Milák Kristóf veresége, a női kézilabdások győzelme – az olimpia 8. napjának legfőbb tanulságai

Milák Kristóf még egy érmet szerzett a tokiói olimpián, amely egy ezüst a 100 méteres pillangóúszásból. A 200 méter olimpiai bajnoka nagy csatára késztette amerikai ellenfelét, de ő ma legyőzhetetlennek bizonyult. Ugyanez áll a magyar női kézilabda-válogatottra is, amely Spanyolország ellen ezerszer jobban játszott, mint eddigi mérkőzésein. Nyertek a férfi vízipólósok is, míg Kozák Luca továbbjutott a női 100 méteres gátfutásban, Berecz Zsombor pedig remek napon van túl vitorlázásban.

POZITÍVUMOK
Milák Kristóf kikapott, de ez aligha zavarja

Ma hajnalban, 3:30-kor került sor a nap magyar szempontból leginkább várt eseményére, a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjére, ahol a 200-on győztes Milák Kristóf és az amerikai Caeleb Dressel küzdött meg az aranyéremért. A tegnapi elődöntők során mindketten olimpiai csúcsot úsztak, úgyhogy ma az volt a kérdés (amellett persze, hogy ki nyer), hogy aki győz, az tud-e világcsúcsot úszni. Nos, sajnos az amerikai nyert, aki viszont világcsúcsot úszott a fináléban. Dressel még így is épphogy le tudta győzni Kristófot, lényegében a célbaérésnél dőlt el az olimpiai bajnoki cím. Milák Kristóf egy-egy arany- és bronzéremmel térhet haza élete első felnőtt olimpiájáról, egyben a magyar medencés úszás két tokiói érmét is ő szerezte. Ugyan kikapott ma hajnalban, de nem igazán volt csalódott emiatt, mert elismerte, hogy legyőzője ma jobb volt nála. Dressel egyébként gratulált neki, mert bevallása szerint óriási küzdelemre késztette a magyar fiú, aki nem kizárt, hogy a következő nagy versenyen már jobbnak fog bizonyulni nála. Könnyen lehet, hogy ők ketten sok nagy csatát fognak még megvívni a következő években, akár a 2024-es olimpián is. Szerintem Kristóf előbb-utóbb le fogja győzni Dresselt. Ma nem sikerült, de legalább mentette valamennyire a magyar úszás becsületét, amelyen bizony komoly csorba esett Tokióban. Erről az olimpia után még részletesen írni fogok.

Női kézilabda: Végre!

Rengeteg támadás érte a magyar női kézilabda-válogatottat az elmúlt napokban, hiszen a csapat amellett, hogy három vereséggel kezdte 12 év után első olimpiai szereplését, két találkozóját is nagy gólkülönbséggel vesztette el. Sokan megkérdőjelezték Elek Gábor szövetségi kapitány alkalmasságát, amit én is megtettem. Azt persze nem szabad elhallgatni, hogy a rengeteg sérülés is ártott a csapatnak, hiszen előbb a csapatkapitány Kovacsics Anikó, majd pedig tegnap Szucsánszki Zita dőlt ki, akik egyaránt alapemberei szoktak lenni a nemzeti csapatnak. A lányok valószínűleg emiatt is kőkeményen fölszívták magukat a mai, Spanyolország elleni mérkőzésre, s ennek meglett az eredménye. A mieink végig vezettek, s végül 29:25-re győztek, így először nyertek az olimpián. Remekül működött minden csapatrész ezen a mérkőzésen – a védelem végig erős lábakon állt, a támadások pedig szintén nagy százalékban lettek góllal befejezve. Gyakorlatilag rá sem lehetett ismerni a csapatra az előző kettő mérkőzés után. Ennyire jó és harcias játékot eddig csak a franciák elleni legelső csoportmérkőzés utolsó 10-15 percében láthattunk a magyar válogatottól. Nagyon fontos lenne megőrizni ezt a formát, mert hétfőn délelőtt Svédországot mindenképpen le kell győzni a továbbjutás kiharcolásához, s ezt minél nagyobb gólkülönbséggel kellene megtenni, mert akár ez is dönthet a végelszámolásnál. Az út, amire ma a lányok léptek, nagyon bíztató, de a földön kell maradni, mert az utolsó csoportmeccs nem lesz sétagalopp. A csapat ugyanakkor megmentette becsületét, s kiszolgálta valamennyire szurkolóit, akik jogosan voltak kiakadva az eddigi gyengélkedés miatt. Hajrá lányok!

Kozák Luca továbbjutott

Nagyon kijárt már egy olimpiai szereplés a gátfutó Kozák Lucának, s ez idén be is következett. A debreceni versenyző ma hajnalban teljesítette előfutamát, amelyben a 3. helyen végzett, így továbbjutott a középdöntőbe. Luca számára elsősorban a tapasztalatszerzés miatt fontos ez az olimpia, mivel még felnőtt karrierjének elején jár. Örömfutásra készül a holnapi középdöntőben, de azt gondolom, hogy amennyiben még jobb futásra lesz képes a mainál, akkor onnan is továbbjuthat. Meglátjuk, hogy sikerül-e.

Berecz Zsombor harcol az éremért a tengeren

Ahogy azt az olimpia előtt, a magyar éremesélyekről szóló cikkemben is leírtam, Berecz Zsombor esetében sem volna meglepetés, ha éremmel, akár arannyal térne haza Tokióból. A férfi vitorlázók Finn dingi hajóosztályában egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok versenyző eddig igazolta várakozásaimat, ugyanis 8 futam után az összetett verseny 3. helyén áll. Ma egy 3. és egy 5. helyet ért el. Két futama még hátravan, de mivel az első tíz jut be az éremfutamba, ezért – ha csak nem történik égindulás, földindulás – akkor ott lesz az érmekről döntő végső ütközetben, s megszerezheti a dobogós helyezést. Egyre jobb a formája, reméljük, hogy ez kitart a végsőkig.

A Sportudvar a továbbiakban is figyelemmel kíséri az olimpia történéseit. Holnap 2:00-kor kezdődik élő hírfolyamunk, amelyben elsősorban a magyar sportolók eredményeiről számolunk be, de szó lesz minden fontos történésről, amely érdeklődésre tart számot vagy érint minket. Tartsatok velünk holnap is!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: MTI

Leave a Reply