Éremeső

Öt érmet szereztek ma a magyar sportolók a tokiói olimpián. Brutálisan jó napon vagyunk tehát túl, úgyhogy van miről írni, beszélni. Kopasz Bálint és Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett, Varga Ádám (Kopasz Bálint mögött) és Berecz Zsombor ezüstérmes, a Kozák Danuta-Bodonyi Dóra kajakpáros pedig bronzérmes lett Tokióban. Lőrincz Viktor (Tamás testvére) személyében egy újabb érem vált biztossá, hiszen bejutott súlycsoportja döntőjébe, míg női vízipólósaink szintén éremért játszhatnak majd, mivel elődöntősök lettek. A Sportudvar összefoglalja, hogy mi minden is történt ma a magyar olimpikonokkal.

KOPASZ BÁLINT ÉS VARGA ÁDÁM

Kora reggel, úgy fél hat környékén került sor a férfi K1 1000 méteres távjának döntőjére, amelyben Kopasz Bálint és Varga Ádám révén két honfitársunknak is szoríthattunk. Kopasz Bálint mindkét futamát megnyerte a döntőig vezető úton, míg Varga Ádám két 2. hellyel abszolválta az akadályokat. A döntőben minden esély megvolt arra, hogy mindketten dobogóra állhassanak. A rajttól a portugál Fernando Pimenta jött el a legjobban, aki 250 méternél mé vezetett is Kopasz Bálint előtt, azonban 500-nál már a magyar fiú vette kezébe az irányítást, s onnantól kezdve előnyét folyamatosan növelve eldöntötte az aranyérem sorsát, s végül közel egy hajóhossznyi előnnyel ért célba, ezzel pedig olimpiai bajnok lett, ahogy azt a játékok előtt vártam is tőle. Eközben óriási csata dúlt a másik két dobogós helyért Pimenta, a német Schöpf és Varga Ádám között. A befutónál szabad szemmel nehezen lehetett eldönteni (pláne felfokozott idegállapotban), hogy ki tudott egy hajszálnyival előbb odaérni a célvonalra. Végül szerencsére Varga Ádám volt a legügyesebb az utolsó centimétereken, így 1996, a férfi 200 méteres mellúszás (Rózsa Norbert, Güttler Károly) után ismét kettős magyar győzelem született az olimpián. Kopasz Bálint már az olimpia előtt is a kajak szakág királyszámának titulált K1 1000 méter egyik topfavoritja volt, mivel többszörös Európa-bajnok és világbajnok ebben a számban. Most már az olimpiai aranyérem is megvan az édesanyja által edzett győri versenyzőnek, aki előtt még szép, hosszú pályafutás állhat, hiszen nagyon fiatal, úgyhogy könnyen lehet, hogy ő lesz a következő évek egyik legnagyobb alakja ebben a sportágban. Varga Ádám 2. helyezése már csak hab a tortán. Előzetesen az A-döntőbe jutás is a kitűzött cél teljesítése lett volna az ő részéről, de elmondása szerint nagyon elfáradtak a végére ellenfelei, s ezt kihasználva tudott mondhatni besurranni a második helyre. Előtte is szép, hosszú karrier állhat, s ez a némileg váratlan olimpiai érem egyértelműen segíteni fogja őt, önbizalmat fog neki kölcsönözni a jövőben. Szép volt fiúk!

LŐRINCZ TAMÁS

Lőrincz Tamás abban a tudatban utazott el Tokióba, hogy élete utolsó versenyét szeretné teljesíteni. Mindent megnyert, amit egy 77 kilogrammos kötöttfogású birkózó napjainkban megnyerhet: többszörös világ- és Európa-bajnok, sokszoros magyar bajnok és rengeteg egyéb hazai és nemzetközi cím tulajdonosa. Már csak az olimpiai aranyérem hiányzott a gyűjteményéből. 2012-ben Londonban már szerzett egy ezüstérmet, s most ezt akarta aranyra cserélni. Tegnap – bár volt egy kőkemény ütközete az elődöntőben – mindent egybevetve ellentmondást nem tűrő birkózással jutott be a mai döntőbe, ahol a hazája első olimpiai bajnoki címének megszerzésére készülő kirgiz Akzol Mahmudov állt vele szemben a szőnyegen. Az ázsiai kezdett jobban, ővé lett az első pont, azonban Lőrincz Tamás szokás szerint a 2. menetre hagyta a döntést, s akkor megvalósított egy 2 pontos akciót, s az így kialakult 2:1 lett a végeredmény, s kezdődhetett az ünneplés, egyben egy beteljesedett pályafutás búcsúztatása. Lőrincz Tamás élete utolsó küzdelmét megnyerve olimpiai bajnok lett, s 16 évvel Majoros István athéni diadala után a magyar birkózás első olimpiai bajnoki címét, összességében véve azonban már a 21.-ket szerezte meg. A csúcson hagyhatja abba pályafutását, hiszen mindent megnyert, s jelen pillanatban is ő a súlycsoport világelsője. Hatalmas diadalok egész sora jellemzi karrierjét, amelyekre évtizedek múlva is szépen fog emlékezni, s azok is, akik láthatták győzelmeit. Most azonban a nagy ünneplés mellett a nagy szurkolás időszaka is jön nála, ugyanis testvére, Viktor bejutott a 87 kg döntőjébe, amelyet holnap rendeznek. Ő is vezeti súlycsoportjában a ranglistát, úgyhogy papíron ő a legesélyesebb – reméljük, Tamáshoz hasonlóan ő is érvényt tud szerezni ennek. Szép volt Tamás!

