Milák Kristóf hozta a kötelezőt, hullott a bronzeső, Hosszú Katinka pedig tovább küszködik – az olimpia 5. napjának legfőbb tanulságai

Három érmet szereztek a magyar sportolók ma Tokióban. Milák Kristóf esélyeshez méltóan megnyerte a férfi 200 méteres pillangóúszást, míg a férfi kardcsapat és Tóth Krisztián cselgáncsozó harmadik lett. Nagy skalpot gyűjtött be a női vízilabda-válogatott, miközben Hosszú Katinka második döntőjében sem tudott jó eredményt elérni.

POZITÍVUMOK
Milák Kristóf most már mindent megnyert

Ma hajnalban azzal a tudattal kelhettünk föl, hogy rövidesen újabb magyar aranyérem fog születni a tokiói olimpián. 5 óra előtt nem sokkal került sor ugyanis a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjére, amelyben a szám regnáló világ- és Európa-bajnoka, Milák Kristóf toronymagas esélyesként ugrott a vízbe. A magyar versenyző az elején tudtára adta a mezőnynek, hogy őt ma nem lehet legyőzni. Pedig a finálé előtt korántsem voltak ideálisak a körülmények: Milák Kristóf késve érkezett meg az uszodába, ezért kevesebb időt tudott eltölteni az edzőmedencében a tervezettnél, ráadásul elhagyta akkreditációs kártyáját és emiatt úgy bolyongott az uszodában, mint aki azt sem tudja, hol van. Szerencsére a sorsdöntő úszásra sikerült összeszednie magát, így olimpiai csúcsot úszva lett ötkarikás bajnok. Győzelméhez nem férhetett kétség, ugyanis senki sem tudott rá veszélyt jelenteni. Milák Kristóf akkora fölénnyel nyerte meg ezt a versenyt, mint amilyennel négy évvel ezelőtt Hosszú Katinka győzött kedvenc távján, 400 vegyesen. Milák Kristóf a világ legjobb úszói közé tartozik, amit most már azok is elismernek, akik eddig esetleg kételkedtek eme kijelentés igazában. Még Michael Phelps is gratulált a fiatal magyarnak, akinek sikerét az egész világ teljesen természetesnek tartja. Mert az is volt. És nem lehet kizárni, hogy 2024-ben címvédés lesz ebből. Addig persze még sok víz fog távozni a Duna Aréna medencéjének lefolyóján, de könnyen lehet, hogy egy éveken át tartó uralkodásnak vagyunk részesei. Kristóf ugyan most már mindent megnyert, ám szeretné saját világcsúcsát megdönteni. Ez is elérhető távolságban van.

A kardcsapat nagyszerű bronzérme

A mai napon a férfi kardcsapatok küzdelme volt terítéken a vívóversenyen. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád összeállítású magyar válogatottat az éremre esélyes együttesek között emlegették. A mieink pedig igazolták is ezeket a várakozásokat. A negyeddöntőben simán verték az amerikaiakat, majd az elődöntőben egy kőkemény párharc következett az olaszok ellen. Sajnos végül a taljánok győztek 45:43-ra, de még mindig ott volt a bronzérem megszerzésének lehetősége, itt pedig már nem buktak el a fiúk, ugyanis lehengerlő kezdés után, egy picit döcögős és néhány vitatható bírói döntés miatt paprikás hangulatú mérkőzésen 45:40-re megverték a németeket, így fölállhattak az olimpiai dobogóra. Magyar férfi kardcsapat legutóbb 1996-ban állhatott föl az olimpiai dobogóra – akkor a Szabó Bence, Köves Csaba, Navarrete József összeállítású együttes ezüstérmes lett. Szilágyi Áronnak immár két érme van erről az olimpiáról, összesen pedig négyszeres ötkarikás érmesnek mondhatja magát. Abszolút megérdemelte a csapat a mostani sikert, mert egy rendkívül összeszokott, rutinos társaságról van szó, amely hemzseg a világbajnokoktól (Decsi Tamás és Szatmári András is nyert vb-t), s a tartalékként nevezett Gémesi Csanád is kitett magáért a bronzmérkőzésen. A magyar kardvívás nagy, már eltávozott legendái büszkén nézhetnek le a Földre, mert láthatják, hogy vannak méltó utódaik – nem is kevesen.

