:6-ra kikapott a spanyol nemzeti együttestől. A mieinknek pedig rengeteg lehetőségük volt, ám akkor, amikor el lehetett volna kapni a hispánok grabancát, akkor egyszerűen semmi sem akart összejönni – vagy a kapufa, vagy a kapus, vagy egy blokkoló védő keze mentette meg a spanyolokat a góltól, de sajnod azt is hozzá kell tenni, hogy a magyar támadók sem voltak életük formájában ma. Ezt jól mutatja a hat dobott gól is – ez rendkívül kevés, ahogy azt Bíró Attila szövetségi kapitány is megvilágította a mérkőzés utáni nyilatkozatában. Amennyiben csak egy kicsit ügyelnek jobban a magyar támadók a befejezésekre, akkor meg lehetett volna verni a spanyolokat, akik a második félidőben visszaestek az első két negyedben bemutatott sziporkázás után. Elsősorban önmaguknak köszönhetik a mieink, hogy ez nem történt meg, így pedig csak úgy, mint négy éve, most is marad a bronzmérkőzés, amelyen ezúttal az oroszokat kellene megverni. Szombaton 6:40-kor kezdődik a mérkőzés, amelynek végén remélhetőleg magyar dobogónak örülhetünk – a női válogatott még sosem volt érmes olimpián, úgyhogy ez már egy történelmi eredmény lenne. Reméljük, meglesz.

A Sportudvar a továbbiakban is figyelemmel kíséri az olimpia történéseit. Holnap 2:30-kor kezdődik élő hírfolyamunk a Tokióban zajló eseményekről, amelyben természetesen elsősorban a magyar sportolókra fogunk odafigyelni. Ugyanakkor ma is lesz még magyar érdekeltségű verseny az olimpián: 22:30-kor kezdődik a férfi 50 km-es gyaloglás, amelyben Helebrandt Máténak és Venyercsán Bencének szurkolhatunk. Ennek eredményéről is be fogunk számolni a hírfolyamban. Tartsatok velünk!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu

Leave a Reply