Federico Chiesa brillírozott, Raheem Sterling elaludt – az Eb-döntő legfőbb tanulságai

Előzetesen megoszlottak a vélemények arról, hogy ki fogja megnyerni a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét. Anglia a 2. percben vezetést szerzett, innentől fogva azonban csak két tizenegyest tudott értékesíteni, miközben hármat is kihagyott. Az olaszok kétszer hibáztak, így megszerezték történetük második kontinensbajnoki címét. A győztesnél Federico Chiesának nagy estéje volt, míg Marco Verratti az utolsó félórában játszott remekül. Eközben a másik oldalon Raheem Sterling alig mutatott valami értékelhetőt, holott előzetesen tőle is sokat vártak az angolok. A Sportudvar összefoglalja a finálé legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Federico Chiesa: az egyetlen csendőr egy órán keresztül

Federico Chiesa volt az egyetlen az olasz válogatottban, aki nem facsarta ki magát az első órában. Ezt követően is mindent megtett azért, hogy győzelemre vezesse csapatát. Minden támadás a Juventus játékosától indult, aki minden egyes alkalommal, amikor nála volt a labda, megrengette az angol védelmet. Erre egyedül is képes volt. Szerencséjére azért nem volt teljesen egyedül, hiszen a 67. percben Leonardo Bonucci egyenlített. Ezután csapattársai követték Chiesa példáját, s az olasz csapat uralta a játékot. A 86. percben megsérült, ezért le kellett cserélni, pedig addig is nagyon veszélyesen focizott. A helyére beállt Federico Bernardeschi is sok mozgást vitt az olasz játékba.

Kane fesztiválja

A Tottenham csatára rendkívüli teljesítményt nyújtott. Harry Kane nagyon jól játszott a döntőben, ezzel is bizonyítva, hogyan javult fokozatosan formája a torna során. Szinte tökéletesen játszott pályafutása eddigi legfontosabb mérkőzésén, hiszen rendre sikeresen ívelte át a labdát a pálya túlsó oldalára, ahol Kieran Trippier tudott támadólag megindulni az olasz kapu felé. Egy ilyen átívelés után néhány másodperccel, a 2. minutum legvégén került előnybe Anglia, hiszen Trippier beadását Luke Shaw tudta közelről berúgni Donnarumma kapujába. Kane ezután is folytatta remek játékát, hiszen sokszor megindult és meglehetősen lenyűgöző technikai tisztasággal tette mindezt. Passzai majdnem mindig jó tempóban eljutottak a társakhoz, ami a londoni esőben nagyon fontos volt. Ugyan most kissé hátrébb helyezkedett a pályán, mint amit egy 9-estől elvárhatnánk, de nagyban hátráltatta az olasz középpálya munkáját. Jorginho és Verratti nem nagyon tudtak megbirkózni vele. Mivel remekül kezelte a labdát tegnap este, ezért ő maga is többször veszélyeztetett, vagy legalábbis kivette részét a támadásokból. Amikor csapata visszahúzódott, ő is így tett, mivel ez sem idegen számára. A büntetőrúgásoknál ő volt az angolok első lövője, s a dánok elleni elődöntővel ellentétben ezúttal nem hagyta ki a tizit, vagyis a vereség egyáltalán nem rajta múlott.

A kétarcú Marco Verratti

A PSG középpályásának első órája nagyban visszatükrözte Olaszország problémáit. Pontatlanok voltak a ritmusváltásai és kissé elveszett volt a gyepen. Ezzel szemben a rendes játékidő utolsó félórájában ő volt az olasz válogatott megújulásának szimbóluma. Nagyon élessé vált játéka, kiéhezett volt a sikerre és technikai vezetője lett csapatának, amely játékának képe teljesen megváltozott Nicolo Barella lecserélését követően. Verratti egy olyan olasz válogatottba volt képes új energiát vinni, amely addig ötlettelenül játszott, s egyetlen épkézláb helyzete sem akadt. Arra ösztönözte összes csapattársát, hogy keményen álljanak bele a párharcokba, minden labdáért küzdjenek meg, s ez a hozzáállás nehézségeket okozott a saját ritmusába belefeledkezett angol csapatnak. A hosszabbítás elején lecserélte edzője, pedig ha ezt nem teszi, lehet, hogy nem látunk tizenegyeseket.