Tóth Krisztián teljessé tette bronzévét

A cselgáncsozóknál Karakas Hedvig mellett Tóth Krisztiánt tartottam számon az éremre esélyesek között. Hedvig sajnos első meccsén kikapott, Krisztián azonban nem okozott csalódást. Kőkemény, sok esetben a sportágban maratoni időtartamúnak számító csatákat élt meg, de végül egy bronzérem lett a jutalma. Idén már a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is szerzett egy-egy bronzot, úgyhogy teljessé tette bronzévét: mindhárom nagy versenyről van egy-egy harmadik helyezése. Krisztián is maximálisan megérdemelte a dobogós eredményt, mert nagyon sokat tett érte. Klubjánál is nagyon büszkék lehetnek rá, hiszen az MTK 100. olimpiai érmének tulajdonosa. Büszke lehet rá a magyar cselgáncs is, mert nyolc év után ő az első olimpiai érmes. Bízom benne, hogy jövőre és a következő években a fényesebb érmek is jönni fognak majd.

A női vízipólósok nagy bravúrja

A magyar női vízilabda-válogatott a Görögország elleni 10:10-es döntetlen után ma délelőtt az elmúlt két olimpiát megnyert, s az eddigi összes ötkarikás tornán érmet szerzett Egyesült Államok ellen ugrott medencébe. Nehéz mérkőzésnek ígérkezett, s az is volt. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, hol a mieink, hol az amerikaiak álltak jobban. Az utolsó negyedben is sokáig függőben volt a kettő pont sorsa, azonban a magyar lányok a 10. gól megszerzését követően sikeresen kibekkelték az amerikaiak támadásait, így 10:9-re győztek, s 2008 után első csapatként tudták megverni az amerikaiakat olimpián. Ebben a szenzációs győzelemben nagy szerepe volt egyfelől annak, hogy a magyarok jobban tudták kihasználni helyzeteiket, másfelől annak, hogy a fiatal kapus, Magyari Alda remekül védett, s nagy magabiztosságról tett tanúságot. A csapat ezzel a sikerrel jó eséllyel tovább fog jutni, s akár csoportgyőztes is lehet, ami abból a szempontból nem lenne rossz, mert akkor a negyeddöntőben egy valamivel könyebb ellenfél kerülhetne a mieink útjába. Az mindenesetre biztos, hogy a magyar válogatott bejelentkezett az éremesélyesek, de akár a végső győzelemre is pályázó csapatok közé.

NEGATÍVUMOK
Hosszú Katinkának nem megy

Ma hajnalban került sor a női 200 méteres vegyesúszás döntőjére, amelyben a címvédő Hosszú Katinka is ott volt. Katinkának 400 vegyesen nem sikerült a címvédés és az éremszerzés sem, s ez történt sajnos ma is. A magyar versenyző a 7. helyen csapott célba – alighanem ezer éve nem ért el ilyen gyenge eredményt ebben a számban. Jól látható most már, hogy az elmúlt évek legsikeresebb úszójánál eltörött valami. Mai interjújából is az tűnt ki nekem, hogy továbbra sem tudja, miért nem jön az a bombaforma, amire pedig még a májusi Európa-bajnokságon is képes volt. Talán a nem mindennapi körülmények hatnak rosszul rá? Esetleg elérkezett karrierjének zenitjére? Akármi is az igazság, Katinka méltósággal viseli a gyenge eredményeket, s 200 háton megpróbál javítani. Holnap lesz az előfutam, akkor majd megtudjuk, hogy ez sikerül-e.

A Sportudvaron a folytatásban is folyamatosan figyelemmel kísérjük az olimpia történéseit. Holnap is lesz élő közvetítés, amely 2:55-kor kezdődik. Tartsatok velünk akkor is!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: MTI

Leave a Reply