Márton Anna hőssé vált, Hosszú Katinka összeszedte magát (?), Karakas Hedvig leszerepelt – az olimpia 3. napjának legfőbb tanulságai

Nem hozott érmet az idei olimpia 3. napja a magyarok számára, ennek ellenére azért volt kire büszkének lenni. Elsősorban a kardvívó Márton Annára gondolok, aki a 4. helyet szerezte meg azután, hogy első asszójában kiugrott a sérült bal térde, így az is kisebbfajta csoda volt, hogy ilyen messzire el tudott jutni. Hosszú Katinka a szombati leszereplés után 200 méteres vegyesúszásban a 2. legjobb időt érte el, miközben Milák Kristóf fő esélyeshez méltóan kezdett a férfi 200 méteres pillangóúszásban. Késely Ajna ismét a legjobb időt érte el azon úszók közül, akik nem kerültek döntőbe – ezúttal 1500 gyorson volt ennyire balszerencsés. A cselgáncsozóknál Karakas Hedvig – akitől előzetesen érmet, sőt, aranyat reméltem – már az első meccsén kikapott. A női vízipólósok egy bosszantó döntetlennel kezdtek.

POZITÍVUMOK
Márton Anna nem lett dobogós, de mégis győzött

Ma a férfi tőrözők és a női kardozók egyéni versenyére került sor a tokiói olimpián vívásban. Előbbi számban nem volt magyar érdekeltség, utóbbiban viszont három gyönyörű honfitársunknak is szurkolhattunk. Katona Renáta a legjobb 64 között győzött, majd a legjobb 32 között kiesett. Pusztai Liza a legjobb 32 között győzött, ám a nyolcaddöntőben kiesett. Márton Anna ugyancsak a legjobb 32 között kezdett, s megnyerte mérkőzését. Sikere azonban veszélybe került, amikor az asszó folyamán egy rossz lépésnél kifordult az a bal térde, amely még a tavaly decemberi országos bajnokságon sérült meg. Nem volt idő műteni az olimpia miatt, ezért Anna egy terapeuta segítségével tovább erősített a combizmán, hogy minél több terhelést le tudjon venni a térdéről. Ennek ellenére bekövetkezett a baj, aminek szerencsére nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Anna folytatni tudta, s meg sem állt a legjobb négyig. Kőkemény csatákat kellett megvívnia ahhoz, hogy idáig eljusson, de hatalmas akaratereje és kitartása előrevitte őt, egészen a falig. A falat egy francia ellenfél jelentette, aki ellen Anna már nem tudott mit tenni, így elúszott a bronzérem, ami pedig megkoronázása lett volna ennek a napnak, már csak azért is, mert előzetesen a női kardozóktól nem reméltem érmet erről az olimpiáról. Márton Anna a hősies küzdelem olimpiai bajnoka lett. Úgy küzdött, ahogy csak kevesen tudnak. Ezzel a mentalitással rengeteg fiatalnak mutatott követendő példát, s újfent kiderült az is, hogy a magyar vívás remek alapokon nyugszik, hiszen két érem már van Tokióból, s pici hiányzott a harmadikhoz. A három kardozó hölgy számára ezzel még nem ért véget az olimpia, ugyanis csapatban is kijutottak a játékokra, s ott is jó esélyük lehet egy nagyszerű eredményre. Az ugyanakkor kérdéses, hogy Márton Anna ott tud-e lenni, mert azt hiszem, hogy ezek után már nem lesz halasztható az a műtét. Most mondjuk lesz idő rá. Szép volt Anna!

