Szilágyi Áron triplája, Salim Omar remeklése, Valter Attila szenvedése – az olimpia 1. napjának legfőbb tanulságai

Befejeződött a 2020-as tokiói olimpia 1. versenynapja. Szerencsére az előző kettő olimpiához hasonlóan most is magyar éremmel, ráadásul egy arannyal zárult a nyitónap. Szilágyi Áron sporttörténelmet írt, ő lett az első, aki férfi egyéni kardvívásban három olimpiai aranyérmet tudott szerezni, ráadásul mindezt zsinórban. A tékvandós Salim Omar kisebb csodát vitt véghez azzal, hogy a vigaszágon bronzmérkőzést vívhatott. Ott ugyan simán kikapott, de 5. helyen így is szenzációs eredmény a sportág számára. A kerékpáros Valter Attila föladta az országúti mezőnyversenyt, pedig akár ő is elérhetett volna egy nagyon szép eredményt. A Sportudvar értékelése az olimpia 1. napjának magyar történéseiről.

POZITÍVUMOK
Szilágyi Áron mesterhármasa

Amikor arról volt szó, hogy a magyar sportolók közül kitől remélhetünk elsősorban legalább érmet az olimpia első napján, akkor Szilágyi Áronon kívül nehezen gondolhattunk volna másra. A férfi kardvívás kétszeres címvédője azért utazott Tokióba, hogy harmadjára is a dobogó tetejére állhasson fel. Kemény mezőny gyűlt össze, azonban Szilágyi Áronnak egyrészt szerencséje is volt, másrészt mire elérkeztek a komolyabb riválisok, már pontosan ugyanabban a formában vívott, amellyel Londonban és Rióban is győzni tudott. Legnehezebb mérkőzése ráadásul ezúttal sem a döntő volt, hanem az elődöntő, ahol labilis idegzetű grúz ellenfelét, Sandro Bazadzét végül 15:13-ra győzte le, azonban óriási mentális csatát kellett megvívnia, mivel Bazadze minden létező módon igyekezett kizökkenteni a nyugalmi állapotából. Szilágyi Áron azonban kellően vérprofi ahhoz, hogy simán ellenálljon a gyenge versenyzők ilyen kísérleteinek, így jöhetett a döntő, ahol olasz ellenfelét szinte játszi könnyedséggel verte meg, így a férfi kardvívás történetének első háromszoros olimpiai bajnoka lett. Olyan legendák sem mondhatják el ezt magukról, mint Kárpáti Rudolf vagy Gerevich Aladár. Szilágyi Áron teljesen megérdemelten lett olimpiai bajnok ismét és simán elképzelhető, hogy 2024-ben is látni fogjuk az ötkarikás páston, hiszen 34 évesen vehet részt ötödik olimpiáján. Meglátjuk, eljut-e odáig, de ettől függetlenül végleg beírta magát az egyetemes sport történelemkönyvébe. Én pedig jót röhögök magamon azért, amiért a magyar éremesélyekről írt cikkemben nem néztem ki belőle ezt a harmadik aranyérmet. Kivételesen örülök annak, hogy tévedtem.

Salim Omar pontszerző lett!

Salim Omar Gergely személyében húsz év után szerepelhetett ismét magyar tékvandós az olimpián. Akkor a 18 éves sportoló nagybátyja indult Sydney-ben, s a bravúros 5. helyezést érte el. A Salim-család valószínűleg már önmagában azzal elégedett lett volna, ha Omar első olimpiáján legalább egy mérkőzést megnyer, hiszen bár Európa-bajnok lett tavasszal, de egy olimpia azért mégiscsak más bármely másik tornánál. Salim Omar elvesztette első mérkőzését, de ez a veresége mostanra fölértékelődött, ugyanis az olimpiai bajnokká avanzsált Vito Dell’Aquilától kapott ki kora reggel. Ezt követően megmutatta, hogy nem véletlenül lett szemtelenül fiatalon Európa-bajnok a felnőttek között, s azt is megmutatta, hogy a magyar tékvandónak van jövője. Az olimpia műsorán szereplő küzdősportok közül magasan itt a leggyengébb az eddigi magyar mérleg. Ki tudja, lehet, hogy már nem sokáig?