A Luke Shaw-show

Luke Shaw-t egyáltalán nem lehet hibáztatni az angol válogatott vereségéért, hiszen a Manchester United balhátvédje a 2. percben vezetéshez juttatta a háromoroszlánosokat. Shaw rászolgált a gólra, hiszen remekül játszott több mérkőzésen is itt az Európa-bajnokságon. Pályafutásának mindössze negyedik gólja volt ez, ugyanakkor az Eb-döntők történetének leggyorsabb találata, hiszen 1 perc 58 másodperc kellett csak hozzá. Shaw a váratlan gól után a védekezésben is remekül szerepelt. A dugattyú szerepében teljes mértékben kihasználta a Di Lorenzo által fölkínált réseket. Bár csak az ezüstérmet akasztották végül nyakába, Luke Shaw így is elmondhatja magáról, hogy egy rendkívüli szezonon van túl.

NEGATÍVUMOK
Raheem Sterling gyenge meccse

A tegnapi döntőig ő volt az angolok kulcsjátékosa az Európa-bajnokságon, azonban a Manchester City labdarúgója a fináléban nagy csalódást okozott teljesítményével. Pedig hozzászokhatott már a Wembley atmoszférájához, hiszen korábban klubcsapatával hét trófeát is itt nyert meg. Dánia ellen ő volt csapata legjobbja, tegnap azonban ritkán nyúlt jól a labdához, s passzaiból hiányzott a jó helyzetfelismerés. Néhány megmozdulásával nehézségeket tudott okozni az olasz védelemnek, s a 48. percben közel is állt a gólszerzéshez, de Bonucci és Chiellini megakadályozták ebben.

Az olasz védők kis híján önmaguknak állítottak csapdát

Emerson és Giovanni Di Lorenzo voltak a fő felelősei az angolok korai vezető góljának. Előbbi túlzottan passzív volt Trippierrel szemben, akinek így volt ideje megjátszani Luke Shaw-t, akiről pedig Di Lorenzo teljesen elfeledkezett. Az olaszoknak nagy hidegzuhany volt ez a gól. A két védő sokáig nem bírt Trippierrel és Shaw-val, s majdnem állandóan csak kergették őket. Szerencséjükre Olaszország át tudta venni a meccs irányítását a túlságosan visszaálló angoloktó, mert máskülönben akár komolyabb vereség is lehetett volna a vége.

Ciro Immobile méltó volt nevéhez

Egy fantom. Ciro Immobile – akinek neve magyarra fordítva mozdulatlant jelent – bizony hű volt nevéhez ezen az Európa-bajnokságon, hiszen egyetlen mérkőzésen sem nyújtott kiemelkedőt, s ez különösen igaz volt a tegnapi döntőre. Ritkán ért labdához, s akkor sem nagyon tudott mit kezdeni vele. Indításai tévesek voltak, s nehezen tudta kontrollálni a játékot. Az első félidőben volt egy lehetősége, de nem tudott élni vele. Röviddel a 60. perc előtt adta át helyét a pályán Berardinak, aki sokkal érdekesebb dolgokat mutatott be.

EGY KIS ÖSSZEGZÉS

Olaszország végül 3:2-re nyerte a tizenegyespárbajt az 1:1-es 120 perc után, ezzel 1968-at követően másodszor lett Európa-bajnok. Az olaszok sikere annak fényében hatalmas, hogy lemaradtak a 2018-as világbajnokságról, ami óriási kudarc volt számukra. Innen azonban talpra tudtak állni, s összességében véve megérdemelten szerezték meg az Európa-bajnoki címet. Anglia az egész tornán nem túl látványos célfocit mutatott be. Tegnap a 120 perc kibekkelése volt a cél, hogy aztán a büntetőkkel sikerüljön győzni hazai pályán. Ami Kolumbia ellen a világbajnokságon még ment, az itt most nem, vagyis nem sikerült a tizikkel megnyerni a mérkőzést és a trófeát. A büntetőpárbaj rendre egy lutri, de az angolok közül többen is egészen pocsékul végezték el a rúgást, így az olaszoknak belefért, hogy ők is kétszer rontottak. Angliában most nagy a nemzeti gyász, a remélt munkaszüneti nap ma elmarad. Olaszországban eközben dúl a fieszta, s amint a csapat hazatér, bizonyára egészen elképesztő nemzeti ünnep lesz Itáliában.

A Sportudvar a napokban még jelentkezni fog egy nagy összefoglalóval, amelynek keretében górcső alá vesszük az Európa-bajnokság legfőbb pozitívumait és negatívumait, s ki fogunk térni a magyar válogatott szereplésére is. Tartsatok velünk!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: telex.hu

Leave a Reply