Remekeltek úszóink

Azzal a tudattal vághattunk neki a mai napnak, hogy úszásban nem lesz magyar érem, mivel kizárólag a férfi 4×100 méteres gyorsváltó úszott döntőt, márpedig a váltókban nem nagyon szokott magyar érem születni az olimpiákon. Ez most sem történt meg, de a Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású csapat az 5. helyen csapott célba, ami minden idők legjobb olimpiai eredménye egy magyar váltótól. Ehhez ráadásul egy 3:11.06-os új országos csúcs is társult. A délutáni futamok során a 400 vegyesen címvédőként csupán az 5. helyen végző Hosszú Katinka ezúttal 200 vegyesen előfutamát megnyerte, s a 2. idővel került be a holnapi elődöntőbe. Katinka úgy látszik, hogy össze tudta szedni magát az általa is érthetetlennek minősített szombati és vasárnapi úszások után, s eséllyel pályázhat legalább egy éremre, de akár az aranyra is, amelyet négy éve megszerzett a riói olimpián. Bízom benne, hogy Katinka ezúttal a döntőben is jól tud majd úszni, mert akkor biztos az érem. Azt hiszem, mindenféle részrehajlás nélkül kijelenthetem, hogy Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás legnagyobb favoritja. A szám világ- és Európa-bajnoki címvédője a legjobb idővel jutott be a holnap hajnalban esedékes elődöntőbe. Tőle már az olimpia előtti esélylatolgatásomban is aranyérmet vártam. Megmondom őszintén, nagyon dühös lennék, ha nem sikerülne győznie, de nem akarok túl nagy nyomást helyezni rá, ha esetleg olvassa, amit írok. Ugyanitt Kenderesi Tamás is továbbjutott, de az ő esetében még kérdéses a döntős szereplés. Alighanem mai idejénél jobbat kell úsznia holnap, hogy bekerüljön a legjobb nyolcba. A női 1500 méteres gyorsúszásban Késely Ajna összesítésben a 9. időt érte el. Mivel ebben a számban nem rendeznek elődöntőket, hanem egyből a döntő jön, s oda csak nyolcan kerülhetnek be, ezért sajnos azt kell mondani, hogy Késely Ajna nagyon balszerencsés Tokióban, hiszen a hétvégén 400 gyorson is épphogy lemaradt a döntőről, mert ott is a 9. időt érte el. Már csak a 800 gyors, a fő szám maradt neki, reméljük, hogy ott sikerül legalább a fináléba bekerülnie. Mihályvári-Farkas Viktória, az idei Európa-bajnokság nagy fölfedezettje megnyerte előfutamát, de ideje nem volt elég a döntőbe kerüléshez, mivel csak a 13. lett. A még mindig csak 17 éves versenyzőtől azonban nem rossz kezdés ez élete első felnőtt olimpiáján, s biztos vagyok benne, hogy ha kitart úszókarrierje mellett, akkor még sok szép eredményt fog elérni a nagy világversenyeken.

Bicsák Bence szenzációs eredménye

Ma éjjel került sor a férfi triatlonosok olimpiai versenyére, amelyen Bicsák Bence és Tóth Tamás személyében két magyar indult. Itt nem lehetett érmet remélni, mert az eddigi legjobb magyar olimpiai triatlonos eredmény egy 19. helyezés volt, s hazánk fiai és lányai sem tartoznak a világelitbe. Az első olimpiáján szereplő Bicsák Bence azonban egészen szenzációs eredményt ért el, ugyanis a 7. helyen futott be az úszásból, kerékpározásból és futásból álló komplex sportág tokiói viadalának céljába, ezzel most már övé a legjobb magyar triatlonos eredmény az ötkarikás játékokról. Bicsák Bence mindent kiadott magából, s az, hogy mindez a 7. helyre volt elég, annak fényében különösen elképesztő, hogy egy hónappal ezelőtt még sérüléssel bajlódott, s kérdéses volt olimpiai indulása. Szerencsére rendbejött idejében, s most egy remek eredménynek örülhet ő és a magyar triatlonsport is.

NEGATÍVUMOK
Karakas Hedvig fájóan korai búcsúja

A föntebb már említett esélylatolgatásomban úgy véltem, hogy a súlycsoportjában májusban Európa-bajnoki címet szerzett Karakas Hedvig akár az aranyéremre is esélyes lehet az olimpia dzsúdótornáján. A magyar cselgáncsozónő azonban rögtön első küzdelmében alulmaradt lengyel riválisával szemben, így igen korán búcsúzni kényszerült Tokiótól. Csúfos leszereplés ez Hedvigtől, aki maga is elismerte interjújában, hogy nem volt benne a pakliban az első körös kiesés, s nagyon csalódott teljesítménye miatt. Mi is csalódottak vagyunk, mert nem biztos, hogy négy év múlva is akkora esélyekkel indulhatna az olimpián, mint most.

A női vízipólósoknak 15 másodperc hiányzott

A három, az olimpiára kijutott magyar csapat közül utolsóként a női vízilabda-válogatott kezdte meg szereplését a tokiói olimpián. A mieink első ellenfele Oroszország volt. A várakozásoknak megfelelően nagyon nehéz mérkőzésre került sor, ám a magyar csapat a találkozó nagy részében egy-két góllal vezetett. Az utolsó percekben is ez volt a helyzet, azonban az oroszok 15 másodperccel a lefújás előtt egyenlítettek, így 10:10 lett a végeredmény. Fájó ez a pontvesztés, hiszen a lányok egy nehéz csoportban szerepelnek, ahonnan minél jobb helyezéssel kellene továbbjutni (a női vízilabdatornán senki sem esik ki a csoportjából, mivel csak nyolc csapat van) a negyeddöntőbe, mert így el lehetne kerülni a legkeményebb riválisokat. Ezekből azért akad a csoportban is, hiszen szerdán 7:00-tól a női szakágban a világ legjobbjai közé tartozó amerikaiakat kellene megverni. Bízzunk benne, hogy sikerül.

Ez volt a tokiói olimpia 3. napja magyar szempontból. A Sportudvar továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri az ötkarikás játékok történéseit, amikről minden nap élő, szöveges tudósításban számol be. Így lesz ez holnap is, amikor 3:55-kor kezdődik az élő adás. Tartsatok velünk akkor is!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: mandiner.hu

Leave a Reply