Egy ezüstéremmel gazdagodott a magyar olimpiai csapat

Abban a tudatban kelhettünk föl ma (vagy tegnap, ha valaki nézte a nyíltvízi úszást), hogy biztosan fogunk magyar érmet látni a tokiói olimpián, hiszen Lőrincz Viktor döntőzött a birkózóknál. Sajnos nem tudta lemásolni fivére, Tamás 24 órával korábbi teljesítményét, így be kellett érnie az ezüstéremmel. Férfi vízilabdázóink 12 év után ismét bejutottak az elődöntőbe, női kézilabdázóink pedig tisztes helytállás mellett szenvedtek vereséget Norvégiától. Gyengén kezdett a hétpróbázó Krizsán Xénia, a súlyemelő Nagy Péter azonban eddigi legjobb olimpiai eredményét érte el. A Sportudvar tömör összefoglalót ad a mai magyar vonatkozású tokiói történésekről.

A magyar csapat egy ezüstéremmel gyarapította egyre nagyobb tokiói éremkollekcióját, mivel a kötöttfogású birkózók 87 kg-os súlycsoportjában Lőrincz Viktor elvesztette döntőjét ukrán ellenfelével szemben, így nem tudta testvére, Tamás egy nappal korábbi aranyérmét megismételni, de így is megemelhetjük kalapunkat előtte, szépen teljesített!

Olasz Anna révén egy pontszerzésnek is örülhettünk, hiszen Anna a 4. helyen ért célba a női nyíltvízi úszók 10 km-es számában. Nagyon elégedett ezzel az eredménnyel, s mi is azok lehetünk.

magyar férfi vízilabda-válogatott 2008 után ismét bejutott az olimpiai elődöntőbe, mivel 15:11-re legyőzte Horvátországot. Kiélezett küzdelmet hozott az első három negyed, s hol az egyik, hol a másik csapat vezetett. A horvátok azonban az utolsó negyedre elfáradtak, amit a mieink – a hét gólig jutó Manhercz Krisztián vezérletével – kihasználtak, s négygólos győzelmet arattak. A csapat az előző kettő olimpián egyaránt 5. lett, most viszont ott van a legjobb négyben, s nagyon reméljük, hogy nagyon szép vége lesz a tokiói szereplésnek. Az elődöntőben az a Görögország lesz az ellenfél, amely az első csoportmérkőzésen 10:9-re győzött a mieink. Pénteken jöhet a visszavágás!

Női kézilabda-válogatottunk kisebbfajta csodát hajtott végre azzal is, hogy továbbjutott csoportjából három vereség után. A negyeddöntőben viszont a világbajnok Norvégia volt az ellenfél, de a csapat nem ijedt meg a skandinávoktól. Az első félidőben volt olyan időszak, amikor három góllal vezetett a magyar válogatott, azonban a félidőben kétgólos norvég előnyt lehetett följegyezni. A magyarok azonban a második játékrészben is kitettek magukért, s fej-fej mellett haladtak a csapatok. A mieink még tíz perccel a rendes játlékidő letelte előtt is vezettek, azonban a hajrát a norvégok bírták jobban, akik végül 26:22-re győztek. A magyar csapat számára tehát befejeződött az olimpia, de a siralmas kezdés után a minimális célt, a negyeddöntőt sikerült teljesíteni. Az utolsó három mérkőzésből sok erőt lehet meríteni a közeljövő nagy feladataira, közte a decemberi világbajnokságra.

Kajak-kenuban ma ismét előfutamokat és negyeddöntőket rendeztek. Nyolc magyar egység volt érdekelt, s közülük a Kopasz Bálint, Nádas Bence kajakpáros, Kozák Danuta, Tótka Sándor, Csipes Tamara és Csizmadia Kolos kajak egyesben, valamint Takács Kincső kenu egyesben egyenes ágon jutott be az elődöntőbe, míg a Béke Kornél, Varga Ádám kajakpárosnak és a kenu egyesben szereplő Balla Virágnak a negyeddöntőn keresztül sikerült továbbjutnia, úgyhogy élnek a holnapi döntős és érmes remények. Az elődöntőket 2:30 és 3:26 között, a finálékat, B-döntőket 4:35 és 5:55 között rendezik.

Ma szerepelt az olimpián az idei játékok egyetlen magyar súlyemelője. Nagy Péter a férfi 109+ kg-os kategóriában indult, mégpedig a B-csoportban, amelyet hibátlan teljesítménnyel megnyert. Onnantól fogva várhatta, hogy az A-csoportban mennyien fognak előtte végezni. Végül a hét indulóból hatan előzték meg, vagyis Péter a 7. helyen végzett, ami élete legjobb olimpiai eredménye két 10. helyezés után. Le a kalappal előtte is!

Atlétikában ma kezdődött meg a női hétpróba, amelyben a 2018-ban Európa-bajnoki bronzérmes Krizsán Xénia volt érdekelt magyar részről. Xénia sajnos nem kezdte jól szereplését, ugyanis 100 méteres gátfutásbeli futamában a 8., vagyis utolsó helyen végzett. Ezt követően magasugrásban 174 centimétert ért el, amivel csoportja utolsó előtti helyén zárt. Délután előbb súlylökésben volt érdekelt, ahol csoportjában a 7. helyen végzett, majd pedig 200 méteres síkfutásban a 6. helyen zárt, így az első nap és négy versenyszám után a 19. helyen áll 3611 ponttal. Holnap kerül sor a távolugrásra, a gerelyhajításra és a 800 méteres síkfutásra – itt kellene még valahogy javítani a jelenlegi pozíción.

Másik kettő, ma szereplő atlétánk közül Szűcs Valdó a férfi 110 méteres gátfutás középdöntőjében futamát a 4. helyen zárta, összesítésben pedig a 13. lett, így lemaradt a szám holnapi döntőjéről. Valdó csalódottan nyilatkozott a futás után az M4 Sportnak, mert döntős szereplésben reménykedett. Talán négy év múlva sikerül, bár akkor remélhetőleg már Baji Balázs is ott lesz a mezőnyben. Rivasz-Tóth Norbert férfi gerelyhajításban a selejtező A-csoportjában a 12. lett, így nem jutott tovább.

Ma 23:30-kor kezdődik a férfi 10 km-es nyíltvízi úszás, amelyben a világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristóf révén van kinek szurkolnunk, hiszen neki akár az érem is összejöhet. A Sportudvar holnapi élő tudósítása 2:30-kor kezdődik, s remélhetőleg több magyar éremről is beszámolhatok majd nektek – elsősorban kajak-kenuból. Holnap játssza elődöntőjét női vízilabda-válogatottunk Spanyolország ellen 12:50-től, s megkezdik szereplésüket öttusázóink is, akik a rangsoroló víváson fognak átesni. Tartsatok a Sportudvarral holnap is!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: origo.hu

Leave a Reply