BERECZ ZSOMBOR

A Sportudvar az olimpia előtt egy nagy cikkben szedte össze mindazokat a magyarokat, akiket esélyesnek tartott az olimpiai bajnoki címre, vagy legalább a dobogós helyezésre. Ebben az összeállításban az aranyesélyesek között kapott helyet a vitorlázók Finn dingi hajóosztályában szereplő Berecz Zsombor is. A kétszeres Európa- és egyszeres világbajnok magyar versenyző remek formában érkezett Tokióba, s már az első futamoktól kezdve látni lehetett, hogy bizony, tényleg ott van a favoritok között. Nehéz dolga volt, mivel a vitorlázás az időjárás miatt talán a legkiszámíthatatlanabb olimpiai sportág, ahol a szél, a hőmérséklet és a tenger hullámzása is nüanszi különbségeket eredményezhet a versenyzők között. A mai éremfutamon nyugodt volt a víz, sütött a Nap és jó meleg volt. A bejutott tíz versenyzőnek tehát keresnie kellett a szelet, hiszen előfordulhattak olyan pontok a pályán, ahol van némi légmozgás, s ha valaki betudott hajózni ebbe a szélcsatorna-szerűségbe, akkor akár komoly előnyre is szert tehetett. Szerencsére Berecz Zsombor járt a legtöbb szerencsével ezen a téren, amellett, hogy hatalmas rutinja (ez már a negyedik olimpiája volt) is nagyban kellett ahhoz, hogy megnyerje az éremfutamot. A maga részéről tehát megtette azt, amit lehetett, hogy ő legyen az olimpiai bajnok, azonban a végeredményt a tíz előfutam és az éremfutam alapján állítják össze, s pontok döntenek a versenyzők sorrendjéről. Mivel az éremfutam előtt vezető brit Giles Scott az 5. helyen ért célba, ezért három ponttal megelőzte Berecz Zsombort a végelszámolásnál, így megvédte olimpiai bajnoki címét. Nekünk azonban így is megvan az okunk az örömre, hiszen Berecz Zsombor a magyar vitorlázás történetének legjobb olimpiai eredményét érte el. Az 1980-as moszkvai olimpián a Detre-fivérek harmadikok lettek a repülő hollandi hajóosztályban – Zsombor most ezt az eredményt adta át a múltnak. Nagyon bíztunk abban, hogy meglesz az érem, s várakozásaink szerencsére teljesültek. Berecz Zsombor a döntő után úgy nyilatkozott, hogy folytatni akarja a versenyzést. Azt, hogy esetleg megpróbálkozik-e a 2024-es olimpiával is (amelynek idején már 38 éves lesz), most még nem lehet tudni, de nyilatkozata alapján van rá esély. Akármi is lesz, ő már beírta nevét a magyar vitorlázás és a magyar sport történelemkönyvébe. Gratulálunk Zsombor!

KOZÁK DANUTA ÉS BODONYI DÓRA

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta azért érkezett Tokióba, hogy minden idők legeredményesebb magyar olimpikonjává váljon. Három számban is volt esélye a győzelemre, s ha ez meglett volna, akkor nyolc elsőségével megelőzte volna a hét ötkarikás címig jutó Gerevich Aladárt. Most már “csak” a rekordbeállítás valósulhat meg, mivel Danuta és Bodonyi Dóra csupán a bronzérmet tudta megszerezni a női K2 500 méteres számában. Az aranyérem a reggel folyamán egyesben is diadalmaskodó Liza Carrington fémjelezte új-zélandiakhoz került, amit lehet papírformának nevezni. Azt már kevésbé, hogy a lengyel egység a 9-es pályán Czene Attila módjára besurrant, s elorozta az ezüstérmet Danutáék elől. Ettől függetlenül remek ez a harmadik hely is. Kozák Danuta egyesben és négyesben fog még indulni, s mindkét számban esélye van a címvédésre, de ott sem lesz könnyű dolga, mert akadnak ellenfelek, akik a magyar versenyző által 2012 óta elfoglalt olimpiai trónra pályáznak. Hajrá Danuta, legyen meg a hét aranyérem! Jár az elismerés természetesen Bodonyi Dórának is, mint ahogy a 4. helyen célbaérő Csipes Tamara, Medveczky Erika kettősnek is.

Elődöntősök a női vízipólósok

A magyar női vízilabda-válogatott azért ugrott medencébe ma délelőtt Hollandia ellen, hogy 2016 után ismét ott legyen az olimpia legjobb négy csapata között. Szoros mérkőzésre lehetett számítani a negyeddöntőben, s ez így is lett. Általában rendre a mieink vezettek, de csak egy góllal. Talán egyszer volt kettő gól a különbség, mielőtt a hollandok ki nem egyenlítettek, s előnybe is kerültek. Amikor már úgy tűnt, hogy elúszhat a továbbjutás, az utolsó negyedben a mieink bedarálták ellenfelüket, s végül 14:11-re győztek, így biztosan éremért játszhatnak. A női csapatnak még sosem sikerült olimpián dobogós helyen végeznie, jó lenne, ha most megszakadna ez a sorozat.

A Sportudvar a továbbiakban is figyelemmel kíséri az olimpia eseményeit, s holnap 2:00-tól is élő, szöveges tudósítással jelentkezik a tokiói történésekről. Tartsatok velünk akkor is!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: origo.hu

Leave a Reply