NEGATÍVUMOK
Valter Attila nem bírta

Ma került sor a férfi országúti kerékpárosok mezőnyversenyére. A 234 kilométeres útvonal során öt hegyet kellett megmászniuk a versenyzőknek, köztük Valter Attilának, akinek elmondása szerint nagyon tetszett az útvonal, ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a meleg, párás időjárás komolyan befolyásolhatja az erőviszonyokat, arról nem is beszélve, hogy rengeteg sztár állt rajthoz ezen az olimpián. Végül egyikőjük, a 2019-es Giro d’Italia-győztes ecuadori Richard Carapaz lett az olimpiai bajnok a belga sprintkirály, Wout van Aert és a kétszeres Tour de France-címvédő Tadej Pogacar előtt. Valter Attila kezdetben a mezőnyben tekert, azonban az utolsó 20-30 kilométerre már ő is leszakadt, s végül föladta a versenyt. Bár eme cikk megjelenéséig nem jelent meg részéről semmilyen nyilatkozat azzal kapcsolatban, hogy mi történt, de gyaníthatólag egyfelől a kemény időjárás, másfelől a mezőnyben megnyilvánult nagy hajtás csinálta ki annyira, hogy nem látta értelmét a célbaérésnek. Valter Attilától előzőleg érmet reméltem. Ez sajnos nem jött össze, de neki is sok olimpián lesz még módja elindulni.

Leszerepeltek a ping-pongosok

Finoman szólva sem kezdődött jól a 2020-as olimpia a magyar asztalitenisz számára. Ugyan a nap végén Majoros Bence 4:0-ra kiütötte algériai ellenfelét, s továbbjutott, azonban Madarász Dóra kellemetlen meglepetésre kikapott nigériai riválisától, akit pedig az előzetes esélylatolgatások alapján simán vernie kellett volna. Még kora reggel a Pergel Szandra, Szudi Ádám vegyes páros is vereséget szenvedett első meccsén, igaz, Hong Kong-i ellenfelük erősebb volt eleve, így bravúr lett volna a továbbjutás. Madarász Dóra vereségén kicsit megdöbbentem, mivel kissé túlsúlyos afrikai ellenfele viszonylag simán kihasználta azt, hogy a magyar lányon látszott az idegesség, az izgatottság. Majd 2024-ben javíthat. Annyi pozitívum van tehát, hogy Majoros Bence áll még, mint ahogy a 2. fordulóban bemutatkozó Póta Georgina is, aki előreláthatólag hétfőn ragad először ütőt.

Sehol sincs a magyar boksz

Mindössze egyetlen magyar ökölvívó tudta magát kvalifikálni az idei olimpiára. Ez az ember pedig rögtön az első napon szorítóba is lépett. Gálos Rolandnak kazah ellenfele volt. Bár nem voltam tisztában az erőviszonyokkal, de tudomásom szerint a közép-ázsiaiak igen erősen az amatőr bokszban, úgyhogy nem reméltem továbbjutást Gálos Rolandtól. Ez végül nem is sikerül, mivel a bírók viszonylag szoros, de egyértelmű pontozással a kazahot hozták ki győztesnek. A magyar ökölvívás régebben több olimpiai bajnokot és érmest adott a nemzetnek és a világnak, de Kovács István 1996-os győzelme óta csupán egy bronzérem jött össze, amelyet még Erdei Zsolt szerzett 2000-ben. Mára oda jutottunk, hogy lassan az is csoda, ha van magyar öklöző az olimpián. Jó volna, ha 2024-ben többen jutnának ki, s jobb eredményeket érnének el, mert a sportág tradíciói ezt abszolút megérdemlik.

Ez volt a tokiói olimpia 1. napjának értékelése magyar szemszögből. A Sportudvar naponta jelentkezni fog hasonló írásokkal a délutáni órákban, úgyhogy érdemes emiatt is követni minket, nomeg a minden nap hajnaltól délutánig tartó élő közvetítések miatt is!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: infostart.hu

Leave a Reply